ΗΠΑ: Δεν πείθει τους επενδυτές η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών

08 Μαϊου 2023, 11:53 | Διεθνείς Αγορές

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών ανέκαμψαν την Παρασκευή, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις βαριές απώλειες σε εβδομαδιαία βάση, μετά την κατάρρευση της First Republic.

H μετοχή της PacWest ενισχύθηκε περισσότερο από 70%, της Western Alliance κατά 37% και της Zions Bancorp κατά 17%. Το αμοιβαίο SPDR S&P Regional Banking ETF ενισχύθηκε περισσότερο από 5%.

Ωστόσο, το σημερινό ράλι κάλυψε μόνο ένα μέρος των εβδομαδιαίων απωλειών. Σε εβδομαδιαία βάση, η PacWest υποχωρεί περισσότερο από 68% καθώς την Πέμπτη έκλεισε μόλις στα 3,17 δολάρια ανά μετοχή. Η τράπεζα επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζει διάφορες στρατηγικές επιλογές.

Η Western Alliance, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης, έχει δεχθεί έντονες πιέσεις αυτή την εβδομάδα, υποχωρώντας 51%.

Η απότομη πτώση, η οποία έλαβε χώρα παρότι οι τράπεζες ανακοίνωσαν μικρότερες εκροές καταθέσεων από αυτές της First Republic, έκανε πολλούς αναλυτές να προειδοποιήσουν ότι αυτές οι ρευστοποιήσεις αποτυπώνουν τα εξασθενημένα θεμελιώδη.

«Φθάνουμε σε σημείο υστερίας», ανέφερε ο Τομ Λι στρατηγικός αναλυτής της Fundstrat. Αναλυτές της JPMorgan Chase αναβάθμισαν ωστόσο τις Western Alliance, Zions και Comerica σε overweight την Παρασκευή με το επιχείρημα ότι οι τραπεζικές μετοχές δεν αποτυπώνουν ορθώς την αξία τους.

Η πτώση αυτής της εβδομάδας έχει να κάνει με την κατάσχεση της First Republic από τις ρυθμιστικές αρχές και την πώλησή της εν συνεχεία στη JPMorgan Chase. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από τις εκροές των καταθέσεων έχει φθάσει στο τέλος της, όμως η πτώση των μετοχών υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.

Πολλοί στη Wall Street προσβλέπουν στην Ουάσιγκτον για ρυθμιστικές αλλαγές για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, όπως αύξηση του ορίου ασφάλισης καταθέσεων. Ορισμένοι δε εγείρουν και το ενδεχόμενο να απαγορευθεί προσωρινά το short selling στις τραπεζικές μετοχές.

 

Πηγή: moneyreview.gr