BofA: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου - Στα 80 δολ. το βαρέλι το 2023

10 Μαϊου 2023, 15:54 | Διεθνείς Αγορές

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την τιμή του πετρελαίου το 2023 προχώρησε η Bank of America, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού και της μειωμένης ζήτησης σε συνδυασμό με τη διαμάχη στην Ουάσιγκτον για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους.

Ειδικότερα, η νέα πρόβλεψη των 80 δολαρίων το βαρέλι σηματοδοτεί μείωση 9% από την προηγούμενη πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας για 88 δολάρια το βαρέλι, αν και αντιπροσωπεύει 5% άνοδο από τις τρέχουσες τιμές.

«Οι νομισματικές δυνάμεις συμπαρασύρουν τις τιμές του brent» επισημαίνει στο ενημερωτικό σημείωμα ο Francisco Blanchα από τη BofA. Το brent στα τέλη Ιανουαρίου σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο του έτους πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι.

«Ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να "υπερδιορθώνουν" το τελευταίο λάθος της πολιτικής τους (υψηλός πληθωρισμός), το πετρέλαιο σπεύδει να προβλέψει τον αποπληθωρισμό και μια ύφεση στις ΗΠΑ που οδηγείται από τις χρεοκοπίες των τραπεζών και τις αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού», επισημαίνει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, οι εντάσεις σχετικά με το όριο του χρέους θα μπορούσαν να επιδεινώσουν αυτές τις μακροοικονομικές αντιξοότητες, δήλωσε ο Blanch, σημειώνοντας ότι το κόστος ασφάλισης έναντι μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ διαπραγματεύτηκε πρόσφατα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Η ζήτηση πετρελαίου έχει ήδη περικοπεί από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που κατευθύνει η Fed και τη μείωση των πιστώσεων που χορηγούνται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Με αυτό τον τρόπο, η BofA αναθεώρησε προς τα κάτω τις προσδοκίες της για την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα φέτος και σε 1 εκατομμύριο βαρέλια το επόμενο έτος.

Η επενδυτική τράπεζα διατήρησε στα 90 δολ. την πρόβλεψή της για το brent το 2024, καθώς προβλέπει ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ενδεχομένως να μειώσουν ξανά την παραγωγή για να προστατεύσουν τις τιμές. Ο ΟΠΕΚ τον Απρίλιο δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο ημερησίως.

«Πιστεύουμε ότι η ζήτηση του ΟΟΣΑ θα βελτιωθεί τελικά, ενώ ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται προληπτικά την προσφορά», δήλωσε ο Blanch.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συρρικνωθεί κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά 200.000 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024.

 

Πηγή: bankingnews.gr