Εμπορεύματα: Οι προβλέψεις για τις τιμές και τα 5 γραφήματα – κλειδιά

15 Μαϊου 2023, 10:09 | Διεθνείς Αγορές

H Saudi Aramco πρόκειται να δημοσιεύσει τα εταιρικά της αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας το τέλος της περιόδου αναφοράς των μεγαλύτερων πετρελαϊκών του κόσμου. Παράλληλα, η απογοητευτική πορεία των μετοχών εταιρειών ενέργειας των ΗΠΑ ενδέχεται να μην έχει τελειώσει. Ιδού πέντε γραφήματα-κλειδιά του Bloomberg για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων αυτήν την εβδομάδα.

Πετρέλαιο

Για δεύτερη φορά μετά από το μακρινό 1994, οι ΗΠΑ κατέγραψαν προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό εμπορικό πλεόνασμα πετρελαίου. Οι εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 24% τον Μάρτιο στα $27,6 δισ., καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 2017. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν πετρέλαιο αξίας $27,1 δισ. 

Η τιμή του αργού κατέγραψε αυξημένη μεταβλητότητα στις αρχές Μαΐου, με τα futures των WTI και Brent να καταγράφουν πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Η πτώση αυτή έλαβε χώρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής. Οι επενδυτές, πια, θα προσηλωθούν στα μηνιαία αποτελέσματα του ΟΠΕΚ έτσι ώστε να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναλύσεις της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης. Η μειωμένη παραγωγή έχει οδηγήσει σε εκτιμήσεις πως η τιμή του Brent θα κυμανθεί στα $86,38/βαρέλι και του WTI στα $82/βαρέλι, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Saudi Aramco

Η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας του κόσμου θα δημοσιεύσει τα εταιρικά της αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Είναι πιθανό πως η Saudi Aramco είχε καθαρά έσοδα λίγο άνω των $32 δισ., σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, κάτι το οποίο υποδεικνύει επιβράδυνση σε σχέση με πέρυσι, παράλληλη με αυτή άλλων ενεργειακών κολοσσών όπως BP Plc και Shell Plc. Σημειωτέον πως η Saudi Aramco ανακοίνωσε αποπληρωμή μερισμάτων $19,5 δισ. για το δ’ τρίμηνο.

Μετοχές ενέργειας

Η πτώση των μετοχών των εταιρειών ενέργειας στις ΗΠΑ ενδέχεται να μην έχει τελειώσει ακόμα. Παρά την κερδοφορία των Exxon Mobil Cοrp. και Chevron Corp., η αβεβαιότητα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία και την κατανάλωση πετρελαίου έχουν αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Τα τεχνικά δεδομένα επίσης υποδεικνύουν περαιτέρω καθοδικές πιέσεις.

Μεταλλεύματα

Η τιμή του ανθρακικού λιθίου το οποίο αποτελεί κύριο συστατικό των μπαταριών έχει καταγράψει περιορισμένη ανάκαμψη μετά από την δραματική του πτώση. Η τιμή του ορυκτού κατέγραψε μείωση της τάξης του 70% στην Κίνα από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά έχει ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες λόγω των επικαιροποιημένων εκτιμήσεων για αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την έρευνα New Energy Outlook 2022 του BloombergNEF, η ζήτηση για το μετάλλευμα θα πολλαπλασιαστεί κατά 16 φορές μέχρι το 2040, ξεπερνώντας πιθανά τη ζήτηση κατά 40%.

Γεωργικά προϊόντα

Οι εξαγωγές αμερικανικού καλαμποκιού θα αποτελέσουν το επίκεντρο των αναλύσεων την Παρασκευή, όταν το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις του όσον αφορά τη σεζόν 2023-2024. H μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σοδειά καλαμποκιού της Βραζιλίας έχει αυξήσει τις αντίστοιχες τιμές του αμερικανικού, περιορίζοντας το ενδιαφέρον από τους εισαγωγείς.

 

Πηγή: newmoney.gr