Ο χρυσός ανακτά τη λάμψη του στις αγορές

15 Μαϊου 2023, 12:03 | Διεθνείς Αγορές

Στην προσοχή των επενδυτών μπαίνει ξανά ο χρυσός, με αναλυτές να τον βλέπουν να διαμορφώνεται γύρω στα 1.950 δολάρια η ουγκιά τους επόμενους μήνες.

Αναλυτές που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters προβλέπουν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα παραμείνει κοντά σε ιστορικό υψηλό, καθώς οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται κοντά στο τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό ως αντιστάθμισμα στο σημερινό περιβάλλον της οικονομικής αβεβαιότητας.

Η τιμή του χρυσού άγγιξε τον Απρίλιο υψηλό 13 μηνών, στα 2.048 δολάρια, απέχοντας μόλις κατά 24 δολάρια από το ιστορικό υψηλό του, καθώς η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές.

Ωστόσο, η τιμή επανήλθε κοντά στα 1.990 δολάρια από τη στιγμή που οι κεντρικοί τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατέστησαν σαφές ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το έργο τους. Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο για την προστασία του πλούτου. Ωστόσο, δεν παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις όταν τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν το δολάριο, το οποίο καθιστά τον χρυσό πιο ακριβό για τους αγοραστές άλλων νομισμάτων.

Δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν 41 αναλυτές προβλέπει ότι ο χρυσός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 1.950 δολάρια η ουγκιά στο δεύτερο τρίμηνο, στα 1.965 δολάρια στο τρίτο τρίμηνο και στα 2.000 δολάρια τον επόμενο χρόνο. Μέχρι στιγμής φέτος, η μέση τιμή του χρυσού κυμαίνεται στα 1.915 δολάρια η ουγκιά, υψηλότερα από τον μέσο όρο κάθε άλλου προηγούμενου έτους. Μόλις πριν από τρεις μήνες, το ίδιο poll του Reuters έβλεπε την τιμή του χρυσού κατά μέσο όρο

στα 1.852 δολάρια το 2023. Εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρήσει σε παύση των επιτοκιακών της αυξήσεων, τότε αυτό θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην τιμή του χρυσού, παρότι υπάρχουν κάποιοι αναλυτές, όπως ο Κάρστεν Μένκε της Julius Baer που θεωρεί ότι ο χρυσός έχει αυξηθεί υπερβολικά γρήγορα. Ο ίδιος δεν βλέπει τα επιτόκια να υποχωρούν σύντομα, κάτι που σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύφεσης θα μπορούσε να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Για τον άργυρο, το poll του Reuters δίδει μία μέση τιμή στα 23,95 δολάρια η ουγκιά φέτος και στα 25,20 δολάρια για το 2024, υψηλότερα από τον μέσο όρο των 23,20 δολαρίων από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Τα παγκόσμια αποθέματα

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η ζήτηση για πολύτιμο μέταλλο εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο. Στο διάστημα αυτό οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματά τους – ποσότητα που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο αγορών σε διάστημα πρώτου τριμήνου από το 2000 όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, παρότι οι αγορές έγιναν με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα τελευταία τρίμηνα.

Όσον αφορά τη ζήτηση για ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα, αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο φθάνοντας τους 302 τόνους, με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Αντίθετα, η ζήτηση στην Ευρώπη ήταν εξασθενημένη και ειδικά στη Γερμανία υποχώρησε 73%.

 

Έφη Τριήρη

Πηγή: naftemporiki.gr