Τι «τρέχει» με τα χρηματιστήρια τον Μάιο του 2023: «Sell and go away» ή... buy;

17 Μαϊου 2023, 11:11 | Διεθνείς Αγορές

Με την άνοιξη λοιπόν έρχεται ένας δεύτερος εμπειρικός κανόνας: «Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε» (sell in May and go away)...

Το ερώτημα που απασχολεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή την επενδυτική κοινότητα είναι κατά πόσο θα επαληθευτεί το χρηματιστηριακό ρητό «Sell in May and go away»...

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs, Jim Oneil, κατά την «περιδιάβασή σας» στις αγορές, θα έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα πως άλλα στοιχεία είναι χρήσιμα και άλλα όχι.

Για παράδειγμα, κάθε Ιανουάριο θυμόμαστε τον «κανόνα των πέντε ημερών», που λέει πως, εάν η συσσωρευμένη απόδοση του S&P 500 είναι θετική τις πρώτες πέντε ημέρες του νέου έτους, η πιθανότητα να «κλείσει» η αγορά σε θετικό έδαφος είναι άνω του 80%.

Μέχρι στιγμής, αυτή η «θυμόσοφη» ρήση έχει λειτουργήσει αρκετά καλά, παρά τις αβεβαιότητες που ενυπάρχουν στον κόσμο.

Με την άνοιξη λοιπόν έρχεται ένας δεύτερος εμπειρικός κανόνας: «Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε» (sell in May and go away).

Αν και λιγότερο στατιστικά ακριβής, ως ρήση έχει αποδειχθεί χρήσιμη.

Εάν είστε επενδυτής – ειδικά κάποιος που είχε ένα καλό πρώτο τετράμηνο του 2023 – ίσως θελήσετε να αποδεσμεύσετε τα κέρδη σας και να παραμείνετε στο περιθώριο μέχρι το φθινόπωρο, επειδή τότε θα υπάρξει μια αξιοπρεπής πιθανότητα οι αγορές να έχουν υποχωρήσει τους ενδιάμεσους μήνες.

Φυσικά, δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος βάσει του οποίου κάποιος από αυτούς τους κανόνες ισχύει.

Σε τελική ανάλυση, οι αγορές μετοχών ιστορικά τείνουν να αυξάνονται περισσότερο από ό,τι να υποχωρούν.

Επίσης, γενικά, προϊόντος του χρόνου τείνουν να ξεπερνούν τις άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές – για να μην αναφέρουμε τα μετρητά ή το σταθερό εισόδημα.

Προφανώς, δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τους εμπειρικούς κανόνες να παρακάμπτουν τα θεμελιώδη.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που τα θεμελιώδη μπορεί να είναι αρκετά θολά, και υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε μια τέτοια περίοδο αυτή τη στιγμή.

Τα θεμελιώδη

Εξετάστε τον πιο πρόσφατο γύρο μηνιαίων δεικτών διαχειριστών αγορών σε παγκοσμίως σημαντικές χώρες.

Όχι μόνο δείχνουν συνεχή αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης.

Υποδεικνύουν επίσης ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί τεχνικά να βιώνει μια μεταποιητική ύφεση.

Παράλληλα, οι δείκτες των υπηρεσιών παραμένουν ισχυροί και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις επιταχύνονται.

Παρότι ορισμένες οικονομίες που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα) μπορούν να αντιμετωπίσουν σχετικά καλά την αδυναμία που μπορεί να παρουσιάζουν οι μεταποιητικοί δείκτες, είναι απίθανο αυτοί να κινηθούν προς αντίθετες κατευθύνσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι βιομηχανίες υπηρεσιών είτε θα τονώσουν τελικά άλλες μορφές δραστηριότητας είτε θα παρασυρθούν από τις δικές τους εξαρτήσεις από άλλους κλάδους.

Ως συνήθως, η Κίνα προσφέρει ένα σημαντικό παράθυρο στην παγκόσμια οικονομία.

Μετά το τέλος της πολιτικής της για μηδενική COVID-19 στα τέλη του περασμένου έτους, η κινεζική οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το 2023 και τα προσεχή στοιχεία θα δείξουν σχεδόν σίγουρα μια ισχυρή επιτάχυνση σε ετήσια βάση για πολλές συνιστώσες της παραγωγής και της ζήτησης τον Απρίλιο.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική της ανάκαμψης μπορεί να έχει αρχίσει να μειώνεται και ότι διάφορες διαρθρωτικές προκλήσεις εμποδίζουν τη δραστηριότητα.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός δεν έχει απλώς υποχωρήσει, αλλά έχει πέσει τόσο πολύ ώστε να εγείρονται ανησυχίες για αποπληθωρισμό.

Ούτε η Κίνα είναι μόνη.

Άλλες σημαντικές ασιατικές οικονομίες, όπως η Ιαπωνία, βιώνουν επίσης ήπιο πληθωρισμό, σε πλήρη αντίθεση με τα αυξανόμενα επίπεδα τιμών που παρατηρήθηκαν στις δυτικές οικονομίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Κοιτάζοντας πέρα από την Ασία, οι δείκτες πληθωρισμού, στους οποίους οι επενδυτές τείνουν να βασίζονται περισσότερο, προκαλούν πρόβλημα.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

«Για παράδειγμα, οι πρόσφατοι δείκτες τιμών παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με ορισμένα στοιχεία των τιμών καταναλωτή, έχουν δείξει σαφή σημάδια επιβράδυνσης. και, όπως ανέφερα προηγουμένως, πολλές παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων είναι τώρα πολύ χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Αργά ή γρήγορα, αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει να τροφοδοτήσουν πολλές τιμές παραγωγού και καταναλωτή.

Αλλά τα τελευταία στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας) στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περιπλέξει την εικόνα, αποκαλύπτοντας τη συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές.

Και η πενταετής έρευνα για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε πρόσφατα αξιοσημείωτη άνοδο, στο 3,2%, αφού είχε υποχωρήσει στο 2,9% τους τελευταίους μήνες» αναφέρει ο Oneil.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, αναμφίβολα, παραμένουν προβληματισμένοι από την κατάσταση.

Κάποιος ελπίζει ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι απλώς μια εξαίρεση.

Αλλά αν δεν είναι, το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (άρα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες) θα αντιμετωπίσει μια πολύ προβληματική κατάσταση.

Η προοπτική των επιτοκίων παραμένει ο «ελέφαντας στο δωμάτιο».

Αυτήν τη στιγμή, οι αγορές φαίνονται αρκετά πεπεισμένες ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες είτε «τελείωσαν» με την αύξηση των επιτοκίων ή πλησιάζουν στο τέλος του τρέχοντος κύκλου.

Ορισμένες δε αναμένουν ακόμη και μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί. αλλά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα πρέπει να βελτιωθούν αρκετά.

Από την άλλη, εάν οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς αναγκαστούν να αλλάξουν, τα ράλι στις αγορές μετοχών θα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν, αποκλείοντας μια σημαντική επιτάχυνση στα κέρδη.

«Πού μας αφήνει αυτό πριν το καλοκαίρι;

Συνολικά, υποψιάζομαι ότι η εικόνα του πληθωρισμού θα συνεχίσει να βελτιώνεται σταδιακά.

Αλλά αν τα ευρήματα της έρευνας του Μίσιγκαν σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αντιστραφούν, οι επενδυτές μετοχών θα έχουν καλό λόγο να ανησυχούν» καταλήγει ο Οneil.

 

Πηγή:bankingnews.gr