Την ανιούσα πήραν και πάλι οι πετρελαϊκές τιμές – Ο αντίκτυπος των στοιχείων του ΙΕΑ

18 Μαϊου 2023, 10:43 | Διεθνείς Αγορές

Την ανιούσα πήραν και πάλι οι πετρελαϊκές τιμές – Ο αντίκτυπος των στοιχείων του ΙΕΑ

Κέρδη της τάξεως του 1% για τις τιμές, μετά την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων και τις βελτιωμένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την παγκόσμια ζήτηση

Ανάκαμψη καταγράφουν οι πετρελαϊκές τιμές σήμερα, μετά το μη αναμενόμενο άλμα στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και τις νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος όχι μόνο επέμεινε ότι η παγκόσμια ζήτηση δεν θα μειωθεί, αλλά προχώρησε και σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της.

Αμφότεροι οι πετρελαϊκοί δείκτες βρέθηκαν να κερδίζουν περίπου 1%, αν και σταδιακά τα κέρδη τους περιορίστηκαν ελαφρά. Στις 18.00 ώρα Ελλάδος η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 0,83% στα 75,45 δολάρια, ήτοι δηλαδή και πάλι πάνω από το όριο των 75 δολαρίων, ενώ η τιμή του αμερικανικού WTI κερδίζει 0,82% στα 71,48 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το American Petroleum Institute, τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 3,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαϊου, ήτοι πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μείωση κατά 900.000 βαρέλια.

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στη νέα έκθεση του, υποστήριξε πως η ζήτηση θα ξεπεράσει τα επίπεδα προσφοράς κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά το δεύτερο μισό του έτους, με την Κίνα να οδηγεί την άνοδο αυτή αναλογώντας περίπου στο 60% του ρυθμού ανάπτυξης της πετρελαϊκής ζήτησης.

Εξάλλου και από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας και το ακανθώδες ζήτημα του χρέους τα μαντάτα είναι καλά, καθώς οι χθεσινές συνομιλίες πήγαν καλά και άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας. Η προοπτική αυτή απομακρύνει τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών που θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και την οικονομία.

 

Πηγή:newmoney.gr