Στα επίπεδα προ πανδημίας επιστρέφουν τα έσοδα από τον Τουρισμό

23 Μαϊου 2023, 10:33 | Ελληνική Οικονομία

Στα επίπεδα προ πανδημίας επιστρέφουν τα έσοδα από τον Τουρισμό

Στα 732 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με την αύξηση σε σύγκριση με πέρσι να φτάνει το 64% (447 εκατ. ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 στο τρίμηνο). Η διαφορά σε σύγκριση με το 2019, τη χρονιά πριν την πανδημία, έχει σχεδόν εκλείψει, καθώς το αντίστοιχο τρίμηνο τα έσοδα ήταν 759 εκατ.

Σύμφωνα επίσης με την Τράπεζα της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 74,7% σε σχέση με το 2022 (1.072 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό).

Φέτος το Μάρτιο αντίστοιχα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 60,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 45,6% σε σχέση με το Μάρτιο του 2022, φτάνοντας τα 267 εκατ. ευρώ από 183 εκατ. Σημειώνεται πως το Μάρτιο του 2019, τα τουριστικά έσοδα ήταν 318 εκατ.

Αν και το πρώτο τρίμηνο δεν είναι ενδεικτικό για την πορεία των ταξιδιωτικών μεγεθών, δεδομένου πως η τουριστική σεζόν ξεκινά ουσιαστικά μετά τα μέσα του Απριλίου, η σημαντική άνοδος που σημειώνεται σε σύγκριση με την περσινή χρονιά επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως φέτος ο τουρισμός θα έχει καλύτερη πορεία, κάτι που φαίνεται τόσο από τον προγραμματισμό θέσεων σε διεθνείς πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρίες, αλλά και από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία για την περίοδο του καλοκαιριού, με τις πληρότητες να αναμένονται υψηλές (υπενθυμίζεται πως ήδη από πέρσι τα περισσότερα καταλύματα σε δημοφιλείς προορισμούς ήταν fully booked από τους tour operators για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον φετινό πήχη των τουριστικών εσόδων λένε πως μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο μεταξύ 18,2-18,6 δισ. ευρώ, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 20 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το στοίχημα των εσόδων για το 2020, πριν η εκρηκτική άνοδος των τουριστικών μεγεθών διακοπεί απότομα. Στην άνοδο των τουριστικών εσόδων μπορεί οδηγεί η αύξηση της επισκεψιμότητας από μακρινές αγορές με υψηλή τουριστική δαπάνη, με τις περισσότερες προσδοκίες να αφορούν τους Αμερικανούς τουρίστες.

Σημειώνεται πως πέρυσι τα έσοδα ανήλθαν στα 17,6 δισ. ευρώ μαζί με την κρουαζιέρα, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019.

 

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή: capital.gr