S&P: Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν την επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας

23 Μαϊου 2023, 16:59 | Ελληνική Οικονομία

S&P: Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν την επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αλλά η S&P Global Ratings δεν αναμένει ότι η επιτυχία της ΝΔ θα μεταφραστεί σε απόλυτη πλειοψηφία.

Έτσι, σημειώνει ότι είναι πιθανό να προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές έως τις αρχές Ιουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα των μπόνους εδρών.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι υπάρχει πιθανότητα να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στους επόμενους 12 μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία μέχρι το 2026. Όπως σημειώνει η S&P, η αναβάθμιση θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι στις 23 Απριλίου 2023, ο οίκος αναθεώρησε τις προοπτικές για την Ελλάδα σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις σε «BB+/B». Παράλληλα, το επόμενο προγραμματισμένο review της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη S&P θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της, η DBRS κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των εκλογών της Κυριακής (21/5), τόνισε ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα φέρουν μια περίοδο σταθερότητας στη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να κρατήσει το ποσοστό της και ότι παραμείνει υψηλός ο αριθμός των κομμάτων που δεν θα φτάσουν στο όριο του 3%.

 

Πηγή: Reporter.gr