UBS: Η Ελλάδα νίκησε το τέρας του χρέους

23 Μαϊου 2023, 17:04 | Ελληνική Οικονομία

UBS: Η Ελλάδα νίκησε το τέρας του χρέους

Τη μεγάλη αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους διαπιστώνει η UBS, σε ανάλυσή της, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας εμφάνισε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σ’ όλη την Ευρωζώνη.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση της UBS, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το 4ο τρίμηνο στο 171% του ΑΕΠ, και είναι τώρα 9,3 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το επίπεδο πριν από την περίοδο της πανδημίας και 38 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την κορύφωση το 1ο τρίμηνο του 21.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ελβετικής τράπεζας, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση χρέους σ’ όλη την Ευρωζώνη, μετά την Πορτογαλία το χρέος της οποίας μειώθηκε στο -6% και το 114% του ΑΕΠ (-24% σε σχέση με το υψηλό της πανδημίας).

Το χρέος της Ιταλίας περιορίστηκε στο 144,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 14,5 μονάδες χαμηλότερα των πανδημικών υψηλών, αλλά και 10 μονάδες υψηλότερα των προ-Covid επιπέδων.

Πρωτιά στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών

Όσον αφορά το χρέος των νοικοκυριών, η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στην Ελλάδα, όπου καταγράφεται μείωση κατά 5,1 μονάδες, στο 45,2%. Ακολουθεί η Ολλανδία, όπου το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2,3 μονάδες, στο 95%. Παρ’ όλα αυτά παραμένει με διαφορά το μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ.

Στο σύνολό του (δημόσιο και ιδιωτικό), το χρέος στην Ευρωζώνη έχει περιοριστεί στο 360,5% του ΑΕΠ, υποχωρώντας κατά 18,7 μονάδες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα (379% το δ’ τρίμηνο του 2019).

Στον μη χρηματοπιστωτικό εταιρικό τομέα (104,3%), το χρέος «πέφτει» κατά 2,5%, αλλά παραμένει κατά 1% υψηλότερο σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019, ενώ το δημόσιο χρέος συνεχίζει τη σταθερή μείωση των τελευταίων επτά τριμήνων.

Ας σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης ανερχόταν στο 91,6% του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο, δηλαδή κατά 1,4% μικρότερο έναντι του δ’ τριμήνου, αλλά και κατά 7,5% μεγαλύτερο σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, η κατά γενική ομολογία αποκλιμάκωση του ευρωπαϊκού χρέους οφείλεται εν πολλοίς στην ισχυρή ανάκαμψη του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο έλαβε ώθηση από τον υψηλό πληθωρισμό.

Όμως, ενόσω σταδιακά οι τιμές επιβραδύνουν, ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η δυναμική στη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ είναι πιθανό να αρχίσει να εξασθενεί.

 

Πηγή: powergame.gr