Οι πιο κρίσιμες ημερομηνίες για την επενδυτική βαθμίδα

24 Μαϊου 2023, 10:36 | Ελληνική Οικονομία

Οι πιο κρίσιμες ημερομηνίες για την επενδυτική βαθμίδα

Στάση αναμονής μέχρι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και κυρίως της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία τηρούν ακόμη οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι, παρ’ όλα αυτά, δέχθηκαν θετικά τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Η προοπτική για μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και πολύ περισσότερο η πιθανότητα για συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε από το 2019 και μετά, ώθησε όλους τους οίκους αξιολόγησης να πάρουν θέση, δημοσιεύοντας σημειώματα με θετικά σχόλια για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών. Πρώτη η "αυστηρή" Moody’s τη Δευτέρα και χθες Τρίτη η S&P, η DBRS και η Scope έσπευσαν να διαπιστώσουν ότι το ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας από μια κυβέρνηση συνεργασίας έχει ελαχιστοποιηθεί, ενώ η πιθανότητα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και μια δημοσιονομική πολιτική που θα δίνει έμφαση στη μείωση του χρέους έχει αυξηθεί σημαντικά.

Παρότι η S&P έδωσε και σήμα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 μήνες (κατά την πάγια τακτική των οίκων αξιολόγησης), θεωρείται δεδομένο ότι όλοι θα περιμένουν τις εξελίξεις και του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Όπως έχει σημειώσει πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, κανείς υπάλληλος οίκου αξιολόγησης δε θα χάσει την θέση του αν καθυστερήσει να αναβαθμίσει την Ελλάδα. Αν όμως το κάνει και αποδειχθεί ότι έχει κάνει λάθος, τότε θα πρέπει να αρχίσει να ψάχνει για άλλη δουλειά. Με άλλα λόγια, όλοι αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, αλλά δε θα προχωρήσουν στην κρίσιμη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας αν πρώτα δεν έχουν ένα καθαρό τοπίο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Συνεπώς, η αναβάθμιση που αναμένεται από το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στο φαύλο κύκλο των μνημονίων και έχασε την επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει να αναμένεται όταν η νέα κυβέρνηση θα ολοκληρώσει και τις προγραμματικές της δηλώσεις, δίνοντας και το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της επόμενης τετραετίας.

Από τα μέσα Ιουλίου η αντίστροφη μέτρηση

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 25 Ιουνίου, αν εκλεγεί μονοκομματική κυβέρνηση, θα έχουμε και νέο υπουργικό συμβούλιο μέχρι και το τέλος του μήνα. Από εκεί και πέρα, με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μετά από περίπου 15 ημέρες, θα ακούσουμε και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Συνεπώς, οι ημερομηνίες που θα φέρουν την κρίσιμη αναβάθμιση της οικονομίας, ξεκινούν από τα μέσα Ιουλίου και μετά.

Με αυτή τη λογική, η δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Fitch, η οποία είναι προγραμματισμένη στις 9 Ιουνίου, είναι πιθανό να φέρει μόνο την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας, από "σταθερές" σε "θετικές", που αποτελεί προοίμιο νέας αναβάθμισης

- Στις 4 Αυγούστου, μετά τις εκλογές, θα έχουμε νέα αξιολόγηση από τη Scope η οποία, αν το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει, είναι πιθανό να κάνει την κίνηση της, αναβαθμίζοντας την οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Η εξέλιξη θα έχει θετικό αντίκτυπο ως κλίμα, ωστόσο ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ

- Πιο κρίσιμη ημερομηνία θα είναι αυτή της 8ης Σεπτεμβρίου, με αξιολόγηση από τη DBRS, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ και έχει κατατάξει στην Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ high με θετική προοπτική. Από εκεί και πέρα:

- Στις 15 Σεπτεμβρίου, έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική (Ba3). Αν έχει προηγηθεί αναβάθμιση από άλλο οίκο σε επενδυτική βαθμίδα, αναμένεται να ακολουθήσει και η Moody’s, με αναβάθμιση μεγαλύτερη από μία βαθμίδα.

- Στις 20 Οκτωβρίου, έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's και τέλος, την 1η Δεκεμβρίου, ο κύκλος των αξιολογήσεων για φέτος κλείνει με την Τρίτη αξιολόγηση της Fitch.

 

Τάσος Δασόπουλος

Πηγή: capital.gr