Societe Generale στο «MR»: Σαφώς εφικτή στις 20 Οκτωβρίου η επενδυτική βαθμίδα

24 Μαϊου 2023, 10:51 | Ελληνική Οικονομία

Συνέχεια στη δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική της χώρας υποδηλώνει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Sean Kou, ο οποίος μιλώντας στο «MR» δείχνει την 20η Οκτωβρίου ως την ημερομηνία αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Η γαλλική τράπεζα διαπιστώνει ότι από το αποτέλεσμα προκύπτει πως μία απόλυτη πλειοψηφία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές είναι σαφώς πιο πιθανή σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη, γεγονός που αναμένεται να υποστηρίξει τη συνέχεια της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η επόμενη αξιολόγηση είναι από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου, δηλαδή πριν από τις δεύτερες εκλογές, επομένως εκεί είναι μικρότερη η πιθανότητα αναβάθμισης – πιο πιθανή είναι μία αξιολόγηση για θετική προοπτική. Ο Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 15 Σεπτεμβρίου, όμως η αξιολόγησή του είναι ακόμα δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Ως εκ τούτου, η πιο πιθανή ημερομηνία για την πρώτη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας είναι η 20η Οκτωβρίου 2023 από τον S&Ρ. Η δεύτερη αντίστοιχη αξιολόγηση αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου 2023 από τον Fitch», είναι η εκτίμηση που διατυπώνει στο «MR» ο Sean Kou.

Η Societe Generale εκτιμά ότι η υγεία του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας το παράδειγμα της πτώσης του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής». Σύμφωνα με τους αναλυτές της, «οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να κρατούν καλά από άποψη ρευστότητας καθώς δεν βιάζονται να αποπληρώσουν δάνεια TLTRO».

Σε ό,τι αφορά την πτωτική τάση του λόγου «χρέος προς ΑΕΠ» αναμένουν ότι κατά βάση θα υποστηριχθεί από την ισχυρή ανάπτυξη, λόγω ισχυρών επενδύσεων και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Πηγή: moeneyreview.gr