Morgan Stanley: Top pick η Ελλάδα – Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα, overweight στις ελληνικές μετοχές

25 Μαϊου 2023, 17:12 | Ελληνική Οικονομία

Morgan Stanley: Top pick η Ελλάδα – Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα, overweight στις ελληνικές μετοχές

Overweight στην Ελλάδα συνεχίζει να δηλώνει η Morgan Stanley, επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική αγορά είναι η προτιμώμενή της αγορά από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, ενώ τονίζει πως η αναβάθμιση της χώρας τους επόμενους μήνες στην επενδυτική βαθμίδα που αποτιμάται από τους επενδυτές, θα στηρίξει το τρέχον ανοδικό μομέντουμ του χρηματιστηρίου.

Όπως έχει αναφέρει και πρόσφατα, οι αγορές μετοχών υπεραποδίδουν περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα. Για παράδειγμα, το ράλι των μετοχών ήταν κατά μέσο όρο 22% σε σχέση με τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση αξιολόγησης μίας χώρας.

Η Morgan Stanley ξεχωρίζει την Ελλάδα μαζί με τις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την Πολωνία, από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενώ  τα underweights της είναι το Κατάρ, το Κουβέιτ και η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, ο εκτιμώμενος δείκτης P/E 12μήνμου στην Ελλάδα κινείται στο 7,7x, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/BV στο 1x και η μερισματική απόδοση στο 4,9%. Η Morgan Stanley τονίζει πως οι ελληνικές μετοχές παραμένουν φθηνές καθώς το discount έναντι της Ευρώπης αλλά και των Αναδυόμενων Αγορών παραμένει μεγάλο.

Morgan Stanley: Top pick η Ελλάδα – Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα, overweight στις ελληνικές μετοχές

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές μετοχές και οι μετοχές της Κεντρικής και Ανατολίτικης Ευρώπης ήταν οι top performers στην περιοχή των αναδυμένων αγορών από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2022 αλλά και από τις αρχές του 2023.

Έπειτα από ένα βραχυπρόθεσμο sell-off, η ελληνική αγορά ανέκαμψε έναντι των αναδυόμενων και άρχισε να κλείνει τις απώλειές της έναντι της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αυτόν τον μήνα. Οι τάσεις κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων συνεχίζουν να υπεραποδίδουν εκείνες των αναδυόμενων αγορών και της Ευρώπης, ενώ τα μεγέθη τους για το 2023-2024 βρίσκονται σε τροχιά αναβάθμισης από τους αναλυτές. Κατά την Morgan Stanley, βασικοί "οδηγοί" των θετικών αναθεωρήσεων ήταν οι τράπεζες (υψηλή ευαισθησία στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ), ο κλάδος των βασικών υλικών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η Morgan Stanley υπογραμμίζει παράλληλα και τις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το μέγεθος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, η οποία και έχει λάβει 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,75 δισ. ευρώ σε δάνεια και 5,34 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει την τρίτη υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 εντός της Ευρωζώνης, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ το 2022, με τις επενδύσεις στη μεταποίηση και το real estate να αυξάνονται ραγδαία, όπως αναφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Morgan Stanley εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το 2,5% και το 2024 το 2,1% το 2024, χάρη στη μείωση του πληθωρισμού, τη θετική πορεία του πραγματικού εισοδήματος, τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων, επισημαίνει. Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και τα συνετή δημόσια οικονομικά θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024, όπως εκτιμά.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr