Moody’s: Κάτω από το 150% του ΑΕΠ το χρέος το 2025 – Η εκτίμηση για τις εκλογές

26 Μαϊου 2023, 10:57 | Ελληνική Οικονομία

Moody’s: Κάτω από το 150% του ΑΕΠ το χρέος το 2025 – Η εκτίμηση για τις εκλογές

«Πιστωτικά θετικό» θεωρεί ο οίκος Moody’s το ενδεχόμενο από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να προκύψει νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό σχόλιο, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21ης Μαΐου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια ακόμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα υποδηλώνει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα, κάτι που θα αποτελέσει ένα «πιστωτικά θετικό» γεγονός.

Όπως αναφέρεται, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι προοπτικές για το χρέος

Η δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ως αποτέλεσμα η διατήρηση των τρεχουσών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών να βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία – αναφέρει η Moody’s – παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020. «Βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να περιορίζεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022».

Ξεκαθαρίζεται ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, όμως υποστηρίζεται ότι το χρέος είναι πλέον βιώσιμο «χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ζώνης του ευρώ και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν προσφέρει οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ από το 2017». Σχεδόν το 80% του χρέους της ελληνικής κεντρικής κυβέρνησης -εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων γραμματίων και των συναλλαγών επαναγοράς (repos) με άλλες ελληνικές οντότητες του δημόσιου τομέα- οφείλεται σε ιδρύματα της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, τονίζεται.

Οι πληρωμές τόκων και η αναλογία με την Ιταλία

Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως μερίδιο των κρατικών εσόδων -ο προτιμώμενος δείκτης για τη μέτρηση της προσιτότητας του χρέους- είναι χαμηλές και θα παραμείνουν χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις τίτλων στις αγορές, αναφέρει η Moody’s.

Σε μια αναλογία περίπου 5,5%-6,1%, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτή της Ιταλίας (Baa3 αρνητικό outlook) και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3.

 

Πηγή: ot.gr