ΟΔΔΗΧ: Σχέδιο για νέα εξαγορά ακριβών δανείων έως 5,3 δισ. από το 1ο Μνημόνιο - Ποιο είναι το σχέδιο;

29 Μαϊου 2023, 10:37 | Ελληνική Οικονομία

ΟΔΔΗΧ: Σχέδιο για νέα εξαγορά ακριβών δανείων έως 5,3 δισ. από το 1ο Μνημόνιο - Ποιο είναι το σχέδιο;

Νέες κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής ακριβού ευρωπαϊκού χρέους βρίσκονται στην ατζέντα του ΟΔΔΗΧ με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και με στόχο για νέο «ισχυρό σήμα» στις αγορές.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο προεξόφλησης των δανείων από το 1ο Μνημόνιο με την καταβολή δύο δόσεων, ύψους 5,29 δισ. ευρώ, από το «μαξιλάρι» με τα ταμειακά διαθέσιμα των 36-37 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υπάρχει και το λιγότερο «επιθετικό» σενάριο με προτεραιότητα και μόνο στα δάνεια του 2024 που ανέρχονται στα 2,645 δισ. ευρώ και επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Η δεύτερη προεξόφληση

Να σημειωθεί ότι θα είναι η δεύτερη προεξόφληση μετά τα 2,645 δισ. ευρώ που βγήκαν από τον χάρτη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων την άνοιξη του 2022 (χρέος 2023).

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του 1ου Μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά τη δεδομένη στιγμή ακριβά καθώς το Euribor τριμήνου είναι 3,412%, και με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040.

Επίσης από φέτος τρέχει και η αποπληρωμή των δανείων του EFSF (141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056) ενώ από το 2034 προστίθενται και τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ώς το 2060.

Απαγκίστρωση από μνημόνια

Το θέμα είναι ότι η πρόωρη εξαγορά των ευρωπαϊκών δανείων υπηρετεί το αφήγημα της «απαγκίστρωσης» από τα μνημόνια, καθώς το ΔΝΤ έχει ήδη βγει από τη μέση, πέρα από τον συμβολισμό για το αξιόχρεο της Ελλάδας. Σύμφωνα με πηγή του ΟΔΔΗΧ «τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο».

Αν όχι από τη Fitch στις 9 Ιουνίου, τότε στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS που είναι ο επόμενος σταθμός.

Βέβαια υπάρχει και το παράθυρο με τη Scoop στις 4 Αυγούστου, εφόσον η ΕΚΤ ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να μπει στη λίστα με τους υπόλοιπους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Χρηματοδοτικές ανάγκες

Μια αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού (investment grade) θα ανοίξει ταυτόχρονα τον δρόμο σε μια νέα γενναία σε ποσά αλλά και σε διάρκεια έκδοση που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό για μια νέα εξαγορά ακριβών ευρωπαϊκών δανείων χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη με τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα έτη.

Οι τελευταίες ανέρχονται σε 9,43 δισ. ευρώ για το 2024 και σε 9,29 δισ. ευρώ για το 2025, ενώ το 2026 ανεβαίνουν στα 13,17 δισ. ευρώ.

Θετικός αντίκτυπος θα υπάρξει ταυτόχρονα και στο προφίλ του δημόσιου χρέους καθώς θα το καταστήσει ακόμη πιο βιώσιμο μέχρι το 2032 (νέα έκθεση βιωσιμότητας) ενώ οφέλη θα υπάρξουν και για τον προϋπολογισμό. Περίπου 40 εκατ. ευρώ ήταν η εξοικονόμηση για τα ταμεία από τις προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές καθώς τα επιτόκια στις αγορές ομολόγων βρίσκονταν σε ιστορικό χαμηλό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κέρδος από το κόστος δανεισμού από τις αγορές για την αναπλήρωση διαθεσίμων.

 

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr