ΟΤΕ: Ποιά θα πρέπει να είναι η θεώρησή μας για τη μετοχή του;

07 Ιουνίου 2023, 10:30 | Χ&Α - 253

ΟΤΕ: Ποιά θα πρέπει να είναι η θεώρησή μας για τη μετοχή του;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΤΕ

 

Ποιά θα πρέπει να είναι η θεώρησή μας για τη μετοχή του ΟΤΕ;

 

Την αισιοδοξία της για την φετινή χρονία, εξέφρασε η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ, στην ενημέρωση αναλυτών για τις επιδόσεις του α΄τριμήνου του 2023, επισημαίνοντας ότι το α΄τρίμηνο ξεκίνησε ιδιαίτερα θετικά με αυξημένη ζήτηση.

Ωστόσο στο α΄τρίμηνο του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου υποχώρησαν κατά 2% σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα οι συνολικές πωλήσεις στην Ελλάδα (92% του κύκλου εργασιών) μειώθηκαν κατά 0,9%, εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεων στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας κατά 4,7%. Παράλληλα, η αγορά της Ρουμανίας (το 8% του κύκλου εργασιών), εξακολουθεί να μην αποδίδει θετικά, λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην χώρα, παρουσιάζοντας πτώση πωλήσεων κατά 12%.

Πρόσφατα, η διοίκηση ανακοίνωσε την αλλαγή της διοίκηση της Telekom Romania Mobile Communications, με τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου, να αναλαμβάνει ο κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης, ο οποίος παράλληλα παραμένει στην θέση του Γενικού Διευθυντή Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, εδώ.

 

Ουσιαστικά η αύξηση της καθαρής κερδοφορίας του Ομίλου, στο α΄τρίμηνο του 2023, παρουσιάστηκε εξαιτίας της αποτελεσματικής διαχείρισης του κόστους. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, μειώθηκαν κατά 3,3% ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 20,3%. Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, διαμορφώθηκαν στα € 135,3 εκατομμύρια έναντι € 129,5 εκατ. στο α΄τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση +4,5% και διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 16,8% από 15,7%. Ένα μεγάλο μέρος της μείωσης των δαπανών λειτουργίας, οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σύνολο του προσωπικού στο τέλος του 2015 έφτανε στα 21.573 άτομα, ενώ είχε μειωθεί μόλις στα 11.020 άτομα, στο τέλος του 2022 (μείωση κατά 49%). Εκτιμούμε ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί για μερικά ακόμη χρόνια.

 

Υπενθυμίζουμε ότι για το 2023, η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές, περίπου € 500 εκατομμυρίων, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων πληρωμών φόρου εισοδήματος σε σύγκριση με το 2022, των χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων, των σταθερών επενδύσεων και των καλύτερων λειτουργικών επιδόσεων.

Διαβάστε παλαιότερο μας άρθρο για τα ετήσια αποτελέσματα 2022, του Ομίλου ΟΤΕ, εδώ.

 

Ο ανταγωνισμός, η διαχείριση του κόστους και η αγορά της Ρουμανίας, είναι τα βασικότερα ζητήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση του ΟΤΕ, το 2023. Ήδη στο δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων αναφέρεται ότι η διοίκηση αναμένει ένταση του ανταγωνισμού και βραχυπρόθεσμες πιέσεις, ενώ στην ενημέρωση αναλυτών αναφέρθηκε ότι ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπει αυξήσεις στα τιμολόγια, όπως γίνεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ελληνική αγορά, που είναι η κύρια αγορά δραστηριοποίησης του Ομίλου, στο α΄τρίμηνο του 2023 υπήρξε μείωση στους πελάτες κινητής, σε σχέση με την 31/12/2022, κατά 24.866 άτομα. Η προαναφερθείσα μείωση διαμορφώθηκε από την μείωση κατά 72.257 στους πελάτες καρτοκινητής και από την αύξηση κατά 47.391, στους πελάτες συμβολαίου.

 

Συμπερασματικά, κατά την άποψη μας το έτος 2023 δεν ξεκίνησε τόσο αισιόδοξα όσο παρουσιάζεται στο δελτίο τύπου του α΄τριμήνου. Ο κύκλος εργασιών τόσο σε επίπεδο ετήσιου αποτελέσματος όσο και σε επίπεδο α΄τριμήνου, κινείται με φθίνουσα πορεία. Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι το α΄τρίμηνο του 2023, παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια αποτελεί περίπου το 24% του συνολικού κύκλου εργασιών, γεγονός που μας προτρέπει να μεταβάλλουμε την πρόβλεψη μας για τις συνολικές πωλήσεις του 2023, από τα € 3.600, στα € 3.480 εκατομμύρια, δηλαδή εκτιμούμε ότι θα σημειωθεί ελαφρά αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1% σε σχέση με το 2022.

Όσον αφορά το καθαρό αποτέλεσμα του Ομίλου, διατηρούμε την πρόβλεψη μας για κέρδη € 390,0 εκατομμυρίων.

 

Ο ΟΤΕ έχει παύσει, προ ετών, να είναι μία “ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρία”. Εν τούτοις, κατορθώνει να παραμένει κερδοφόρος, διατηρώντας μάλιστα ένα πολύ ικανοποιητικό περιθώριο καθαρού κέρδους, κάτι που επιτρέπει τη διανομή ικανοποιητικού μερίσματος. Ήδη, κατά το 2023, η εταιρία έχει ανακοινώσει ότι θα διανείμει μέρισμα € 0,5765 ανά μετοχή, δηλαδή, η μερισματική της απόδοση (με τιμή € 14,20, της 30/5/2023) φτάνει στο 4,06%  . Ο επενδυτής που επιθυμεί να είναι τοποθετημένος στη μετοχή του ΟΤΕ, θα πρέπει να βλέπει την εταιρία ως μία εταιρία τύπου “utility” (“κοινής ωφέλειας”), δηλαδή, μετοχή χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλών διακυμάνσεων και ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης. Βέβαια, σε αντίθεση από άλλες εταιρίες “κοινής ωφέλειας”, ο ΟΤΕ, λόγω του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται, μπορεί να ευνοηθεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας, είτε μέσω την ανάπτυξη νέων τομέων δραστηριοποίησης, είτε μέσω της περαιτέρω μείωσης του κόστους. Μέσα από την παραπάνω οπτική, δεν είμαστε αρνητικοί για τη μετοχή της εταιρίας, όμως, εξακολουθούμε να μην την εντάσσουμε στη λίστα του “top-25”.

 

Χρηματιστηριακά η μετοχή του ΟΤΕ, σημειώνει πτώση 2,7% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ενώ την 31/3/2023, βρέθηκε στα χαρτοφυλάκια 44 Αμοιβαίων Κεφαλαίων από 46 την 31/12/2022. Σημειώνεται ότι παραδοσιακά ο ΟΤΕ είναι η δεύτερη εταιρία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την Coca Cola. Ωστόσο, για λίγες ημέρες στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΟΠΑΠ.

 

Δείτε τον πίνακα στοιχείων, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.