ΕΛΤΟΝ: Στόχοι για περαιτέρω μεγέθυνση στην προσεχή 5ετία

07 Ιουνίου 2023, 08:20 | Χ&Α - 253

ΕΛΤΟΝ: Στόχοι για περαιτέρω μεγέθυνση στην προσεχή 5ετία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΤΟΝ

 

Στόχοι για περαιτέρω μεγέθυνση στην προσεχή 5ετία

 

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην διανομή χημικών α’ υλών και υπηρεσιών σε ολόκληρο το φάσμα βιομηχανιών τελικών προϊόντων. Διαθέτει ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους έκτασης 26.000 τμ2, που υποστηρίζονται με τα πλέον μοντέρνα συστήματα διανομής παραγγελιών και πιστοποιημένα με ISO. Η ευρύτατη γεωγραφική του παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με φυσική παρουσία σε 6 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία) δημιουργεί ένα δίκτυο κάλυψης και διανομής σε στρατηγικές αγορές. Δείτε περισσότερα για την εταιρία, στις σελίδες 7 και 8, του ετήσιου οικονομικού δελτίου, της χρήσης 2022, εδώ.

 

Το 2022, ήταν μία ιδιαίτερα θετική χρονιά, η καλύτερη στην ιστορία της εταιρίας, με πωλήσεις που έφθασαν στα € 195 εκατομμύρια και κέρδη μ.φ. ύψους € 10,9 εκατομμυρίων. Όμως, καθώς τα προϊόντα που διακινεί η εταιρία, έχουν “κυκλικό” χαρακτήρα, οι τιμές τους, από το β’ εξάμηνο του 2022, έως και σήμερα, έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

 

Η πτώση των τιμών των πρώτων υλών, δημιουργεί “πίεση” στις πωλήσεις της εταιρίας και κυρίως στα περιθώρια κέρδους, καθ’ όλο το α’ εξάμηνο του έτους, μία κατάσταση που -εκτός απροόπτου- θα βελτιωθεί στο β’ εξάμηνο του 2023, έτσι ώστε, η χρονιά να φαίνεται “ισορροπημένη”, τουλάχιστον σε επίπεδο πωλήσεων. Δηλαδή, πρόκειται για μία κατάσταση “αντίστροφη” σε σχέση με το -εντυπωσιακό- 2022, όταν, το μεν α’ εξάμηνο της χρήσης οι πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους ήταν υψηλά, ενώ στο β’ εξάμηνο οι μεν πωλήσεις ήταν υψηλές, ενώ οι τιμές υποχώρησαν και μαζί τους και τα περιθώρια κέρδους. Δείτε τα μεγέθη του α’ και του β’ εξαμήνου του 2022, εδώ.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2023 (η εταιρία δε δημοσίευσε μεγέθη), παρατηρείται μία άνοδος της τάξης του 2% έως 3% στις πωλήσεις, αλλά παράλληλα καταγράφεται πτώση στην κερδοφορία. Η ίδια κατάσταση δείχνει να διατηρείται και κατά το β’ εξάμηνο. Αναμένεται όμως ουσιαστική βελτίωση της κερδοφορίας (λόγω ανανέωσης των αποθεμάτων) κατά το β’ εξάμηνο. Έτσι, λαμβάνοντας  υπόψη ότι τα περιθώρια κέρδους θα είναι μειωμένα, για το σύνολο του έτους, αναμένεται ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν σε € 210 εκατομμύρια (αύξηση 8,0%), ενώ τα καθαρά κέρδη θα υποχωρήσουν σε € 8,8 εκατομμύρια (μείωση κατά 19,6%).

 

Παρά την αναμενόμενη μείωση των κερδών κατά το 2023, η εταιρία εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση μιας φάσης έντονης ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια. Η διοίκηση αναφέρεται στο μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία και εκτιμά ότι, στην επόμενη 5ετία, η φυσιογνωμία και το μέγεθος της εταιρίας θα μεταβληθούν πλήρως, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης των υπαρχουσών δραστηριοτήτων της εταιρίας, όσο και μέσω εξαγορών, κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι, η εταιρία, αγόρασε πρόσφατα, ένα μεγάλο χώρο έκτασης 170 στρεμμάτων, στο Σχηματάρι Βοιωτίας, όμορο των εγκαταστάσεων της ΕΛΧΑ. Στο χώρο αυτό, θα δημιουργηθεί νέο αποθηκευτικό κέντρο, αλλά και μονάδα παραγωγής. Προς το παρόν, η εταιρία δεν προχωρά σε περισσότερες ανακοινώσεις.

 

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαμε ασχοληθεί συστηματικά με την εταιρία, καθώς το κύριο πρόβλημα της μετοχής της ήταν η χαμηλή εμπορευσιμότητα (ο μ.ο. του όγκου συναλλαγών, για τα έτη 2021, 2022 και 2023, υπολογίζεται σε 17.769, 13.534 και 22.863 τεμάχια, αντίστοιχα). Διαπιστώνουμε όμως ότι, η ανοδική πορεία της εταιρίας είναι συνεχής, τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας είναι πολύ καλά, η διοίκηση δείχνει να εκσυγχρονίζεται και να αποβάλλει τον “οικογενειακό” χαρακτήρα της, ενώ ξεκινά την υλοποίησή του ένα επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα ωθήσει τη δραστηριότητά της και τα μεγέθη της σε σημαντικά ανώτερα επίπεδα.

Στο μέλλον, θα εστιάσουμε περισσότερο στην εταιρία και τις εξελίξεις της. Προς το παρόν, διατηρούμε τη μετοχή της στη λίστα της “θετικής άποψης”, όμως, παρακολουθούμε την εξέλιξή της.

Η εταιρία θα διανείμει μέρισμα € 0,12 ανά μετοχή, ποσό που, με βάση την τιμή της μετοχής την 31/5/2023, σχηματίζει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 4,4%.

 

Δείτε τον πίνακα των στοιχείων ανάλυσης της εταιρίας, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.