Deutsche Bank: Τα ελληνικά assets στην κορυφή του κόσμου τον Μάιο

01 Ιουνίου 2023, 12:48 | Ελληνική Οικονομία

Deutsche Bank: Τα ελληνικά assets στην κορυφή του κόσμου τον Μάιο

Την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 38 επενδυτικά assets που παρακολουθεί η Deutsche Bank εμφάνισε τον Μάιο το χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τον μήνα με κέρδη 12,4% και να διευρύνει την άνοδό του από τις αρχές του έτους στο 31,8%.

Οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου  επισημαίνουν ότι οι εκλογές οδήγησαν σε σημαντικές υπερ-αποδόσεις των ελληνικών assets τον Μάιο, καθώς πέραν της διψήφιας ποσοστιαίας ανόδου του χρηματιστηρίου της Αθήνας, και τα ελληνικά κρατικά ομολογα υπερ-απέδωσαν. Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου μειώθηκε κατά 38 μονάδες βάσης, στις 150 μονάδες βάσης, έως το τέλος του Μαΐου.

Deutsche Bank: Τα ελληνικά assets στην κορυφή του κόσμου τον Μάιο-1

Κατά τα άλλα, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, ο Μάιος ήταν ένας μήνας με πολλά γεγονότα, καθώς χαρακτηρίστηκε από τις ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες, άλλη μια αύξηση επιτοκίων από την Fed και την ΕΚΤ, τις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους των ΗΠΑ και τον μεγάλο ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Τελικά, οι αγορές έκλεισαν τον μήνα με αδύναμες αποδόσεις, με τις μετοχές και τα ομόλογα να υποχωρούν και τα εμπορεύματα να πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο ετών. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της τεχνολογίας υπερ-απέδωσαν, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Deutsche Bank: Τα ελληνικά assets στην κορυφή του κόσμου τον Μάιο-2

Συγκεκριμένα, ο NASDAQ ενισχύθηκε κατά 5,9% με τις μετοχές FANG+ του Big Tech να ενισχύονται κατά 17,2%. Η τάση ήταν εμφανής και στην Ευρώπη, όπου ο STOXX Technology Index ενισχύθηκε κατά 8,1%.

Αυτό σημαίνει ότι ο NASDAQ είναι ένας από τους καλύτερους σε επιδόσεις χρηματιστηριακούς δείκτες από την αρχή του έτους, σημειώνοντας άνοδο 24,1% μέχρι στιγμής.

Πηγή: moneyreview.gr