Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θετικό ξεκίνημα στο α΄τρίμηνο - Κατά το 2023, αναμένεται νέο ρεκόρ πωλήσεων

07 Ιουνίου 2023, 10:20 | Χ&Α - 253

Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θετικό ξεκίνημα στο α΄τρίμηνο - Κατά το 2023, αναμένεται νέο ρεκόρ πωλήσεων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Θετικό ξεκίνημα στο α΄τρίμηνο - Κατά το 2023, αναμένεται νέο ρεκόρ πωλήσεων

 

Ο Όμιλος πέτυχε ένα δυναμικό ξεκίνημα κατά το α’ τρίμηνο του 2023. Η δυναμική αύξηση των πωλήσεων κατά 21,8%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, σε συνδυασμό με την αύξηση του περιθωρίου κέρδους, οδήγσε σε αύξηση της κερδοφορίας κατά 82,2%.

Κατά το 2022, η εταιρία ήρθε αντιμέτωπη με τις σοβαρές ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και με αυξημένα κόστη, με αποτέλεσμα να σημειώσει οριακή αύξηση το κύκλου εργασιών και μειωμένη κερδοφορία σε σχέση με το 2021.

Η πρόβλεψη της διοίκησης για το 2023, είναι ότι όλες οι επιχειρηματικές μονάδες του Ομίλου, θα καταγράψουν ισχυρή ανάπτυξη με τις πωλήσεις να φτάνουν σε νέα ιστορικά επίπεδα.

 

Από τις επιδόσεις του Ομίλου ανά τρίμηνο, τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε ότι μέχρι το 2019 (πριν το ξέσπασμα της πανδημίας), τα “ισχυρά” τρίμηνα του Ομίλου από πλευράς εσόδων ήταν το β΄ και το δ΄τρίμηνο του έτους, με την μέση συμβολή τους στα συνολικά έσοδα να είναι 27,6% και 26,7% αντίστοιχα. Χωρίς ωστόσο να διαμορφώνεται σταθερή κατανομή στην κερδοφορία ανά τρίμηνο, το ίδιο ίσχυε και για τα κέρδη. Δηλαδή το μεγαλύτερο επίπεδο κερδών σημειωνόταν στο β΄και στο δ΄τρίμηνο του έτους.

 

Από το 2020 μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και της κερδοφορίας, αρχίζει να καταγράφεται στο γ΄και στο δ΄τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, το α΄τρίμηνο αποτελεί κατά μέσο όρο το 19,1% των συνολικών εσόδων, το β΄τρίμηνο το 24,7%, το γ΄ τρίμηνο το 26,1% και το δ΄τρίμηνο το 30,1%.

Ενδεχομένως αυτή, η μετακύλιση των εσόδων να δημιουργήθηκε εξαιτίας των στρεβλώσεων που υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν -σε χαμηλότερο βαθμό φέτος- στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στα προγράμματα παραλαβών, παραδόσεων και πληρωμών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το πιο πιθανό είναι ότι όσο οι στρεβλώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξομαλύνονται και οι παραδόσεις πραγματοποιούνται σε έναν κανονικό ρυθμό, τόσο θα επανέρχεται η αρχική κατανομή των εσόδων του Ομίλου στα προ πανδημίας επίπεδα.

Δυστυχώς, στο δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων, η διοίκηση δεν αναφέρει πληροφορίες σχετικά τα παραπάνω (εφοδιαστική αλυσίδα, πρόγραμμα παραλαβών), ώστε να διεξάγουμε περεταίρω συμπεράσματα.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α΄τρίμηνο, θα διατηρήσουμε την εκτίμηση ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν γύρω από τα € 175,0 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη γύρω από τα € 7,5 εκατομμύρια.

Η άποψη μας, για την εταιρία, παραμένει θετική. Εξακολουθούμε όμως να είμαστε διστακτικοί για τη μετοχή της, λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητάς της. Χρηματιστηριακά, η μετοχή από την αρχή του έτους μέχρι σημειωνει απόδοση +40% και την 31/3/2023, βρισκόταν σε 14 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, από 12 την 31/12/2022.

 

Δείτε, τον πίνακα στοιχείων ανάλυσης της εταιρίας εδώ και παλαιότερο μας άρθρο για την είσοδο της εταιρίας, στον τομέα της μοτοσυκλέτας εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.