ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Αναμένεται διψήφια αύξηση πωλήσεων και διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους

07 Ιουνίου 2023, 09:50 | Χ&Α - 253

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS:  Αναμένεται διψήφια αύξηση πωλήσεων και διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

 

Αναμένεται διψήφια αύξηση πωλήσεων και διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους

 

Η θετική συγκυρία του δ΄τριμήνου 2022 συνεχίστηκε και στο α΄τρίμηνο του 2023, με τον κύκλο εργασιών του Ομίλου Fourlis να σημειώνει άνοδο +21,1% σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2022. Οι επιμέρους δραστηριότητες του Ομίλου, IKEA και Intersport, κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων +25,1% και +13,6% αντίστοιχα. Στα παραπάνω αποτελέσματα, συνέβαλαν οι βελτιωμένες συνθήκες στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αυξημένη επισκεψιμότητα στα καταστήματα του Ομίλου.

Ωστόσο, οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν στα € 5,8 εκατ. (έναντι € 7,4 εκατ.) με το μεγαλύτερο μέρος της ζημίες να προκύπτει από τον τομέα των αθλητικών ειδών, που κατέγραψε ζημιές προ φόρων € 5,1 εκατομμυρίων, επιβαρυμένες με μη επαναλαμβανόμενες ζημιές ύψους €  500 χιλιάδων από τις δραστηριότητες των “The Athlete’s Foot” και “Intersport Τουρκίας”. Στην περίπτωση των καταστημάτων ΙΚΕΑ το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν μηδενικό.

Οι ζημιές μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα € 4,3 εκατ. έναντι € 5,7 εκατ. στο α΄τρίμηνο του 2022. Διαβάστε τις επενδύσεις στα καταστήματα του Ομίλου εδώ.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση εσόδων ανά τρίμηνο για την περίοδο από το 2016 μέχρι σήμερα, το α΄τρίμηνο είναι το πιο αδύναμο, καθώς αποτελεί κατά μέσο όρο το 21% των συνολικών πωλήσεων του έτους, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια (2021,2022 και 2023) ήταν ζημιογόνο, λόγω των αναταραχών που προκάλεσε η πανδημία στην λειτουργία των καταστημάτων. Το β΄τρίμηνο του έτους, αποτελεί περίπου το 23% των συνολικών εσόδων και παραδοσιακά (πριν το ξέσπασμα της πανδημίας) ήταν πάντα ζημιογόνο. Το γ΄τρίμηνο του έτους, είναι το πιο “δυνατό” τρίμηνο του Ομίλου καθώς αποτελεί το 29% του κύκλου εργασιών ενώ το δ΄τρίμηνο αποτελεί το 27%.

Αυτό συμβαίνει λόγω της εποχικότητας, που εμφανίζουν οι δραστηριότητες του Ομίλου (έναρξη σχολικής και φοιτητικής χρονιάς, εορταστικές περίοδοι και εκπτώσεις).

Προς το παρόν, με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση ανά τρίμηνο και τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου, θα διατηρήσουμε την εκτίμηση ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν γύρω από τα € 560,0 εκατ. και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν γύρω από τα € 21,0 εκατομμύρια.

 

Κατά την ενημέρωση αναλυτών για τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου, η διοίκηση προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο τομέας των καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport, θα διατηρήσουν το διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων για το σύνολο του έτους, ενώ παράλληλα αναμένει διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους του Ομίλου στο 44% (όσο και του α΄τριμήνου).

Πρόκληση για την φετινή χρονιά, όπως επισήμανε η διοίκηση, θα είναι η αύξηση των επιτοκίων και η εύρεση εργατικού δυναμικού.

Σημειώνεται ότι την 31/12/2022, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ήταν € 90,1 εκατομμύρια και το μέσο σταθμικό επιτόκιο του μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου δανεισμού ήταν 2,64% (από 2,31% το 2021) και 3,69% (από 3,61%) αντίστοιχα.

 

Σχετικά την Trade Estate, η είσοδος της, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ΄τρίμηνο του έτους και η διαδικασία πρόκειται να γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων, ώστε να εισέλθουν νέοι ιδιώτες μέτοχοι και θεσμικοί στην εταιρία. Ο στόχος της διοίκησης είναι μέχρι το 2028 να χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας € 700 εκατομμύρια από € 300 που είναι σήμερα.

 

Η άποψή μας για εταιρία είναι θετική και συμπεριλαμβάνουμε τη μετοχή στην κατηγορία “Top 25”, ενώ η μετοχή εντάσσεται στο εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο του Απόλυτου Συστήματος. Εκτιμούμε ότι, καθ όσον η διοίκηση θα πετυχαίνει σταδιακά τους στόχους που θέτει, αυτό θα αποτυπώνεται και στην τιμή της μετοχής, η οποία από την αρχή του έτους σημειώνει απόδοση +35,4%. Την 31/12/2023, βρισκόταν σε 29 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων από 27 την 31/12/2022. Δείτε τον πίνακα στοιχείων ανάλυσης της εταιρίας εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.