ΔΕΗ: Οι θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης και οι προβληματισμοί μας

07 Ιουνίου 2023, 08:40 | Χ&Α - 253

ΔΕΗ: Οι θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης και οι προβληματισμοί μας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΗ

 

Οι θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης και οι προβληματισμοί μας

 

Οι επιδόσεις του α΄τριμήνου 2023, επιβεβαιώνουν ότι ο Όμιλος ΔΕΗ έχει εισέλθει σε μια φάση ανάπτυξης, η οποία θέτει τις βάσεις για διανομή μερίσματος το 2024, σχολιάζει η διοίκηση του Ομίλου, στο δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων.

Ο στόχος για την φετινή χρονιά, είναι το επαναλαμβανόμενο EBITDA να προσεγγίσει τα € 1.200 εκατομμύρια και εντός των επόμενων 6 μηνών τα έργα ΑΠΕ, εν λειτουργία και υπό κατασκευή να φτάσουν τα 814 MW από 603 MW σήμερα. Σημειώνεται ότι εν λειτουργία βρίσκονται μόνο τα 376MW σήμερα. Δείτε αναλυτικά στην σελίδα 18 της εταιρικής παρουσίασης (εδώ).

Υπενθυμίζουμε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της ΔΕΗ είναι εντός των επόμενων 30 μηνών να φτάσει τα 5,1GW.

Παράλληλα εκκρεμεί και η ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel Romania, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο δελτίο τύπου, δεν σημειώνεται αν ο στόχος για το επαναλαμβανόμενο EBITDA του έτους συμπεριλαμβάνει και τα μεγέθη της Enel, που θα προκύψουν στο δ΄τρίμηνο του έτους, εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά.

 

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 11,3% ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά το α΄τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, των κινήτρων που παρείχε η Πολιτεία για εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών κατά το α΄τριμηνο του 2023.

Σε επίπεδο συνολικής ζήτησης (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών), η ζήτηση μειώθηκε κατά 11,9%.

Παράλληλα, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε 39,2% έναντι 46,9% το α΄τρίμηνο του 2022.

 

Εντούτοις κατά το α΄τρίμηνο, υπήρξε σημαντική μείωση σε όλα τα κόστη των α΄υλών (λιγνίτης, υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και δικαιώματα εκπομπών αερίων -δείτε εδώ), με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος πρώτων υλών να καταγράψει μείωση 21,3% σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2022, διαμορφώνοντας το μικτό περιθώριο κέρδους στο 26,7% από 17,0%. Παράλληλα σημειώθηκε μείωση και στα χρηματοοικονομικά έξοδα κατά 20,7% σε σχέση με το περσινό τρίμηνο. Αυτοί ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες, που οδήγησαν το τελικό αποτέλεσμα του Ομίλου σε κερδοφορία ύψους € 51,1 εκατομμυρίων έναντι ζημιών €185,7 εκατομμυρίων στο α΄τριμηνο του 2022.

 

Το α΄τρίμηνο του έτους, ήταν ένα θετικό ξεκίνημα για τον Όμιλο, λόγω της υποχώρησης των τιμών ενέργειας. Μια διατήρηση των τιμών στα τωρινά επίπεδα ακόμα και μια υποχώρηση τους, θα λειτουργούσαν θετικά για το σύνολο του έτους.

Εντούτοις, μας προβληματίζει η μείωση της ζήτησης και η απώλεια των πελατών, η οποία παρουσιάζεται στην σελίδα 20 της εταιρικής παρουσίασης (εδώ). Επίσης σημείο προσοχής για την φετινή χρονιά θα είναι και το κόστος δανεισμού, εν όψει των αυξημένων επιτοκίων και της συνεχούς αύξησης του καθαρού δανεισμού (στα € 2.030,4 εκατ. το α΄τριμηνο 2023 από € 1.388,1 εκατ. 31/12/2022).

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε τον προβληματισμό μας, για την αργή ολοκλήρωση των έργων ΑΠΕ και το συστηματικό χαμηλό ποσοστό επενδύσεων που χορηγείται σε αυτόν τον τομέα. Διότι, όταν παρέλθουν οι 30 μήνες, αυτό που θα έχει σημασία είναι πόσα έργα βρίσκονται σε λειτουργία και μπορούν να παράξουν έσοδα και κέρδη στον Όμιλο και όχι αυτά που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η στόχοι που θέτονται πρέπει να είναι εφικτοί και όχι απλά εντυπωσιακοί.

 

Για το σύνολο του έτους, η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν γύρω από τα € 9.000 εκατομμύρια (μειωμένα σε σχέση με πέρυσι λόγω της μειωμένης ζήτησης και της μείωσης των τιμών ενέργειας) και για τα καθαρά κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρω από τα 240 εκατομμύρια. Σημειώνουμε βέβαια ότι, η πρόβλεψη των κερδών της συγκεκριμένης επιχείρησης, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θεωρούμε ότι, στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να έχουμε άποψη για το “πρόσημο” (δηλαδή, εάν θα υπάρξουν κέρδη ή ζημιές) και μία “ασφαλή προσέγγιση” του τελικού μεγέθους. Σαφώς, θα υπάρξει αναθεώρηση μετά τη δημοσίευση των μεγεθών του 6μήνου.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή σημειώνει απόδοση από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα +51,1%, με την ημέρα μετά τις εκλογές (22/5/2023) να καταγράφει ένα εντυπωσιακό +15,9%. Ο Όμιλος ΔΕΗ και κατ΄επέκταση και η μετοχή του, ανέκαθεν συνδεόταν με τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21/5/2023, κατέρριψε οποιοδήποτε σενάριο κρατικοποίησης της ΔΕΗ, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην τιμή της μετοχής. Παράλληλα, το αποτέλεσμα των εκλογών της 25/6/2023, εκτιμούμε μεν ότι θα επιδράσει στην τιμή, πλην όμως, όχι στον ίδιο βαθμό που αυτό συνέβη με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων της 31/3/2023, η μετοχή βρίσκεται σε 46 από 47 την 31/12/2022.

 

Δείτε τον ειδικό πίνακα στοιχείων για την εταιρία, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.