ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μειωμένες επιδόσεις στο α΄τρίμηνο

07 Ιουνίου 2023, 09:14 | Χ&Α - 253

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:  Μειωμένες επιδόσεις στο α΄τρίμηνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

 

Μειωμένες επιδόσεις στο α΄τρίμηνο

 

Στα € 73,9 εκατομμύρια υποχώρησαν τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου Τέρνα Ενεργειακή, στο α΄τρίμηνο του 2023, έναντι € 81,8 εκατ. στο α΄τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, πτώση σημειώθηκε και στην καθαρή κερδοφορία, από τα € 24,6 εκατ. (κατά το α’ τρίμηνο του 2022), στα € 17,5 εκατ. στο α΄τρίμηνο του 2023, διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 23,7% από 30,1% στο περσινό αντίστοιχο τρίμηνο.

Καθώς το 80% των εσόδων του Ομίλου, προκύπτει από τον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η πτώση των συνολικών πωλήσεων προκύπτει από την πτώση εσόδων στον τομέα ΑΠΕ κατά 13,2% (δείτε σελ. 5 της εταιρικής παρουσίασης, εδώ) .

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, το α΄τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης του συνολικού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 32,5% έναντι 36,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής κατά 10,5%. Οι αδυναμες ανεμολογικές συνθήκες που παρατηρήθηκαν είναι συμβατές με τη στοχαστικότητα που διέπει την παραγωγή από αιολικά πάρκα και λαμβάνεται υπόψη σε κάθε μοντέλο πρόβλεψης, χωρίς να επηρεάζει τη μακροχρόνια απόδοση των έργων.

 

Η στοχαστικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναφέρεται στην μη προβλέψιμη φύση της παραγωγής ενέργειας. Για παράδειγμα, ο ήλιος, ο άνεμος καθώς και άλλες μορφές ενέργειας υπόκειται σε φυσικές διακυμάνσεις και μεταβολές, με αποτέλεσμα η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να είναι συχνά ασταθής και να διακυμαίνει σε μεγάλη κλίμακα.

Για την διαχείριση της στοχαστικότητας μια λύση θα μπορούσε να είναι η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας για την χρήση της κατά τις περιόδους χαμηλής παραγωγής.

Ο Όμιλος πραγματοποιεί κινήσεις, προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογώντας την κατασκευή έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, κάτι που βεβαίως θα αφορά μόνον ένα μέρος της παραγωγής (από υδροηλεκτρικά μέσα). Πρόκειται για επένδυση που θα ξεπεράσει τα € 500 εκατομμύρια με ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816GWh. Η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται έως την 31/12/2025 και η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας την 1/1/2026, (εδώ).

 

Μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε λειτουργία, ή πλησίον του σταδίου λειτουργίας, 1.141 MW έναντι 905,3 MW την 31/12/2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η εταιρία μέσα από το site της (εδώ), αυτή την στιγμή βρίσκονται προς κατασκευή έργα 845,1MW και σε αδειοδότηση έργα συνολικής ισχύος 4.425,8 MW, διαμορφώνοντας έτσι τον στόχο των 6.4 GW μέχρι το 2029. Βέβαια, αυτό που στο χώρο μας μετράει, δεν είναι οι στόχοι, αλλά η πραγματική και  υπάρχουσα παραγωγική ικανότητα .

 

Η άποψη μας για την εταιρία είναι θετική, διότι αναγνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, είναι μια αναγκαία εξέλιξη για την χώρα. Αυτή η συνθήκη δημιουργεί θετικές προοπτικές για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας, αλλά και της μετοχής μελλοντικά.

Εντούτοις, έχουμε εκφράσει αρκετές φορές την μη θετική μας άποψη, για την ασάφεια που κατα καιρούς δημιουργείται, από τις ανακοινώσεις της εταιρίας, σχετικά την παραγωγική της ικανότητα. Γενικά, εκτίμησή μας είναι ότι, η εταιρία συχνά προσπαθεί να “ωραιοποιήσει” την πραγματικότητα, μία τακτική που, κατά την άποψή μας, είναι μακροπρόθεσμα λανθασμένη. Στο παρελθόν, έχουμε επικρίνει την εταιρία, τόσο στο θέμα του χειρισμού της δημοσιότητας της υπόθεσης της πώλησής της (στην εταιρία First Sentier), αλλά και στο θέμα της διάθεσης δωρεάν 2.500.000 μετοχών σε Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εις βάρος των υπολοίπων μετόχων της εταιρίας(εδώ).

Ακόμα και η αν δραστηριότητα της εταιρίας είναι επιτυχημένη και οι μελλοντικές προοπτικές είναι θετικές, τα παραπάνω γεγονότα συνήθως έχουν την τάση να δημιουργούν την δυσπιστία του επενδυτικού κοινού απέναντι στην διοίκηση και κατ΄επέκταση στην μετοχή.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (31/5/2023), σημειώνει πτώση 1,2%. Την 31/3/2023, η μετοχή αφαιρέθηκε από 4 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων και πλέον βρίσκεται σε 32 από 36 την 31/12/2022.

 

Για το σύνολο του 2023 εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα του Ομίλου θα κινηθούν γύρω από τα € 320,0 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη γύρω από τα € 50 εκατομμύρια.

 

Δείτε τον πίνακα στοιχείων ανάλυσης της εταιρίας εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.