Στο 8,4 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

07 Ιουνίου 2023, 11:00 | Χ&Α - 253

Στο 8,4 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο 8,4 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

 

Στο 8,4 διαμορφώνεται η “κυλιόμενη σχέση P/E” (με βάση τα γνωστά αποτελέσματα των τεσσάρων τριμήνων) , της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ η προβλεπόμενη σχέση P/E (με βάση τα κέρδη του 2023) διαμορφώνεται στο 8,6, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση της 2/6/2023.

Οι σχέσεις Ρ/Ε υπολογίζονται με βάση την καθημερινή κεφαλαιοποίηση της αγοράς και α) για τη μεν “κυλιόμενη” λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη των εταιριών των τεσσάρων τελευταίων δημοσιευθέντων τριμήνων (ή των δύο τελευταίων γνωστών εξαμήνων, εφ’ όσον δε δημοσιεύουν τρίμηνα) και β) για την “προβλεπόμενη” σχέση Ρ/Ε, λαμβάνονται υπόψη οι προβλέψεις του Τμήματος Ανάλυσης του περιοδικού, για την εξέλιξη της κερδοφορίας κατά το 2023. Σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη σχέση διαμορφώνεται από τα κέρδη και την κεφαλαιοποίηση 92 εταιριών για τις οποίες έχουμε προχωρήσει σε πρόβλεψη.

Στον υπολογισμό συμπεριλαμβάνουμε πλέον και τις τράπεζες, πλην της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Κατά την αξιολόγηση του δείκτη Ρ/Ε, θα πρέπει να έχουμε υπόψη, τα παρακάτω:

α) Καθόσον έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄τριμήνου μόνο 31 εταιρίες, ο κυλιόμενος δείκτης P/E συντίθενται κυρίως από τα υψηλά κέρδη του 2022, γι αυτό και συγκρατείται στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 8,4.

β) Με βάση τις απόψεις των διοικήσεων αρκετών εταιριών, για την εξέλιξη της τρέχουσας χρονιάς, ενδεχομένως όταν δημοσιευθούν τα στοιχεία για την κερδοφορία του α΄εξαμήνου όλων των εισηγμένων (όπου τότε ο δείκτης θα συμπεριλαμβάνει τα κέρδη α΄εξαμήνου 2023 και τα κέρδη του β΄εξαμήνου 2022), τότε να σημειωθεί πτώση των συνολικών κερδών και αύξηση της σχέσης P/E, αν αναλογιστούμε ότι το β΄ εξάμηνο του 2022 για πολλές εταιρίες ήταν ζημιογόνο.

 

Όσον αφορά τις προβλέψεις μας, για την κερδοφορία των 92 εταιρίων (δείτε εδώ), αυτή φτάνει στα € 8.348. δισ. μειωμένη κατά 10,1% σε σχέση με την κερδοφορία των ίδιων εταιριών κατά το 2022, κάτι που επιδρά “υψωτικά” στη σχέση του Ρ/Ε. Η εκτίμηση μας για χαμηλότερα κέρδη απορρέει από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την εξέλιξη των εγχώριας και διεθνούς οικονομίας, την εξέλιξη των τιμών των πρώτων υλών και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την φετινή χρονιά.

Μόλις ολοκληρώσουμε τις προβλέψεις μας για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών (134 χωρίς τις εταιρίες σε Αναστολή) -στο προσεχές διάστημα- θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη του δείκτης P/E.

 

Όμως, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και με τη συγκεκριμένη πορεία των κερδών, η σχέση Ρ/Ε της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, είναι από τις χαμηλότερες, διεθνώς. Η προβλεπόμενη σχέση P/E, του δείκτη MSCI για την Γαλλία, διαμορφώνεται στο 13,2, για την Γερμανία στο 11,1, για την Ιταλία στο 8,1 και για την Ισπανία στο 10,3.

Ο αντίστοιχος δείκτης για τις ΗΠΑ, διαμορφώνεται στο 18,3 ενώ ο προβλεπόμενος παγκόσμιος δείκτης P/E (του MSCI) διαμορφώνεται στο 15,6.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.