Πρέπει να “ανησυχεί” η αγορά;

07 Ιουνίου 2023, 07:20 | Χ&Α - 253

Πρέπει να “ανησυχεί” η αγορά;

 

Στο προηγούμενο τεύχος, είχαμε εκφράσει την άποψη ότι, ο παράγοντας του εκλογικού ρίσκου, πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανιζόταν μειωμένος. Δεν είχαμε βασίσει την άποψη αυτή στις δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου, αλλά στην άποψη ότι, αφ’ ενός μεν, δε βλέπαμε το ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής πολιτικής της χώρας, ανεξάρτητα της κυβέρνησης που θα σχηματιζόταν και αφετέρου, στο ότι, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μία αναπτυξιακή δυναμική, που ελάχιστα θα επηρεαζόταν από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες, ούτως ή άλλως, δε θα μπορούσαν να είναι “ανατρεπτικές”.

Με δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, εκτιμούμε ότι το εκλογικό ρίσκο, έχει μειωθεί περαιτέρω, χωρίς βέβαια να εξαφανιστεί. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να μη σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όμως, εκτιμούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη, δε θα ανατρέψει την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, ακόμη και αν αποφασιστεί η πραγματοποίηση και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.

 

Το στοιχείο στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας, είναι τα αποτελέσματα των εταιριών, κατά το α’ τρίμηνο της χρήσης. Παρά το ότι, τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε, αφορούν μόνον 31 εταιρίες, εν τούτοις, οι εταιρίες αυτές είναι και ενδεικτικές, αλλά είναι και από τις μεγαλύτερες της χρηματιστηριακής αγοράς εδώ. Η αύξηση των πωλήσεων κατά 10,1% και των κερδών κατά 16,6%, είναι υψηλότερη από τις εκτιμήσεις μας, οι οποίες, για το σύνολο του έτους, αναφέρονται σε αύξηση των πωλήσεων κατά 8% έως 10% και των κερδών κατά 10% έως 15%. Εάν τα ποσοστά αυτά διατηρηθούν για το σύνολο του έτους, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό λόγο για την περαιτέρω άνοδο της αγοράς.

 

Στις αγορές του εξωτερικού, παρά τις επιφυλάξεις που, επί καιρό τώρα, διατυπώνουμε, δεν έχουν υπάρξει αναταράξεις, ενώ, αντίθετα από τις προσδοκίες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά. Αυτό περιορίζει τους κινδύνους για κάποια αιφνίδια αρνητική εξέλιξη στο προσεχές μέλλον.

 

Από την καθημερινή παρακολούθηση των παραγόντων που επηρεάζουν την κίνηση της αγοράς, αλλά και από την μακροσκοπική θεώρηση του διεθνούς περιβάλλοντος, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, κατά το προσεχές διάστημα είναι περιορισμένοι. Παράλληλα, διατηρούμε αμετάβλητη την άποψη ότι, η αγορά, κινείται κανονικά στη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία της. Βεβαίως, στην εξέλιξη της πορείας αυτής, θα υπάρξουν “επεισόδια” και οπισθοχωρήσεις, που όμως, δε θα προκαλέσουν την εκτροπή της.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.

.