Wall: Bull market ή "παγίδα για ταύρους";

14 Νοεμβρίου 2023, 11:03 | Διεθνείς Αγορές

Wall: Bull market ή "παγίδα για ταύρους";

Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς καθησυχάζει και συναρπάζει τους επενδυτές. Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, η Wall ανέκτησε πάνω από το μισό των απωλειών που κατέγραψε σε τρεις μήνες sell-off. Ωστόσο, αυτή η επίδοση μπορεί να κρύβει ένα βαθύτερο sell-off στο εγγύς μέλλον.

Το sell-off κατά την περίοδο Αύγουστος-Οκτώβριος είχε πολλές αρνητικές εκφάνσεις. Έπειτα ήρθαν οι δύο πιο πρόσφατες εβδομάδες, με τους δείκτες να κινούνται ίσως παραπλανητικά θετικά, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Το ζήτημα είναι ότι η έναρξη ενός νέου ράλι χρειάζεται χρόνο. Οι επενδυτές πρέπει να σκαρφαλώσουν "ένα τείχος ανησυχίας". Τέτοιες αντιστροφές τάσης, εάν είναι αρκετά έντονες, μπορούν να μετατραπούν σε "παγίδες για ταύρους". Οι ενέργειες που προκαλούν απώλειες προκύπτουν από φρενήρεις, αισιόδοξες αγορές που πάνε στραβά όταν επανέρχεται ξαφνικά το sell-off.

Γιατί "παγίδα"; Γιατί όταν η άνοδος βλέπει την πρώτη καθοδική αντιστροφή, θεωρείται μια νέα ευκαιρία αγοράς. Έπειτα, όταν το ράλι ξεθυμαίνει, οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το sell-off έχει επιστρέψει. Έτσι, παγιδεύονται στην οδυνηρή επιλογή είτε τού να πουλήσουν άμεσα με ζημιά είτε να κρατήσουν τις μετοχές τους και να κινδυνεύσουν να υποστούν χειρότερες απώλειες μετά.

Σημειώστε ότι για άλλη μία φορά πίσω από τα λάθη βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας.

Τι είναι η "παγίδα για ταύρους";

Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό "Finance Strategists" (7 Σεπτεμβρίου 2023), υπό τον τίτλο "Bull Traps":

"Μια παγίδα για ταύρους είναι ένα παραπλανητικό σήμα της αγοράς που υποδεικνύει την αντιστροφή από την πτωτική στην ανοδική τάση της τιμής ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου. Το παραπλανητικό σήμα παρακινεί τους επενδυτές σε περισσότερες αγορές, προσβλέποντας στην άνοδο του χρηματιστηρίου.

Ωστόσο, αμέσως μετά, η τιμή του περιουσιακού στοιχείου υποχωρεί, παγιδεύοντας τους ταύρους σε μια μελλοντική ανάπτυξη που δεν έρχεται ποτέ".

"Στους σημερινούς γρήγορους ρυθμούς της αγοράς, και με δεδομένη τη διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η επικράτηση και ο αντίκτυπος των παγίδων έχουν αυξηθεί λόγω των ταχέων διακυμάνσεων του επενδυτικού κλίματος".

"Πώς δημιουργεί παγίδες η ψυχολογία της αγοράς"

"Η ψυχολογία της αγοράς διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία των παγίδων για ταύρους. Οι επενδυτές, καθοδηγούμενοι από τον φόβο της απώλειας (FOMO), μπορεί να πηδήξουν στην αντιληπτή ανοδική τάση χωρίς να αξιολογήσουν επαρκώς τις συνθήκες της αγοράς.

"Αυτή η σπουδή τους να αγοράσουν επιταχύνει την αύξηση των τιμών, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι είμαστε σε "bull market". Όταν όμως αυτή η αισιοδοξία δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία, η διόρθωση μπορεί να είναι απότομη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια παγίδα για ταύρους".

Οι επενδυτές δεν ήταν απαισιόδοξοι πριν την άνοδο

Την ώρα που ορισμένα άρθρα υποστήριζαν την πιο πάνω θέση -και ακόμη χειρότερα (βλ. πανικός)- οι έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχει κλίμα ανησυχίας. Η εβδομαδιαία επίδοση του δείκτη κλίματος των επενδυτών στις ΗΠΑ (50% bull / 24% bear) στις 24 Οκτωβρίου, λίγο πριν την ανοδική αντιστροφή, ήταν υγιής. Στις 7 Νοεμβρίου η επίδοση ήταν παρόμοια. Πιθανότατα, η σημερινή μέτρηση  θα είναι ακόμη καλύτερη.

Επιπλέον, το γρήγορο ράλι των μετοχών τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιβεβαιώνει ότι τα επίπεδα ανησυχίας στις τάξεις των επενδυτών παραμένουν χαμηλά. Εάν ανησυχούσαν πραγματικά, θα προσπαθούσαν ακόμα να διαχειριστούν τις αρνητικές πτυχές στην αγορά. Επιπλέον, η αγορά θα ταλαντευόταν και θα πιεζόταν σε μια στροφή.

Ως εκ τούτου, μην εκλάβετε την πρόσφατη άνοδο ως ένδειξη για τα καλύτερα που έρχονται. Αν ξεκινάει όντως μια bull market, τότε μπροστά μας ανοίγεται ένα δύσβατο μονοπάτι. Όλα τα αρνητικά που είναι ακόμα μαζί μας, πρέπει να επιλυθούν για να έχουμε ξανά μια ακμαία -και ανεξάρτητη από τις "μόδες"- bull market.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

John S. Tobey

Πηγή: capital.gr