Ο «κανόνας του 20» και οι μετοχές

27 Νοεμβρίου 2023, 11:11 | Εκπαίδευση

Ο «κανόνας του 20» και οι μετοχές

Πριν από πολλά χρόνια όταν ο πληθωρισμός ήταν πηγή ανησυχίας στις αγορές, οι συμμετέχοντες στα χρηματιστήρια χρησιμοποιούσαν τον αποκαλούμενο «κανόνα του 20» για να κρίνουν αν μια αγορά ήταν ακριβή, φθηνή ή δίκαια αποτιμημένη. Ο κανόνας αποδίδεται στον θρυλικό επενδυτή Peter Lynch.

Αν αφαιρείτο ο πληθωρισμός από το 20, ο αριθμός που προέκυπτε θα έπρεπε να είναι ο σωστός πολλαπλασιαστής κερδών (P/E).

Αν το Ρ/Ε, δηλ. η τιμή προς κέρδη ανά μετοχή,  στην αγορά μαζί με τον πληθωρισμό ξεπερνούσαν το 20, η αγορά ήταν πιθανόν ακριβή. Αν το άθροισμα έπεφτε κάτω από το 20, τότε αυτό ήταν καλή ένδειξη για αγορές.

Ο κανόνας είχε εγκαταλειφθεί επί μακρόν γιατί ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός. Παρ’ όλα αυτά οι πιστοί του ισχυρίζονται πως έδωσε το σωστό σήμα πώλησης όταν η φούσκα των dot com βρισκόταν στο ζενίθ της στις αρχές του 21ου αιώνα και μετά την εκδήλωση της Μεγάλης Ύφεσης.

Η ανάκαμψη του πληθωρισμού επανέφερε στο προσκήνιο τον «κανόνα του 20» και δείχνει ότι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως ο S&P 500 είναι πολύ ακριβοί.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,20% τον Οκτώβριο ενώ το σημερινό P/E του δείκτη S&P 500 ήταν 24,59. Ακόμη, κι αν κάποιος λάμβανε υπόψη το μελλοντικό P/E (12 μηνών) που εκτιμάτο στο 20,67, το συμπέρασμα δεν θα άλλαζε.  Άλλοι, όπως η Yardeni Associates τοποθετούσαν το μελλοντικό P/E  του S&P 500  στο 18,8.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο «κανόνας του 20» δεν στέλνει αισιόδοξο μήνυμα σ’ αυτή την φάση.

Πηγή: euro2day.gr