ΗΠΑ: Άλμα του σύνθετου δείκτη PMI σε υψηλό επτά μηνών

25 Ιανουαρίου 2024, 10:53 | Διεθνείς Αγορές

ΗΠΑ: Άλμα του σύνθετου δείκτη PMI σε υψηλό επτά μηνών

Η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων ανέβασε ταχύτητα στο ξεκίνημα του 2024, με την ανάπτυξη της παραγωγής να σκαρφαλώνει σε υψηλό επτά μηνών, σύμφωνα με τος δείκτες PMI που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή, που συνδυάζει υπηρεσίες και μεταποίηση, ενισχύθηκε σε υψηλό επτά μηνών στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 50,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας.

Ο δείκτης μόνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε επίσης σε υψηλό επτά μηνών, στις 52,9 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη για τις προοπτικές του κλάδου, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ξεπέρασε το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών στις 50,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση ενισχύθηκε σε υψηλό δύο μηνών στις 48,7 μονάδες από 48,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

"Τα αρχικά στοιχεία των δεικτών PMI δείχνουν ένα ενθαρρυντικό ξεκίνημα στο έτος για την αμερικανική οικονομία, με τις εταιρείες να αναφέρουν αξιοσημείωτη επιτάχυνση της ανάπτυξης μαζί με σημαντική επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Πηγή: capital.gr