Το ράλι του χαλκού

13 Μαϊου 2024, 09:44 | Διεθνείς Αγορές

Το ράλι του χαλκού

Είναι παρατραβηγμένο το ράλι του χαλκού; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς παρατηρητές των διεθνών αγορών. Όπως ξέρουμε, το κόκκινο μέταλλο ακολουθεί εδώ και μερικούς μήνες μία έντονα ανοδική πορεία που έχει φέρει την τιμή του κοντά στα υψηλά που είχαν σημειωθεί το 2022, κοντά στα 5 δολάρια/λίβρα, περίπου 20% πάνω από τις τιμές των αρχών του 2024.

Οι λόγοι της ανόδου είναι λίγο πολύ γνωστοί και έχουν σχέση κυρίως με την αναμενόμενη για τα επόμενα χρόνια σημαντική άνοδο της ζήτησης για το μέταλλο λόγω του ότι είναι απόλυτα απαραίτητο για την στροφή προς τον εξηλεκτρισμό και την πράσινη ενέργεια και με το γεγονός πως μία σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής των ορυχείων δεν φαίνεται πολύ πιθανή. Ενισχυτικό αυτής της άποψης είναι και η πρόσφατη πρόταση εξαγοράς που έκανε στην νοτιοαφρικανική Anglo American (AAL LONDON), η Αγγλοαυστραλιανή BHP (BHP LONDON), η οποία θέλει πολύ να αποκτήσει τα σημαντικά ορυχεία χαλκού της Anglo.

Σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει παίξει και η υπόθεση του μεγάλου ορυχείου χαλκού στον Παναμά, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Οι περισσότεροι αναλυτές των αγορών μετάλλων εκτιμούν πως σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα η άνοδος της τιμής του χαλκού αποτελεί «μονόδρομο». Βραχυπρόθεσμα όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, τουλάχιστον αν σκεφθούμε ορισμένα πράγματα που είδαμε σε ένα ρεπορτάζ του Bloomberg που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αυτό, η εικόνα της αγοράς χαλκού στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange, LME) έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Mark Burton, καθώς περνούν οι μέρες και τα προθεσμιακά συμβόλαια του χαλκού ανεβαίνουν σταθερά στο LME, η διαφορά της τιμής τους από την spot αγορά ανεβαίνει συνεχώς. Κατά την άποψή του αυτό δείχνει πως παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των επενδυτών και των αναλυτών για το μέλλον του χαλκού, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην παγκόσμια αγορά.

Ο Burton θυμίζει πως όταν υπάρχει πραγματική έλλειψη, η τιμή spot (δηλαδή η τιμή που πληρώνει κάποιος για να αγοράσει και να παραλάβει άμεσα ένα προϊόν) συνήθως είναι μεγαλύτερη από αυτήν των προθεσμιακών συμβολαίων (όταν ο αγοραστής συμφωνεί να αγοράσει το προϊόν και να το παραλάβει μετά από μερικούς μήνες). Στην περίπτωση του χαλκού συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, ενώ την ίδια στιγμή οι πληροφορίες που έρχονται από την Κίνα δημιουργούν την εντύπωση ότι – αυτή την στιγμή τουλάχιστον – υπάρχει αρκετός χαλκός στην αγορά.

Όπως αναφερόταν σε ρεπορτάζ του Bloomberg από την 24η Απριλίου, η ζήτηση για χαλκό από τις εταιρείες που τον επεξεργάζονται και παράγουν καλώδια, σωλήνες και άλλα υποπροϊόντα του δεν είναι καθόλου ισχυρή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, οι εταιρείες αυτές αφενός θεωρούν πως η τιμή του μετάλλου έχει ανέβει πολύ και αφετέρου έχουν αρκετά αποθέματα αυτή την στιγμή.

Επίσης, φαίνεται πως ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις που παράγουν καθαρό χαλκό έχουν αρχίσει να στρέφονται στις εξαγωγές, δεδομένης της χαμηλής εσωτερικής ζήτησης. Όπως επισημαίνει ο Burton, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η άνοδος του χαλκού πλησιάζει στο τέλος της απλά και μόνο εξαιτίας αυτών των «σημαδιών». Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα πρέπει να τα αγνοήσουμε.

Πηγή: liberal.gr