Πρ. Παυλόπουλος για Δίκαιο - κρίση

13 Φεβρουαρίου 2014, 13:02 | Βιβλία - Μελέτες

«Κραυγή αγωνίας» χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος το βιβλίο του «Το Δημόσιο Δίκαιο στον Αστερισμό της Οικονομικής Κρίσης», η παρουσίαση του οποίου έγινε χθες το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός είπε ότι το βιβλίο αποτελεί «σήμα κινδύνου» για τη βιωσιμότητα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας κρίσης την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη του οργανωμένου καπιταλισμού». Το βιβλίο εξετάζει την επίδραση στην έννομη τάξη της χώρας της υπαγωγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Ο κ. Παυλόπουλος αναλύει τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας –ειδικά την έννοια του «δημοσιονομικού δημοσίου συμφέροντος», που δικαιολογεί την περιστολή μιας σειράς συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων– και εξηγεί πώς έχουν υπονομευθεί βασικά κοινωνικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η υπονόμευση των δικαιωμάτων αυτών υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας. Οπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, «πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή, ότι θα επιβιώσει. Ομως, οι υποδόριοι εχθροί της» –εννοώντας την οικονομική εξαθλίωση που έχει επιφέρει το Μνημόνιο– «είναι πολύ πιο επικίνδυνοι» από τις απειλές του παρελθόντος.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο κ. Σωτήρης Ρίζος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος παρομοίασε τη σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία και τις χώρες του Βορρά με αυτήν που επικρατούσε μεταξύ της Αθήνας και των συμμάχων της στην εποχή της αθηναϊκής ηγεμονίας. Ο κ. Ρίζος, με συχνές αναφορές στον Θουκυδίδη («ο ασθενέστερος υποκύπτει στη θέληση του ισχυρότερου»), είπε ότι η κρίση διέλυσε τις ψευδαισθήσεις περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ μίλησε για «ενδοοικογενειακές συγκρούσεις» στο Συμβούλιο της Επικρατείας πριν καταλήξει στην απόρριψη της προσφυγής κατά της αρχικής διάσωσης της Ελλάδας. Πιο επιθετικός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος μίλησε για «δημοκρατία που οδηγείται σε αυτοκατάργηση» και «διεθνή συμφέροντα που όλοι γνωρίζουμε», που εξυπηρετούνται από το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης ήταν ο μόνος που ανέφερε τα δισεκατομμύρια που δάνεισαν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι.

Μεταξύ των παρόντων στην κατάμεστη εκδήλωση ήταν ο υπουργός Χ. Αθανασίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, καθώς και πρώην υπουργοί, όπως ο Δ. Σιούφας.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr

 

9