Πώς οργανώνουμε μία ημέρα στο trading;

25 Ιουνίου 2014, 14:31 | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια

Ανεξάρτητα από το τι κάνουμε σε αυτό τον κόσμο συχνά είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να έχουμε ένα σχεδιασμό. Όσο πιο δύσκολοι είναι οι στόχοι που θέτουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά του προγραμματισμού στην επίτευξη του στόχου μας.

Το πρόγραμμα είναι πρακτικά αναγκαίο για κάθε ένα που διαθέτει το κουράγιο και το κεφάλαιο να κερδοσκοπήσει στις αγορές. Σε αυτό το άρθρο πρόκειται να δείξουμε πως πρέπει να προετοιμάζει και να προγραμματίζει την ημέρα του ένας trader. Πρόκειται να επικεντρωθούμε περισσότερο σε όλα όσα είναι απαραίτητα για να κάνουμε trading σε μικρά χρονικά διαστήματα (ημερήσιο trading).

Τι κάνουμε trade;
Αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι ο θεμέλιος λίθος του προγράμματος μας καθώς ορίζει όλες τις κινήσεις μας προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθήσουμε σχολαστικά το προϊόν το οποίο μας ενδιαφέρει να κάνουμε trading. Επειδή αυτό είναι ένα πλάνο το οποίο προτείνουμε για το ημερήσιο trading, οι κύριες αποφάσεις τις οποίες πρέπει να λάβουμε είναι οι συνθήκες στις οποίες θα κάνουμε trading και το επίπεδο ρίσκου στο οποίο επιθυμούμε να εκθέσουμε το λογαριασμό μας σε κάθε trade που κάνουμε καθημερινά.

Έχουμε ήδη αναφέρει τις τρεις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι αγορές και οι traders που ασχολούνται με το βραχυπρόθεσμο trading μπορούν να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στις συνθήκες αγοράς που πιστεύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα.

Οι αγορές βρίσκονται συνήθως σε τρεις διαφορετικές συνθήκες – οι traders θα πρέπει να εστιάσουν σε μία από αυτές


Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξουν όσοι ασχολούνται με το βραχυπρόθεσμο trading είναι τα επίπεδα ρίσκου. Οι traders μπορούν να προγραμματίσουν τι ποσό επιθυμούν να ρισκάρουν σε κάθε ένα trade καθώς επίσης και το μέγιστο ρίσκο στο οποίο επιθυμούν να εκθέτουν το λογαριασμό τους σε ημερήσια βάση.

Έτσι για παράδειγμα ένας trader μπορεί να αποφασίσει ότι επιθυμεί να ρισκάρει 0.5% από το λογαριασμό του σε κάθε ένα trade επιτρέποντας τα επίπεδα ρίσκου σε ημερήσια βάση να φτάσουν μέχρι και το 5%. Κατά αυτό τον τρόπο εάν ένας trader χάσει το 5% του λογαριασμού του σε μία ημέρα τότε οι απώλειες του θα περιοριστούν σε αυτό το 5% δίνοντάς του τη δυνατότητα να προγραμματίσει καλύτερα την επόμενη ημέρα.

Αυτό το μοντέλο δίνει σε έναν trader 10 προσπάθειες και εάν και στα 10 trades τα οποία τοποθετεί βρεθεί χαμένος, τότε τα stop loss τον βγάζουν έξω από την αγορά και οι επενδυτικές δραστηριότητες για την ημέρα σταματούν εκεί.

Κατά αυτό τον τρόπο, εάν ένας trader έχει μία πραγματικά άσχημη ημέρα και βρεθεί απροετοίμαστος στην καταιγίδα, τότε υπάρχει ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται ως δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσουμε το λογαριασμό μας από μία άσχημη ημέρα.

Πώς δρούμε στο trading;

Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ο trader αρχίζει να καθορίζει τη στρατηγική του. Αυτό είναι πιθανότατα το πιο κρίσιμο σημείο του σχεδιασμού στο trading που απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή, και δεσμεύει τον περισσότερο χρόνο.

Το σημαντικότερο σημείο που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν υπάρχει μονάχα ένας δρόμος προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας. Δεν υπάρχουν μυστικά ούτε ιερά δισκοπότηρα, ή στρατηγικές που «δεν γίνεται να χάσουν», οπότε μη διστάσετε, αν χρειαστεί να αναδημιουργήσετε το τροχό σε αυτό το στάδιο.

Όσον αφορά τη στρατηγική για το πώς επενδύουμε στο βραχυπρόθεσμο διάστημα είναι εξαιρετικά απλή. Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιους απλούς κινητούς μέσους όρους σύμφωνα με την εξέλιξη των τιμών σε μία προσπάθεια να προλάβουμε το νούμερο ένα λάθος στο trading. Η εικόνα παρακάτω αποτυπώνει το πρωτόκολλο που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στη στρατηγική μας.

Αλλά επειδή αυτή συμβαίνει να είναι η στρατηγική μου, δε σημαίνει ότι αποτελεί το μοναδικό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε trade στο βραχυχρόνιο διάστημα. Μία άλλη δημοφιλής επιλογή είναι να κοιτάμε τους σχηματισμούς, τα τοπικά χαμηλά και τις αντιστροφές στην εξέλιξη των τιμών μίας ισοτιμίας.

Ανεξάρτητα από το πώς ένας trader επιλέγει να κερδοσκοπήσει στην αγορά, οι σημαντικές στηρίξεις - αντιστάσεις πρέπει να είναι μέρος της στρατηγικής. Αυτά τα επίπεδα τιμών μπορούν να μας βοηθήσουν να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες στην αγορά ή να διαχειριστούμε το ρίσκο μας για τους traders που κάνουν trading βραχυχρόνια. Τα σημαντικά τεχνικά σημεία μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικά σε συνθήκες όπου η αγορά πραγματοποιεί πλάγια τάση ή προσπαθεί να διασπάσει τα επίπεδα στα οποία κινείται.

Ο σωστός χρονισμός στο trading


Σε αυτό το σημείο ο trader θέτει το ωράριο εργασίας του.

Από τη στιγμή που η αγορά συναλλάγματος είναι ανοιχτή 24 ώρες την ημέρα, η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε κάποια trades ή ενυπάρχουσες θέσεις είναι ένας διαρκής πειρασμός. Εάν ένας trader έχει ένα αποδοτικό πρωϊνό, και παρατηρεί ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ δεν είναι εύκολο να φύγει από το trading. 

Στην πραγματικότητα, η αγορά συναλλάγματος μπορεί να κινείται αρκετά διαφορετικά από το ένα session μέχρι το επόμενο και για έναν trader ο οποίος κάνει ημερήσιο ή ενδοημερήσιο trading αυτές οι μεταβολές μπορεί να είναι τεράστιες. Πολλές φορές είναι τόσο μεγάλες που οι traders που ασχολούνται με το ενδοημερήσιο trading περιμένουν για να εφαρμόσουν τις στρατηγικές τους τη πιο κατάλληλη στιγμή της ημέρας.

Έχουμε ήδη καλύψει το θέμα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του trading ανάλογα με την αγορά στην οποία κάνουμε trading στο άρθρο μας Ποίες ώρες είναι οι καλύτερες για Trading;

Η ώρα που επιλέγουμε για trading σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη των τιμών

Από την εικόνα παραπάνω μπορούμε να δούμε ότι η μεταβλητότητα είναι συνήθως υψηλότερη όταν εισερχόμαστε στο session του Λονδίνου και στο session της Ν.Υόρκης.

Για τους traders που κάνουν trading σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας τα χρονικά σημεία αυξημένης μεταβλητότητας είναι οι στιγμές που επιλέγουν προκειμένου να μπουν σε ένα trade.
Από την άλλη πλευρά η μεταβλητότητα συνήθως υποχωρεί κατά τη διάρκεια του session της Ασίας. Εάν λοιπόν ένας trader επιθυμεί να κερδοσκοπήσει σε μία αγορά εφαρμόζοντας μία στρατηγική για πλάγια τάση τότε το session της Ασίας, είναι πιο πρόσφορo από τα session του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Ο σωστός τρόπος για να κάνουμε trading

Μπορεί να είναι το τελευταίο στοιχείο του προγραμματισμού στο trading αλλά παράλληλα είναι και ο κινητήριος μοχλός. Σε αυτό το σημείο είναι που προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας στο trading προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι traders.

Το πιο απλό πράγμα που πρέπει να κάνει ένας trader είναι να καταγράφει τους στόχους του και να προσπαθεί να τους επιτύχει. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό μπορεί να φαίνεται σε κάποιους κοινότοπο και σε κάποιους άλλους νεωτερισμός αλλά το trading δεν είναι μία εύκολη διαδικασία και πρέπει να καταγράφουμε τους στόχους μας. Οι traders πρέπει να ξέρουν να χάνουν όπως πρέπει να ξέρουν και να κερδίζουν και ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η έκβαση ενός trade, ο trader θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντέξει τη ψυχολογική πίεση. Αυτός άλλωστε είναι και ο πιο συχνός λόγος που οι traders αποτυγχάνουν. Ο λόγος δεν είναι ότι η επίτευξη κέρδους είναι ανέφικτη, αλλά το γεγονός ότι οι αρχικές μας προσδοκίες πολλές φορές δεν επαληθεύονται.

Ολοκληρώστε το προγραμματισμό σας στο trading θέτοντας στόχους και προσπαθώντας να τους επιτύχετε σε δύσκολες περιόδους, έτσι ώστε σε περιόδους που προσφέρονται για trading να είστε επαρκώς προετοιμασμένοι και τα αποτελέσματα σας να είναι πέρα από ικανοποιητικά.


James Stanley, DailyFX Course Instructor

Πηγή:capital.gr

 

12