Επετειακό Λεύκωμα για τα 125 χρόνια του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (εκδόθηκε το 2001)

04 Απριλίου 2015, 10:31 | Βιβλία - Μελέτες

Επετειακό Λεύκωμα για τα 125 χρόνια του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (εκδόθηκε το 2001)

Στις αρχές του 2001, όταν το Χρηματιστήριο ζούσε τα χρόνια της δόξας του και ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 125 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του (1876), ο τότε Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Παναγιώτης Αλεξάκης μου ζήτησε να συγγράψω ένα επετειακό λεύκωμα, στα πρότυπα των εκδόσεων άλλων μεγάλων χρηματιστηρίων του κόσμου και να επιμεληθώ την έκδοσή του. Παρά το ότι ο χρόνος ήταν ελάχιστος (μόλις 3 μήνες), αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση αφού λόγω της προηγούμενης ενασχόλησής μου με την ιστορία του Χρηματιστηρίου, είχα ήδη συγκεντρώσει κάποιο υλικό.

 

Την έκδοση του λευκώματος ανέλαβε η εταιρία EuroCapital Graphics (στην οποία συμμετείχα μετοχικά), μία εταιρία που -εκείνη την εποχή- ειδικευόταν στις εκδόσεις εντύπων εισηγμένων εταιριών για τους επενδυτές.

 

Το λεύκωμα αναφέρεται στα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (δεκαετία 1870) και παρακολουθεί τις οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Η έκδοση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού στις αρχές Ιουνίου 2001, παραδώσαμε στο Χρηματιστήριο ένα αξιοπρεπέστατο λεύκωμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις διάφορες επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο. Το βιβλίο αυτό αρχικά δεν κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό. Όμως, μετά από άδεια που πήραμε από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, μας επιτράπηκε να τυπώσουμε άλλα 1.000 αντίτυπα, για δική μας χρήση, τα οποία διατέθηκαν μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου που λειτουργούσαμε τότε.

 

Την περίοδο εκείνη οι εταιρίες μας μετακόμιζαν στα νέα γραφεία στην Πλάκα. Φαίνεται ότι κατά τη μετακόμιση κάπου παρέπεσαν δύο κούτες με λευκώματα. Οι κούτες αυτές βρέθηκαν πρόσφατα σε ένα γενικότερο ξεκαθάρισμα που κάνουμε στις αποθήκες μας και αποφασίσαμε να διαθέσουμε προς πώληση τα 40 βιβλία που περιέχονταν σ' αυτές, τα οποία είναι πλέον σπάνια και έχουν μία συλλεκτική αξία, αφού πρόκειται για το μοναδικό λεύκωμα του Χρηματιστηρίου το οποίο εκδόθηκε ποτέ, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

 

Η τιμή του είναι €40 και περιλαμβάνει και τα έξοδα αποστολής εντός της Αττικής. Μπορείτε να το παραγγείλετε από το e-shop της EuroCapital (πατήστε εδώ). Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή pdf (πατήστε εδώ).