Πώς διαχειρίστηκαν την κρίση οι Ελληνικές κυβερνήσεις; Πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο; Εξέταση από το βιβλίο "Οι ζημιές μας, κέρδη τους - Η λεηλασία της Ελλάδας"

08 Απριλίου 2015, 16:07 | Βιβλία - Μελέτες

Η Βουλή των Ελλήνων, ανοίγει τις διαδικασίες για τη διερεύνηση των γεγονότων που μας οδήγησαν στα Μνημόνια, αλλά και του τρόπου χειρισμού αυτής της μεγάλης κρίσης, από τις ελληνικές κυβερνήσεις, από τους ευρωπαίους εταίρους και τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Ευχόμαστε η έρευνα αυτή να είναι πραγματική, να ξεφύγει από τα κομματικά περιθώρια και να φθάσει σε βάθος. Αν όντως έρθει η αλήθεια στην επιφάνεια, θα εκπλαγούμε και θα θυμώσουμε.

Η έρευνα που θα γίνει στους επόμενους μήνες από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, έχει ήδη επιχειρηθεί από τον οικονομολόγο Γιάννη Σιάτρα, στο βιβλίο “Οι ζημιές μας, κέρδη τους – Η λεηλασία της Ελλάδας”, το οποίο κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία και παρουσιάστηκε από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, σε εκδήλωση το Δεκέμβριο του 2013. Ακουλούθησαν πολλές εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.


Στο βιβλίο περιγράφεται, με την επιστημονικότητα και την αντικειμενικότητα του οικονομολόγου, το διαρκές πρόβλημα του χρέους που ταλαιπωρεί την Ελλάδα από την απελευθέρωσή της έως και σήμερα, αναλύονται τα αίτια της υπερχρέωσης των τελευταίων δεκαετιών και κυρίως αναφέρεται ο τρόπος χειρισμού της κρίσης από τις ελληνικές Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, από τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που ενεπλάκησαν στην εξέλιξη της υπόθεσης. Τέλος, το βιβλίο περιγράφει αναλυτικά το ποιές είναι οι ζημιές της Ελλάδας από τον κακό χειρισμό της κρίσης, αλλά και το πώς από την κρίση αυτή κέρδισαν κάποιες άλλες χώρες και κυρίως η Γερμανία.

 

Μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά ο συγγραφέας είναι:

  • Γιατί επιλέχθηκε και πού αποσκοπούσε το συγκεκριμένο «σχέδιο διάσωσης»;
  • Πώς προκύπτουν τα σημερινά «χρηματοδοτικά κενά»;
  • Γιατί αγόραζε ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
  • Γνώριζε η τρόικα ότι το «σχέδιο διάσωσης» θα αποτύγχανε να διασώσει την Ελλάδα, αλλά θα πετύχαινε να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες;
  • Πώς και γιατί οι ελληνικές τράπεζες καταστράφηκαν από τα ελληνικά ομόλογα; Γιατί τα αγόραζαν;
  • Τί έχασε η Ελλάδα από το "κούρεμα" των ομολόγων την άνοιξη του 2012;
  • Τί θα είχε συμβεί εάν η αναδιάρθρωση του χρέους είχε γίνει είτε το 2008, είτε το 2009;
  • Πού πήγαν τα κεφάλαια του "μηχανισμού διάσωσης";
  • Τί έχασε η Ελλάδα από την κρίση;
  • Τί κέρδισαν η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά;
  • Γιατί το νομισματικό σύστημα του ευρώ λειτούργησε –και εξακολουθεί να λειτουργεί- σε βάρος της Ελλάδας και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου;
  • Υπό ποιές προϋποθέσεις πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη;
  • Υπάρχει λύση για τα χρηματοδοτικά κενά και το χρέος;
  • Θα μπορέσει να εξελιχθεί η Ευρώπη μία ένωση ίσων ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, ή μία Ευρώπη "δανειστών και οφειλετών";


Μερικά επιλεγμένα θέματα τα οποία εξετάζει το βιβλίο είναι:

1)Τί πλήρωσε η χώρα ως τόκους του χρέους της κατά τη διάρκεια 1980 – 2011 και κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000-2011 (σελ. 40-42).

2) Πώς δημιουργήθηκε και πώς γιγαντώθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας; (σελ. 46-52).

3) Τί θα μπορούσε να είχε κάνει η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για το χρέος, ήδη από το 2008; Γιατί αδράνησε ο Καραμανλής; (σελ. 64-72). Τί θα είχε κερδίσει η χώρα εάν το “κούρεμα” είχε γίνει από τον Καραμανλή κατά το 2008; (σελ. 254-258).

4) Αποκάλυψη (έγινε τον Μάρτιο του 2012), ότι οι καθηγητές Mitu Gulati (Duke University) και Lee Buchheit (New York University) είχαν προειδοποιήσει από το 2010 την ελληνική Κυβέρνηση για την πιθανή εξέλιξη του χρέους και της είχαν προτείνει λύσεις, που τελικά εφαρμόστηκαν ...δύο χρόνια αργότερα! (σελ. 105-106).

5) Μελέτη με τίτλο “Debt Restructuring – Ramifications for the Euro Area” που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο (Ιούνιος 2011), αναφέρει ότι “το χρέος της Ελλάδας δε μπορεί να αποπληρωθεί και ότι πριν γίνει οποιαδήποτε απόπειρα απομείωσής του, θα πρέπει πρώτα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να έχουν προετοιμάσει τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα! (σελ. 107-108).

6) Μελέτη του Center for Economic and Policy Research (στο οποίο συμμετέχουν αρκετοί νομπελίστες καθηγητές) με τίτλο “Greece and the IMF: Who exactly is being saved?” (Ιούλιος 2010), εξηγεί απερίφραστα ότι με την “επιχείρηση διάσωσης” της τρόικα, θα σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και θα καταβαραθρωθεί η Ελλάδα. (σελ. 127-128)

7) Το “μυστικό” των ελληνικών ομολόγων. Ποιοί ήταν οι κάτοχοί τους; Ποιοί τα ξεφορτώθηκαν έγκαιρα; Γιατί οι Υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Βενιζέλος και Στουρνάρας, αρνούνταν επίμονα να απαντήσουν στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του κ. Προκόπη Παυλόπουλου; (σελ. 140-160).

8) Γιατί οι ελληνικές τράπεζες, αντί να πουλήσουν τα ελληνικά τους ομόλογα (όπως άλλωστε έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες) αύξαναν μανιωδώς τις θέσεις τους; Πόσο τις έβλαψε αυτό; Πόσο έβλαψε τη χώρα; (σελ. 160-167).

9) Το “Πρόγραμμα Αγορών Τίτλων” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γιατί αποτελεί μνημείο αδιαφάνειας, αλλά και υποτέλειας του ελληνικού Κράτους; Πώς έβλαψε τη χώρα μας; Πώς συνδέεται με τα “χρηματοοικονομικά κενά” που βρίσκει μπροστά της η Κυβέρνηση για την περίοδο 2014-2016; (σελ. 170 – 184), (σελ. 211-217), (σελ. 246-248) και (σελ. 267 – 270).

10) Τί έλεγε ο τότε Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για το “κούρεμα” των ομολόγων; Τί έλεγε για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων; Πώς τα οδήγησε στη “σφαγή” και τα αξεπέραστα σημερινά τους προβλήματα; Πώς ο κ. Βενιζέλος διαψεύσθηκε σε όλα; (σελ. 203-208).

11) Ποιός ήταν ο ρόλος του Λουκά Παπαδήμου στην ελληνική κρίση; Γιατί ζημείωσε τη χώρα; (σελ. 202).

12) Η χαμένη ευκαιρία για κούρεμα όλων των ομολόγων το Δεκέμβριο του 2012 (σελ. 225-233).

13) Πού χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια των δανειακών προγραμμάτων; Πώς αποδεικνύεται ότι σχεδόν το σύνολό τους κατέληξε πίσω στους δανειστές ή στις ευρωπαϊκές τράπεζες; (σελ. 237-246).

14) Τί θα είχε κερδίσει η χώρα εάν το “κούρεμα” είχε γίνει από την Κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως άλλωστε ζητούσε το ΔΝΤ; (σελ. 258-264).

15) Γιατί οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες αδικούνται από τη λειτουργία του νομισματικού συστήματος του ευρώ; (σελ. 271 – 276).

16) Αποτίμηση των ζημιών της Ελλάδας και των Ελλήνων από την κρίση, σε αριθμούς (σελ. 280-287).

17) Η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό. Στοιχεία και κόστος (σελ. 291-295).

18) Τα τεράστια κέρδη της Γερμανίας και των άλλων βόρειων χωρών από την κρίση του ευρωπαϊκού νότου (σελ. 322 – 329).

19) Τα απίστευτα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας! Γιατί ευνοείται η Γερμανία από τη λειτουργία του ευρώ; (σελ. 329-339).

20) Γιατί υποχωρεί η ανεργία στη Γερμανία, όταν φθάνει σε εξωπραγματικά επίπεδα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου; (σελ. 341-343). (Το 2007, η ανεργία στη Γερμανία έφθανε στο 8,7% και στην Ελλάδα στο 8,3%. Σήμερα, η ανεργία στη Γερμανία έχει υποχωρήσει στο 5,1% και στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στο 27,9%!)

21) Πόσο θα κόστιζε στη Γερμανία η διάλυση της Ευρωζώνης; Γιατί κανείς Γερμανός δε θα ήθελε μία τέτοια εξέλιξη; (σελ. 345-347).

22) Η μετεξέλιξη της Ευρώπης. Τί γίνεται αυτά τα χρόνια χωρίς να προβάλλεται καθόλου στην Ελλάδα; (σελ. 364-368).

23) Υπάρχει ζωή έξω από το ευρώ; Συμφέρει την Ελλάδα να συμμετέχει στην Ευρωζώνη; (σελ. 368-374).

24) Η πορεία της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια. (σελ. 383-391).

 

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο: www.i-siatras.gr

Δείτε τις διάφορες μελέτες ή αναλύσεις που χρησιμοποιήθηκαν ως βιβλιογραφία, στη διεύθυνση: http://www.i-siatras.gr/permalink/3089.html ή στο διεύθυνση http://bit.ly/18WKSWW


Οι ζημιές μας, κέρδη τους - Η λεηλασία της Ελλάδας
Τα αποτελέσματα μιας ανεύθυνης πολιτικής

Συγγραφέας: Γιάννης Σιάτρας
Πρόλογος: Γιώργος Χατζημαρκάκης
Εκδόσεις: EuroCapital
ISBN: 978-960-7787-05-7
Σελίδες: 400
Τιμή βιβλίου: € 10,00
(συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή με courier εντός Αττικής)

Για να παραγγείλετε το βιβλίο, κατευθείαν από το e-shop της EuroCapital πατήστε εδώ.