Η επικείμενη συμφωνία και τα “βαρίδια” της χρηματιστηριακής αγοράς

23 Ιουνίου 2015, 11:53 | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας)

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο χθες, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η θετική υποδοχή των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης από τους δανειστές. Μετά το χθεσινό “εκρηκτικό” +9%, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ανεβαίνει σήμερα μέχρι και κατά 5,0%, ενώ ανάλογα υψηλές επιδόσεις είχαν και τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, οι οποίες επίσης συνεχίζονται σήμερα.

Βεβαίως και υπάρχει λογική πίσω απ' αυτή την άνοδο. Καθώς οι ανησυχίες που προκαλεί στη διεθνή οικονομία το “ελληνικό πρόβλημα” μπαίνουν στο περιθώριο, οι αγορές βρίσκουν μία ευκαιρία να πάρουν μία “ανάσα”.

Στο προσεχές μέλλον όμως, ίσως αποδειχθεί ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Παρά το θετικό κλίμα που -αιφνιδίως- δημιουργήθηκε σε όλο το κόσμο, τίποτα ακόμη δεν είναι βέβαιο σχετικά με την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος. Κανείς δε γνωρίζει ποιό θα είναι το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, όταν ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την ψήφο των βουλευτών για τη συμφωνία που θα υπογράψει με τους δανειστές. Κανείς δε γνωρίζει ακόμη ποιά μορφή θα έχει αυτή η συμφωνία. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα των αγορών της Ευρώπης δεν είναι το “ελληνικό”, αλλά οι λόγοι που δημιούργησαν αυτό το χάος με την Ελλάδα και τα προβλήματα στα εμπορικά ισοζύγια σε τόσα άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Και ακόμη περισσότερο, όλοι γνωρίζουν ότι, με τη συμφωνία αυτή, ο κ. Τσίπρας πετυχαίνει να ικανοποιήσει τη διάθεση (που δε στηρίζεται πάντα σε αντικειμενικούς λόγους) των ελλήνων ψηφοφόρων για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά δεν ανακόπτει τη διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση και ούτε επίσης καθιστά βιώσιμο το γιγάντιο χρέος της χώρας. Απεναντίας μάλιστα. Καθώς τα υφεσιακά μέτρα εντείνονται, το ζήτημα της ανάπτυξης καθίσταται περισσότερο αβέβαιο, ενώ όσο και το πρόβλημα του χρέους οξύνεται σημαντικά.

 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά την Τετάρτη 17 Ιουνίου, βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 33 μηνών. Η αντίδραση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων ήταν και φυσιολογική, αλλά και απαραίτητη. Εν τούτοις, είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορισθεί με -σχετική- ασφάλεια η περαιτέρω πορεία της.

Το πρώτο ερωτηματικό τίθεται από το εάν τελικά θα υπάρξει συμφωνία. Τα πράγματα δείχνουν ότι όντως θα υπάρξει. Όμως, θα πρέπει ίσως να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμη για να το δούμε να επιβεβαιώνεται.

Το δεύτερο -και πιο σοβαρό- ερωτηματικό είναι για το εάν θα μπορέσει να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία. Ποια θα είναι η αντίδραση της κοινωνίας στα εκκαθαριστικά που θα πλημμυρίσουν τα γραμματοκιβώτια και τα emails των φορολογούμενων; Μπορούν να τα πληρώσουν; Έχουν να τα πληρώσουν; Θα τα πληρώσουν; Και τί θα περιορίσουν από την κατανάλωσή τους για να τα πληρώσουν; Και, ποιά θα είναι η επίδραση στο πολιτικό σκηνικό όταν και εάν αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι δε μπορούν να ανταποκριθούν στη νέα φοροεπιδρομή;

Το τρίτο, μεσομακροπρόθεσμο, ερωτηματικό έχει να κάνει με το ποια τελικά θα είναι η πορεία της οικονομίας; Θα αντέξει αυτή τη νέα φοροκαταιγίδα; Θα μπορέσει να κινηθεί θετικά; Θα μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας;

 

Πολλοί, από τους λίγους που απέμειναν να ασχολούνται με τα χρηματιστήρια, πιστεύουν ότι πρέπει να κυνηγούν τον “πάτο” γιατί θα χάσουν την ευκαιρία και η αγορά θα τους φύγει. Πολύ φοβούμαστε ότι έχουν άδικο. Η αγορά δε μπορεί να φύγει. Κάπου εδώ γύρω θα κινείται, ή και εάν κινηθεί ανοδικά, θα το κάνει σε πολύ μικρό βαθμό σε σχέση με τη δυναμική ανόδου που θα υπάρξει όταν τα πράγματα όντως διορθωθούν. Τα ερωτηματικά που εκκρεμούν θα αποτελούν “βαρίδια” στην πορεία της έως ότου απαντηθούν.