Επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου: Τί θα πρέπει να προσέχουμε;

31 Ιουλίου 2015, 14:13 | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας)

Βιώνοντας τη χειρότερη μέχρι τώρα φάση της κρίσης που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2009 και που συνεχίζεται αδιάκοπα έως και σήμερα, το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να επαναλάβει τη λειτουργία του τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, σε ένα περιβάλλον δύο “ταχυτήτων”. Στο περιβάλλον αυτό, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα συναλλαγές και θα μπορούν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, οι δε Έλληνες επενδυτές μπορούν θα προβαίνουν σε αγορές τίτλων κάνοντας χρήση μετρητών ή εμβασμάτων από το εξωτερικό ή κάνοντας χρήση των κεφαλαίων που διαθέτουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα.

Η λειτουργία της αγοράς σε ένα τέτοιο καθεστώς, πέραν του ότι είναι άδικη, είναι και ατελής και αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα, αλλά και να δημιουργήσει νομικά ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Όμως, παρά τα προβλήματα αυτά, τασσόμαστε με την άποψη ότι “ακόμη και η προβληματική λειτουργία του Χρηματιστηρίου είναι προτιμότερη από τη μη λειτουργία”.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον λειτουργίας, η χρηματιστηριακή αγορά θα παραμένει “άρρωστη”. Και η κατάσταση αυτή αναμένεται να κρατήσει αρκετούς μήνες.

Οπωσδήποτε όμως θα έχουν ενδιαφέρον οι καταστάσεις και οι ισορροπίες που θα δημιουργηθούν αφού, πολλές απ' αυτές θα αποτελέσουν την αιτία για ακόμη περισσότερες ζημιές στους ήδη κατεστραμμένους επενδυτές, ενώ άλλες, θα οδηγήσουν σε μεγάλα μελλοντικά κέρδη.

Καθώς είναι η πρώτη φορά, από το 1932, που η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει κλειστή για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, σε καιρό ειρήνης, είναι άγνωστο το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί μετά το άνοιγμά της τη Δευτέρα.

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως βέβαιη την κατάρρευση των -ήδη κατεστραμμένων- τραπεζικών μετοχών αφού η τεραστίου μεγέθους ανακεφαλαιοποίηση που θα πραγματοποιηθεί θα προκαλέσει μία τεράστια πτώση στις τρέχουσες τιμές των μετοχών. Από την άλλη πλευρά, οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από την ελληνική οικονομία, θα καθιστούν τις τραπεζικές μετοχές ως τίτλους “υψηλού κινδύνου” για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά μου, θα προτιμούσα να απέχω από συναλλαγές επί τραπεζικών μετοχών. Θα υπάρξουν βέβαια μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλα κέρδη σε κάποιους. Αλλά και μεγάλες ζημιές σε κάποιους άλλους. Ευχαριστώ. Δε θα πάρω. Θα προτιμήσω να περιμένω -όσο χρειαστεί- έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Επίσης, θα απέφευγα κάθε μετοχή χαμηλής εμπορευσιμότητας. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, για μερικούς μήνες, η “πόρτα” του Χρηματιστηρίου θα είναι πολύ στενή και κανείς δε ξέρει αν και πότε θα χρειαστεί να βγει ξαφνικά.

Θα κοίταζα όμως με ενδιαφέρον την εξέλιξη των τιμών και τις διακυμάνσεις σε μια μικρή ομάδα μετοχών εταιριών που είτε δραστηριοποιούνται διεθνώς, είτε έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, είτε ακόμη έχουν ισχυρές δομές και μία στέρεη θέση στην Ελληνική αγορά. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ πως, ό,τι και αν συμβεί στην Ελλάδα κατά τους προσεχείς μήνες, η χώρα θα εξακολουθεί να υπάρχει και η οικονομία θα εξακολουθεί -με οποιονδήποτε τρόπο- να λειτουργεί. Και βεβαίως, ότι σε κάποια στιγμή, η χώρα θα ξαναβρεί το δρόμο της και θα ακολουθήσει η ανάκαμψη. Γι' αυτό άλλωστε και στρεφόμαστε σ' αυτό το μικρό αριθμό εταιριών που γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν και θα λειτουργούν και την “επόμενη μέρα”, όποιο και αν είναι το περιβάλλον

Μέσα απ' αυτό το σκεπτικό, θα συνέχιζα να παρακολουθώ την εξέλιξη της τιμής των ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΜΕΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΤΕΝΕΡΓ.

Όμως, ας προσέξουμε! Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να βιαστεί κάποιος να αγοράσει οτιδήποτε. Σε φάσεις όπως η παρούσα, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ποτέ δεν έχει κάποιος την ανάγκη να αγοράσει κάτι. Αντίθετα, συχνά πολλοί έχουν την ανάγκη να πουλήσουν.

Γιάννης Σιάτρας
31/7/2015