Πτώση λόγω των διαρροών του Wikileaks και της πολιτικής έντασης

04 Απριλίου 2016, 15:32 | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας)

Η  υπόθεση των διαρροών, από το Wikileaks, του διαλόγου μεταξύ στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πέραν από την πολιτική αναστάτωση που προκάλεσε, δημιούργησε και μεγάλα ερωτηματικά αναφορικά με την τύχη της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές και το χρόνο που αυτή θα ολοκληρωθεί. Παράλληλα όμως, επανέφερε στο προσκήνιο ερωτηματικά αναφορικά με το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου και συνεπώς, χρεοκοπίας της χώρας. Η εξέλιξη αυτή ήταν πολύ σοβαρή.

Μέσα απ’ αυτή την οπτική, η σημερινή πτώση του Χρηματιστηρίου είναι φυσιολογική. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,19% και έκλεισε στις 564,75 μονάδες.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι, η σημερινή πτώση είναι μικρή, σε σχέση με το δυνητικό μέγεθος της παραπάνω πολιτικής εξέλιξης. Αυτό είναι σωστό.

Από την άλλη πλευρά όμως, κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι, η σημερινή πτώση, σε σχέση με την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η διαμάχη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, μπορεί να ξεκινήσει μία διελκυνστίδα αρνητικών εξελίξεων που θα παρασύρουν τη χρηματιστηριακή αγορά σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και θα θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη που είχε επιτευχθεί κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

 

Νομίζουμε ότι ουδείς μπορεί να εκφραστεί με βεβαιότητα για τις εξελίξεις, τουλάχιστον κατά τις αμέσως προσεχείς μέρες. Άποψή μας όμως είναι ότι, το ζήτημα της αξιολόγησης, έστω και μετά από παλινδρομήσεις, τελικά θα λήξει θετικά για τη χώρα και ότι, στο τέλος, αυτό το εμπόδιο –το οποίο αποδείχθηκε μεγάλο- θα φύγει από μπροστά μας.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, καθώς διαπιστώνουμε όλους αυτούς τους προβληματικούς ερασιτεχνισμούς της Κυβέρνησης, αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο το πολιτικό πρόβλημα της χώρας το οποίο την καθηλώνει σε μία απαξίωση, τη στιγμή που η οικονομία και επιθυμεί, αλλά και μπορεί να πετύχει μία πολύ καλύτερη πορεία. Για να ξεπεραστεί η απραξία και η στασιμότητα, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική μεταβολή, αφού η παρούσα Κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη και διαχειριστεί τα φλέγοντα ζητήματα της χώρας.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, από την πλευρά μας ακολουθούμε τα σήματα του ΚΜΟ 200 ημερών, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στις 643,2 μονάδες, δηλαδή περίπου 13,9% υψηλότερα από τη σημερινή τιμή του Γενικού Δείκτη (ως βάση χρησιμοποιούμε την τιμή του ΓΔ). Δηλαδή, η τιμή του μας δείχνει ότι βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μία ανοδική διάσπαση του Γενικού Δείκτη. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε αναφερθεί και σε σχόλια των προηγούμενων ημερών, υπό προϋποθέσεις (που έχουν να κάνουν με την πρόοδο και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης) η διάσπαση αυτή θα μπορούσε να γίνει πριν ή μετά από το Πάσχα, με το Γενικό Δείκτη μεταξύ των 610-630 μονάδων.