Έντονη ανοδική αντίδραση από το Γενικό Δείκτη της Αθήνας!

15 Απριλίου 2016, 16:34 | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας)

Έφθανε μία συνεδρίαση έντονης ανόδου, στην αγορά της Αθήνας, για να αποσβεστούν οι ζημιές των προηγούμενων 10 συνεδριάσεων και να βρεθεί και πάλι ο Γενικός Δείκτης σε διάταξη ανόδου.

 Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε 4,87% (πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων 7 μηνών) και έκλεισε στις 574,73 μονάδες.

 Ο Γενικός Δείκτης απέχει ελάχιστα (περίπου 1%) από το να πετύχει «νέο υψηλό» τριών μηνών, κάτι που εάν συμβεί θα πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανοδική ένδειξη, η οποία μπορεί να προσελκύσει αρκετά βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά κεφάλαια στην αγορά.

 Η σημερινή άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να φαίνεται ότι προκλήθηκε από την αποδοχή από την ΕΚΤ των τραπεζικών ομολόγων (της κατηγορίας EFSF), από τα οποία οι Τράπεζες μπορεί μεν να μην αποκτούν ρευστότητα, αλλά μπορούν να κερδίσουν ένα ποσό κοντά στο 0,5 δισεκ. ευρώ. Βέβαια, η ουσία της εξέλιξης αυτής είναι ότι, για πρώτη φορά η Ελλάδα, έστω και μέσω των τραπεζών, εισέρχεται στη διαδικασία της «ποσοτικής χαλάρωσης» που εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όμως, στο βάθος της ανόδου είναι η διαφαινόμενη διάθεση όλων να υπάρξει μία θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, παρά τις επιφυλάξεις που τίθενται από τις διάφορες πλευρές. Και νομίζουμε ότι, το «σενάριο» αυτό θα συνεχίσει να διατηρεί μία θετικότητα στην κίνηση της αγοράς και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Διατηρούμε την άποψη ότι οι πιθανότητες για μία ανοδική κίνηση της αγοράς, μεγέθους τουλάχιστον 100 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα είναι αρκετά υψηλές και ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και κατά τις προσεχείς μέρες.

 Αυτό άλλωστε εξακολουθεί να μας δείχνει και η προσέγγιση του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200) από το Γενικό Δείκτη. Η μεταξύ τους απόσταση έχει μειωθεί πλέον σε 9,75% (με βάση την τιμή του Γενικού Δείκτη) και η απόσταση αυτή μπορεί να καλυφθεί σε μερικές μόνον συνεδριάσεις. Άλλωστε, η εμπειρία έχει δείξει ότι, όταν οι δύο αυτοί δείκτες προσεγγίζονται (είτε ανοδικά, είτε πτωτικά) σε απόσταση 10%, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

Η τιμή του ΚΜΟ-200 φθάνει στις 630,75 μονάδες και υποχωρεί με ρυθμό 1,3 μονάδες την ημέρα. Η (ανοδική) διάσπαση θα μπορούσε να συμβεί αμέσως πριν ή αμέσως μετά το Πάσχα. Ο τύπος της διαφαινόμενης διάσπασης δείχνει ότι οι πιθανότητες να είναι η διάσπαση αυτή ζημιογόνος, είναι χαμηλές.