Η προοπτική της θετικής αξιολόγησης επιδρά ανοδικά στη χρηματιστηριακή αγορά

21 Απριλίου 2016, 15:40 | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας)

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών, στους τομείς του ασφαλιστικού και των “κόκκινων” δανείων, προκάλεσε το “γύρισμα” της χρηματιστηριακής αγοράς και την άνοδο του δείκτη μία ανάσα από τις 600 μονάδες, ενώ -όπως αναμενόταν- δίνει μία άλλη προοπτική για το επόμενο διάστημα.

Παρά τις αρχικές απώλειες που έφθασαν έως και -1,7%, ο Γενικός Δείκτης απέκτησε ανοδική τάση στις δύο τελευταίες ώρες της συνεδρίασης και έκλεισε στο ανώτερο σημείο της ημέρας (598,72 μονάδες), σημείο το οποίο είναι και το υψηλότερο από τις 5/1/2016. Ο όγκος συναλλαγών υπήρξε σημαντικά βελτιωμένος και έφθασε στα 92 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως διαρκώς αναφέραμε κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η επερχόμενη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, παρά τους δυσμενέστατους και -εν πολλοίς- υφεσιακούς όρους με τους οποίους, είναι πιθανό να βελτιώσει το πολιτικό και -κυρίως- το οικονομικό κλίμα, έτσι ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την είσοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης και τη λήξη της 8ετούς ύφεσης η οποία έχει διαλύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός -που έχουμε επισημάνει σε πολλές περιπτώσεις- ότι η οικονομία ήδη έχει βρεθεί στο “σκληρό πυρήνα” του επιπέδου αναπαραγωγής της, κάτι που σημαίνει ότι το ΑΕΠ δύσκολα θα μπορούσε να υποχωρήσει σε πιο χαμηλά επίπεδα, η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης ήδη από το 2016 δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλεισθεί, άσχετα των όσων λένε και γράφουν οι διάφορες μελέτες οργανισμών και οίκων ανάλυσης – οι οποίοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν αποτύχει να προβλέψουν σωστά την εξέλιξη των πραγμάτων.

Διατηρούμε την εκτίμηση ότι η αγορά θα κινηθεί ανοδικά εφ' όσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την επίτευξη της θετικής αξιολόγησης. Αυτό θα οριστικοποιηθεί μέσα στις προσεχείς μέρες. Βεβαίως, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπ' όψη μας ότι, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει μία “άρρωστη” αγορά και εκπροσωπεί την οικονομία μίας χώρας με πάρα πολλά προβλήματα και με τεράστιες αβεβαιότητες, έτσι ώστε να μη θεωρείται ως βέβαιη ούτε και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Με αυτό θέλουμε να αναφέρουμε ότι, ακόμη και αν η αγορά ανέβει στο προσεχές διάστημα, τίποτα ακόμη δεν θα έχει κριθεί. Εν τούτοις, οι πιθανότητες για την εμφάνιση ζημιών σε όσους τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν αυτές τις μέρες, θα πρέπει να θεωρούνται ως χαμηλές.

 

Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρέθηκε σήμερα στις 625,79 μονάδες (εξακολουθεί να υποχωρεί με ρυθμό 1,2 μονάδων την ημέρα) και, κατά τα φαινόμενα, θα υποστεί ανοδική διάσπαση από το Γενικό Δείκτη σε μία από τις προσεχείς μέρες, σε τιμή μεταξύ 615 και 625 μονάδων. Δηλαδή, μέσα στο χρονικό διάστημα, αλλά και στην περιοχή των μονάδων που -εδώ και πολλές εβδομάδες- προβλέπουμε και αναφέρουμε στα σχόλιά μας.

Για πρώτη φορά μετά από το Σεπτέμβριο του 2014, ο Γενικός Δείκτης έχει πλησιάσει τον ΚΜΟ-200 ημερών σε απόσταση 4,5% της τιμής του, κάτι που, όταν συμβαίνει, συνήθως ακολουθείται από ανοδική διάσπαση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή “εγρήγορση”, αφού οι επερχόμενες εξελίξεις μπορεί να είναι σημαντικές.

Το περιβάλλον στις αγορές του εξωτερικού δεν είναι αρνητικό και αυτό μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στις εξελίξεις της ελληνικής αγοράς.

Στο αυριανό σχόλιο θα εξετάσουμε τις μετοχές που θα αγοράσουμε σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης και ύπαρξης σήματος εισόδου στην αγορά.