Όταν το κράτος υποθάλπει τη φοροδιαφυγή...

31 Μαϊου 2016, 14:11 | Σκέψεις

Όταν το κράτος υποθάλπει τη φοροδιαφυγή...

Το ποινολόγιο της Εφορίας, τουλάχιστον σε απλές, καθημερινές, πλην όμως συχνές και σοβαρής φορολογικής αξίας επιτρέπει πλέον την άνετη και χωρίς ρίσκο φοροδιαφυγή. Και μάλιστα επιτρέπει να εφαρμόζεται από όλους και με προκλητικό μάλιστα τρόπο, όπως τουλάχιστον διαπιστώνουν κάθε μέρα οι πολίτες.

Όταν το πρόστιμο για τη μη έκδοση αποδείξεων είναι 50% του ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε απόδειξη, γιατί να φοβηθεί ο επιχειρηματίας; Αλήθεια, ποιά είναι η πιθανότητα να γίνει έλεγχος και να πιαστεί ένας επιχειρηματίας που δεν κόβει αποδείξεις; Μία στις 1000, μία στις 10.000; Και αν όμως πιαστεί, το πρόστιμο θα είναι ένα μικρό –ασήμαντο- κλάσμα του κέρδους που θα έχει αποκομίσει μέχρι τότε, σε βάρος του κράτους και των υπολοίπων πολιτών.

Το κράτος φέρεται από «πονηρά περίεργα» έως –ας μου επιτραπεί να πω- ηλίθια! Αντί να κυνηγά τη φοροδιαφυγή για να αυξήσει τα έσοδά του ώστε να μη ρημάζει τους πολίτες στους φόρους, την παροτρύνει. Τόσο με μέτρα όπως το ποινολόγιο, όσο και με την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Φαύλος κύκλος. Από τον οποίο, με τις πρακτικές αυτής της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει διέξοδος.