7/6/2016: Ο Γ.Δ. πάνω από τις 650 μονάδες - Νέο υψηλό 6,5 μηνών

07 Ιουνίου 2016, 18:01 | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας)

Η οριστικοποίηση για την καταβολή της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου (κάτι το οποίο άλλωστε ήταν αναμενόμενο), αλλά και η κινητικότητα στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων (οι οποίες ήταν ανάμεσα στα προαπαιτούμενα), ώθησαν το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 650 μονάδες, επίπεδο το οποίο είχε καταλήξει να συνιστά ένα “ψυχολογικό όριο” στην κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε στις 653,60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,27%. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο που σημειώθηκε από τις 20/11/2015, δηλαδή για διάστημα 6,5 μηνών. Το γεγονός αυτό συνιστά μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να δώσει μία περαιτέρω δυναμική στην κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η άνοδος του Γενικού Δείκτη από τον Φεβρουάριο συνιστά μία προσωρινή και υπερβολική κίνηση και ότι σύντομα θα πρέπει να αναμένουμε το “ξεφούσκωμα” των τιμών.

Είναι αλήθεια ότι η χώρα, η οικονομία και η χρηματιστηριακή αγορά βιώνουν μία από τις πλέον ταραγμένες περιόδους της ιστορίας τους. Και ότι, σε τέτοιες περιόδους οι εξελίξεις είναι συνήθως απρόβλεπτες. Όμως, σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, προσδιορίζονται οι λήξεις και οι ενάρξεις μεγάλων μακροχρόνιων κύκλων της οικονομίας και των χρηματιστηριακών αγορών. Τα σημεία αυτά των λήξεων και των ενάρξεων προσδιορίζονται από τις θεσμικές εξελίξεις και όχι από τα οικονομικά αποτελέσματα που οι εξελίξεις αυτές επιφέρουν. Και τέτοιες θεσμικές εξελίξεις, οι οποίες προσδιορίζουν την πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες είναι τα όσα συνέβησαν από πέρυσι το καλοκαίρι, έως και την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που συνέβησαν στις μέρες μας.

Συνεπώς, θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ως το χαμηλό σημείο της ελληνικής οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης τις 440,88 μονάδες (κλείσιμο) της 11/2/2016. Από τότε -κάτι που το είχαμε επισημάνει εκείνες τις μέρες- ξεκίνησε, όχι η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά η έναρξη ενός νέου πολυετούς κύκλου για τη χώρα, την οικονομία και το χρηματιστήριο.

Η αγορά, αν ενδιαφέρεται για τις οικονομικές εξελίξεις και την εξέλιξη του ΑΕΠ, σε κάποιο βαθμό τα έχει προεξοφλήσει. Το κομβικό σημείο στο οποίο επικεντρώνει την προσοχή της είναι εάν η χώρα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την πορεία η οποία θα τη βοηθήσει να αποφύγει τη χρεοκοπία, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Και στο ερώτημα αυτό, η απάντηση έχει δοθεί, άσχετα του πόσο οδυνηρή ήταν τελικά για τη χώρα και την κοινωνία της.

Εκτιμούμε ότι, παρά το ότι η ανοδική δυναμική της αγοράς είναι ακόμη χαμηλή, εν τούτοις μπορεί και να διατηρήσει τα κέρδη που πέτυχε κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά και να βελτιώσει τη θέση της.

Μοναδικό ερωτηματικό μπορεί να προκαλέσει το ζήτημα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αφού ένα αποτέλεσμα που θα οδηγήσει τη Βρετανία έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στο σύνολο των αγορών.

Ο ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται σήμερα στις 608,86 μονάδες και εξακολουθεί να υποχωρεί οριακά. Εν τούτοις, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κατά 6,8% πάνω από τον ΚΜΟ-200 δημιουργώντας μία απόσταση ασφαλείας, που μάλλον κάνει δύσκολη την επανεμφάνιση ενός σήματος εξόδου.