Κρίσιμο και για την Ελλάδα το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου

17 Ιουνίου 2016, 13:46 | Η Άποψη των ΜΜΕ

Κρίσιμο και για την Ελλάδα το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου

Από τον Μπέλλο Ηλία.  Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν σχετικό προβάδισμα της πλευράς της εξόδου.

Τα πρόσφατα γκάλοπ δείχνουν σχετική αποσυσπείρωση των δυνάμεων του REMAIN (παραμονή) και σχετικό προβάδισμα του LEAVE (έξοδος). Από την πλευρά του LEAVE, σημαντικό ρόλο θα παίξει η εκλογική συμπεριφορά των Βρετανών πολιτών που προέρχονται από τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Ενα τμήμα των ψηφοφόρων αυτών θα ψηφίσει LEAVE επειδή θεωρεί ότι οι μετανάστες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τους κλέβουν δουλειές. Επίσης, ένα ένα άλλο τμήμα θα ψηφίσει LEAVE επειδή είναι ακραίοι ισλαμιστές, άρα διάκεινται εχθρικά έναντι της Ευρώπης. Μια μερίδα πολιτών δηλώνει φιλοευρωπαϊκή και θα ψηφίσει REMAIN. Κομβικό ρόλο θα παίξει η επιρροή του νεοεκλεγέντος δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan, ο οποίος είναι υπέρμαχος του REMAIN και πακιστανικής καταγωγής.

Τέλος, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν α) η συμμετοχή στο δημοψήφισμα των νέων ψηφοφόρων που είναι κυρίως φιλοευρωπαίοι, β) η στάση των συντηρητικών ψηφοφόρων που παραδοσιακά δεν απαντούν σε δημοσκοπήσεις, που δεν διάκεινται φιλικά προς την Ευρώπη αλλά που ταυτόχρονα δεν επιθυμούν επαναστατικές αλλαγές που θα θέσουν σε κίνδυνο τον υφιστάμενο τρόπο ζωής ή το εισόδημα.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο νησί, θα πρέπει να δούμε το ζήτημα από διαφορετική οπτική γωνία. Μπορεί το βρετανικό δημοψήφισμα να αφορά την παραμονή ή την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η πραγματική μάχη γίνεται σε ένα άλλο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο πολιτισμών. Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη λόγω της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας αύξησε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Εκεί όμως που δημιούργησε χάσμα είναι στον τρόπο ζωής, στα επαγγέλματα, στη σύνθεση του πληθυσμού. Αρα, ο διαχωρισμός στο δημοψήφισμα μπορεί να δείχνει ως θέμα εθνικής κυριαρχίας αλλά έχει βαθιά κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κατ’ επέκταση πολιτικά χαρακτηριστικά.

Στο δημοψήφισμα κονταροχτυπιούνται οι κοσμοπολίτες (γηγενείς ή όχι) με τους παραδοσιακούς Βρετανούς, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου με τους μη απόφοιτους, τα νέα επαγγέλματα με τα παραδοσιακά, η διεθνοποιημένη οικονομία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου με τις παραδοσιακές βιομηχανίες που φθίνουν, ο καφές λάτε με το τσάι, το γκουρμέ φαγητό με το fish&chip. Για την Ελλάδα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Δεν ψηφίζουμε αλλά επηρεαζόμαστε άμεσα... άρα είναι σαν να συμμετέχουμε στο δημοψήφισμα.

Η επικράτηση του LEAVE δεν θα επηρεάσει μόνο τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες μετανάστες, τους εργαζομένους, τους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι σε περίπτωση αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (μέσω της επικράτησης του LEAVE), θα είναι από τους πρώτους που θα χάσουν δουλειές, θα πληρώσουν ακριβότερα δίδακτρα ή θα αντιμετωπίσουν ένα εχθρικό περιβάλλον ξενοφοβίας. Θα επηρεάσει και εμάς που κατοικούμε στην Ελλάδα, γιατί η τυχόν επικράτηση του LEAVE θα προκαλέσει έξοδο κεφαλαίων από τη Μεγάλη Βρετανία, υποτίμηση της στερλίνας, πράγμα που σημαίνει λιγότερους Βρετανούς τουρίστες.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις θα είναι στο πολιτικό επίπεδο ή στο επίπεδο της ασφάλειας. Τυχόν επικράτηση του LEAVE, θα προκαλέσει σειρά δημοψηφισμάτων και ενίσχυση των διασπαστικών κινήσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά το ρήγμα που θα δημιουργηθεί, θα προκαλέσει και κενό ασφάλειας (όσο κι αν υπάρχει το ΝΑΤΟ) που θα επηρεάσει αρνητικά χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης όπως η Ελλάδα.

Αρα, η ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να σταθεί στη μεριά του REMAIN, γιατί τυχόν αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και στην Ελλάδα, όχι αποκλειστικά στο οικονομικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της ασφάλειας.

Πηγή: kathimerini.gr

19