Ενα πολύ ακριβό διαζύγιο

22 Ιουλίου 2016, 10:04 | Η Άποψη των ΜΜΕ

Ενα πολύ ακριβό διαζύγιο

Από τον Μπέλλο Ηλία.   Ηταν σαφές ανέκαθεν ότι το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ήταν επίπονο και θα κόστιζε ακριβά. Σχεδόν ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή του απερίσκεπτου δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην Ενωση, αρχίζει να διαφαίνεται πόσο κακό θα είναι. Η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος και το 2017, προέβλεψαν την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ξεχωριστές εκθέσεις.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,7% το 2016, από 1,9% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,3%, δηλαδή κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το 2,2% που προέβλεπε νωρίτερα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Ομπστφελντ δήλωσε ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα μπορούσε να αποδειχτεί ακόμη χαμηλότερη αν διαρκέσουν πολύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. ή αν λάβουν άσχημη τροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιο απαισιόδοξη.

Στο δυσμενές σενάριό της προβλέπει ύφεση της βρετανικής οικονομίας κατά 0,3% το 2017. Και οι δύο οργανισμοί προειδοποίησαν ότι το Brexit θα προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτές τις προβλέψεις καθώς θα διαπραγματεύονται την έξοδο της Βρετανίας και τη σύναψη μιας νέας οικονομικής σχέσης.

Η Βρετανία διατηρεί πολύ σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. και το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ενωσης. Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ένα εχθρικό διαζύγιο θα είναι κακή εξέλιξη για όλους τους εμπλεκομένους, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και των τιμών στη Βρετανία.

Η λίρα έχει ήδη υποχωρήσει κατά 11% έναντι του δολαρίου και κατά 9% έναντι του ευρώ από την ημέρα του δημοψηφίσματος έως σήμερα, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών.

Είναι σαφές ότι οι Βρετανοί πολιτικοί δεν είχαν προετοιμαστεί για το Brexit, ιδιαίτερα όσοι είχαν υποστηρίξει αυτό το αποτέλεσμα. Τώρα εξαρτάται από την Τερέζα Μέι, τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, και τους υπουργούς της να σχεδιάσουν στρατηγική προκειμένου να περιορίσουν την οικονομική ζημιά.

Το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να περιμένει η Βρετανία θα ήταν μια συμφωνία παρόμοια με αυτή που έχει η Νορβηγία με την Ε.Ε. Η Νορβηγία δεν είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά έχει πρόσβαση στην κοινή της αγορά και έχει συμφωνήσει να εφαρμόζει τους κανονισμούς της Ενωσης και να επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών στο έδαφός της.

Μέχρι τώρα φαίνεται ότι η κ. Μέι, σοφά πράττοντας, αγνοεί τις εκκλήσεις ορισμένων αντιευρωπαίων πολιτικών να αρχίσει αμέσως την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Ομως και η σημαντική καθυστέρηση κρύβει κινδύνους, διότι θα οδηγήσει σε αύξηση της αβεβαιότητας, η οποία θα επιδείνωνε το επιχειρηματικό κλίμα και θα περιόριζε την κατανάλωση.

Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι πλέον η Βρετανία βρίσκεται σε μια θέση από την οποία δεν μπορεί να βγει κερδισμένη.

Πηγή: kathimerini.gr

19