Οι Αλβανοί «καρφώνουν» τον Νίκο Κοτζιά για το Τσάμικο

05 Οκτωβρίου 2016, 08:33 | Εξωτερική Πολιτική

Οι Αλβανοί «καρφώνουν» τον Νίκο Κοτζιά για το Τσάμικο

Μείζον θέμα για τον τρόπο χειρισμού των ελληνοαλβανικών σχέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εγείρουν οι δηλώσεις στις οποίες προέβη σε σχέση με το ζήτημα των Τσάμηδων ο αλβανός ομόλογός του Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Ο κ. Μπουσάτι, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Report TV, φέρεται να δήλωσε ότι η Αθήνα έχει συμπεριλάβει στα υπό εκκρεμότητα διμερή ζητήματα τα οποία συζητούν οι δύο χώρες και το Τσάμικο. Μάλιστα, εμφανίζεται να έχει συντάξει ειδικό non paper (αντίστοιχο non paper έχει συντάξει και η αλβανική πλευρά) το οποίο, με βάσει πάντα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπουσάτι, έχει δοθεί τόσο στον (Αυστριακό) Επίτροπο με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν όσο και στην ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο κ. Μπουσάτι εμφανίζεται μάλιστα να απορεί για τη «συναισθηματική» αντίδραση της Αθήνας στην πρόσφατη απάντηση του Επιτρόπου Χαν προς την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαν είχε επισημάνει ότι τα εκκρεμή ζητήματα που συζητούν οι δύο χώρες είναι η α) η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, β) τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και γ) το τσάμικο ζήτημα.

Αυτό που είναι δε εντυπωσιακό είναι ότι ο Επίτροπος Χαν, στην κατακλείδα της απάντησής του προς την κυρία Σπυράκη, έχει προχωρήσει σε μία επισήμανση που πέρασε απαρατήρητη. Σε σχέση με την προσπάθεια

επίλυσης των διμερών ελληνοαλβανικών διαφορών σημειώνει ότι «η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για την εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος». Άρα, ο κ. Χαν εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι όντως ο κ. Κοτζιάς τον έχει ενημερώσει και του έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο – πιθανόν το non paper στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μπουσάτι.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε οξύτατη μετά την απάντηση Χαν. «Ως γνωστόν, τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Αλβανίας» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Επιτρόπου Χαν τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και «δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».

Ωστόσο, τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Μπουσάτι απειλούν να εκθέσουν τον κ. Κοτζιά ο οποίος, σημειωτέον, βρέθηκε αντιμέτωπος με την όξυνση των φιλοτσάμικων αισθημάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψή του στα Τίρανα τον περασμένο Ιούνιο. Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκροτήσει μηχανισμό επίλυσης διαφορών (σσ. στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος) και έχουν ανταλλαγεί τα προαναφερθέντα non papers. Τονίζει μάλιστα ότι τα έγγραφα έχουν κοινά σημεία και ότι τα θέματα τα οποία έθιξε ο Επίτροπος Χαν «υπάρχουν και στο αλβανικό και στο ελληνικό non paper» - άρα και το Τσάμικο.

Μάλιστα, ο κ. Μπουσάτι εκτιμά ότι το Τσάμικο δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών. Και τούτο διότι, όπως εξηγεί, η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη να βρίσκουν κοινές λύσεις χωρίς να εισέρχεται στην ιστορική ή στην πρακτική φύση των ζητημάτων. Επιπλέον, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η σημερινή αλβανική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά υιοθετήσει την ατζέντα των Τσάμηδων διότι έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της την επίλυσή του, υπάρχει σχετικό ψήφισμα της αλβανικής Βουλής, ενώ το τσάμικο κόμμα PDIU συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες

Σε ό,τι αφορά τέλος στο ζήτημα της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, η τοποθέτηση Μπουσάτι είναι διφορούμενη. Εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιευθέτηση, από τη στιγμή που υφίσταται η απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την ελληνική πλευρά σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων» αναφέρει ο κ. Μπουσάτι (σσ. υπάρχουν συζητήσεις για έλευση αλβανικής αντιπροσωπείας προσεχώς στην Αθήνα) και καταλήγει (απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την πιθανότητα προσφυγής της χώρας του σε διαιτησία): «Δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να προχωρήσει προς μονομερείς ενέργειες».

Πηγή : tovima.gr

20