Χρηματιστήριο: Ανοδική τροχιά του ΚΜΟ-200 ημερών, μετά από 27 μήνες!

27 Οκτωβρίου 2016, 14:46 | Απόλυτο Σύστημα

Η πρόσφατη άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κοντά στα επίπεδα των 600 μονάδων, ενεργοποίησε σήματα εισόδου για μία σειρά τεχνικών δεικτών, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο δημοσίευμα.

Σήμερα, παρά την οριακή πτώση του Δείκτη, η καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου πήρε ανοδική τροχιά, για πρώτη φορά μετά από 27 μήνες. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιήθηκε σήμα “εισόδου” (σήμα αγορών) από τον δείκτη “ΚΜΟ-200 ημερών με εξομαλυντή 3 ημέρων” που επινοήθηκε από τον σύμβουλο επενδύσεων κ. Γιάννη Σιάτρα και που παρουσιάστηκε στο βιβλίο του “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών”.

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί δύο παραμέτρους, που θα πρέπει να ικανοποιούνται ταυτόχρονα:

α) Τα σήματα του απλού Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (όταν ο ΓΔ διασπά ανοδικά από κάτω προς τα πάνω τον ΚΜΟ-200 του είναι σήμα αγορών και όταν τον διασπά πτωτικά, από πάνω προς τα κάτω, είναι σήμα πωλήσεων).

β) Για να υπάρξει σήμα εισόδου, θα πρέπει η τιμή του ΚΜΟ-200 σήμερα, να είναι μεγαλύτερη από την τιμή του ΚΜΟ-200 πριν 3 συνεδριάσεις – δηλαδή, θα πρέπει η καμπύλη του ΚΜΟ-200 να έχει ανοδική τροχιά. Αντίθετα, για να υπάρξει σήμα εξόδου (σήμα πώλησης) θα πρέπει η τιμή του ΚΜΟ-200 σήμερα να είναι μικρότερη από την τιμή του ΚΜΟ-200 πριν 3 συνεδριάσεις. Δηλαδή, θα πρέπει η τιμή του ΚΜΟ-200 να έχει πτωτική τροχιά.

Το σύστημα αυτό (απλός ΚΜΟ-200 με εξομαλυντή 3 ημερών) θεωρείται πετυχημένο αφού παράγει ελάχιστες πράξεις μέσα στο χρόνο και συνιστάται για συντηρητικούς επενδυτές, οι οποίοι δεν επιθυμούν -είτε δε μπορούν- να διαθέτουν πολύ χρόνο για την παρακολούθηση των επενδύσεών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το προηγούμενο σήμα εξόδου (σήμα πώλησης) από την αγορά, είχε δοθεί στις 7/8/2014, δηλαδή πριν από 27 περίπου μήνες, με τιμή του Γενικού Δείκτη τότε, τις 1.090,82 μονάδες.

Δείτε τις πράξεις και τις αποδόσεις του συστήματος κατά τα τελευταία 21 χρόνια:

(πραγματοποίησε μόλις 10 πράξεις, πέτυχε σωρευτική απόδοση ίση με 499,5%, έναντι αρνητικής απόδοσης ίσης με -37,3% του Γενικού Δείκτη).

Πέραν από το σύστημα του “απλού ΚΜΟ-200 ημερών με εξομαλυντή 3 ημερών”, στο βιβλίο του, ο κ. Σιάτρας αναφέρεται και στο σύστημα του “απλού ΚΜΟ-200 με εξομαλυντή 5 ημερών”, το οποίο είναι ελαφρά πιο “συντηρητικό”. Στα τελευταία 21 χρόνια, η απόδοση του “εξομαλυντή 5 ημερών” ήταν: πραγματοποίησε μόλις 8 πράξεις και πέτυχε συνολική απόδοση 592,60%, έναντι πτώσης του ΓΔ κατά -37,3%.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, έχουμε επιλέξει να δραστηριοποιηθούμε (δηλαδή να τοποθετηθούμε) στη χρηματιστηριακή αγορά, μόλις δώσει σήμα εισόδου ο “εξομαλυντής 5 ημερών”. Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί είτε την προσεχή Δευτέρα 31/10, είτε την προσεχή Τρίτη 1/11.

Αναφορικά με την κίνηση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 ημερών, πρέπει να σημειώσουμε ότι, η τιμή που έχει σήμερα είναι 567,19 μονάδες και είναι η χαμηλότερη τιμή που σημειώνει από την άνοιξη του 1990.

 

Δείτε άλλα άρθρα γύρω από το "Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών"