Σήμα εισόδου στην αγορά μετά από 27 μήνες!

03 Νοεμβρίου 2016, 16:22 | Απόλυτο Σύστημα

Παρά τη χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, το σύστημα “ΚΜΟ-200 με εξομαλυντή 5 ημερών” έδωσε “σήμα εισόδου” στην αγορά (δείτε πότε θεωρούμε ότι δίνουν σήματα αγορών και πωλήσεων οι παραλλαγές του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών).

Ήταν το πρώτο σήμα εισόδου μετά από το -εξαιρετικά πετυχημένο- σήμα πωλήσεων που είχε σημειωθεί στις 8/8/2014 (δηλαδή πριν από 2 χρόνια και 3 μήνες, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 1.090 μονάδες).

Το σύστημα του ΚΜΟ-200 με εξομαλυντή 5 ημερών είναι μία μάλλον “αργή” και συντηρητική παραλλαγή του συστήματος του ΚΜΟ-200 ημερών, όπως αναλύεται άλλωστε στο βιβλίο μου “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών”. Θεωρώ ότι αρμόζει αρκετά και δίνει πετυχημένα σήματα, ιδιαίτερα σε φάσεις που ο Γενικός Δείκτης έχει μία αργή και “ατασική” (χωρίς ευδιάκριτη τάση) κίνηση.

Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο σημείωμά μου, θα επιλέγαμε αυτό το σύστημα για να ξανακάνουμε την είσοδο στην αγορά, στο Χαρτοφυλάκιο το οποίο κινείται με βάση το “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών”.

Έτσι, χθες πραγματοποιήσαμε αγορές, τοποθετώντας, όπως έχουμε πει ότι θα κάνουμε, το 100% του κεφαλαίου μας σε μετοχές. Σημειώνουμε ότι, το (υποθετικό) χαρτοφυλάκιο, ξεκίνησε τη λειτουργία του στην αρχή του έτους με ένα ποσό 10.000 ευρώ. Στην πρώτη μας κίνηση (είσοδος στις 9/5/2016 και έξοδος στις 13/6/2016) είχαμε απώλεια περίπου 10%. Ήταν μία μάλλον μεγάλη απώλεια (από τις μεγαλύτερες που έχει δώσει το “απόλυτο σύστημα” στα 21 τελευταία χρόνια), αλλά πιστεύουμε ότι θα την καλύψουμε στο επόμενο διάστημα. Βέβαια, τότε, για την είσοδό μας και την έξοδό μας από την αγορά, είχαμε χρησιμοποιήσει το σύστημα του “απλού ΚΜΟ-200 ημερών”, κάτι που αποδείχθηκε λανθασμένο. Η παραλλαγή του ΚΜΟ-200 με εξομαλυντή 5 ημερών, δεν είχε δώσει σήμα εισόδου τον Μάιο.

(Οι μετοχές και το σκεπτικό για την αγορά τους εμφανίζονται στις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr)

Για την είσοδό μας στην αγορά, λαμβάνουμε υπ' όψη τα σήματα επί του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. Όμως, δεν αγοράζουμε τον “δείκτη”, αλλά συγκεκριμένες μετοχές. Όπως έχουμε αναφέρει, σε κάθε είσοδό μας στην αγορά θα τοποθετούμε το σύνολο του κεφαλαίου μας σε 4 ή 5 μετοχές. Και θα ρευστοποιούμε το σύνολο των θέσεών μας σε κάθε σήμα εξόδου.

 

Το πιο πιθανό είναι ότι, για την έξοδό μας, θα χρησιμοποιήσουμε την παραλλαγή του ΚΜΟ-200 με τη χρήση του ΥΧ20 ημερών. Όμως, αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο. Θα κρίνουμε από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο προσεχές διάστημα και θα αποφασίσουμε.

(Δείτε τις προϋποθέσεις που παράγονται τα σήματα εισόδου και εξόδου με βάση τις παραλλαγές του “απόλυτου συστήματος”).


Κατά το επόμενο διάστημα, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για την πορεία της ελληνικής αγοράς. Ήδη, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, η αγορά της Αθήνας έχει ζήσει πολύ χειρότερες καταστάσεις απ' ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν στο μέλλον και ήδη έχει βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε ο κίνδυνος να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο να είναι αρκετά μικρός.

Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την πορεία των διεθνών αγορών, αφού αυτές είναι υπερτιμημένες και στηρίζονται σ' αυτά τα επίπεδα κυρίως λόγω των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που έχουν πάρει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο. Τί θα γίνει όμως στην περίπτωση που αλλάξουν πολιτική; Ήδη, ένα σημερινό άρθρο στο Bloomberg (What rising bond yields are trying to tell us) εκφράζει μία άποψη που ίσως δεν είναι ευοίωνη για τις αγορές. Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές απαιτεί προσοχή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες αγοράστε το βιβλίο “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών”.

Για να δείτε τα αριθμητικά δεδομένα του Απόλυτου Συστήματος επί του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. πατήστε εδώ.

Για να δείτε την εξέλιξη των χαρτοφυλακίων που βασίζονται στο “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών” πατήστε εδώ.