Ο μικροσκοπικός πρόγονος του ανθρώπου

01 Φεβρουαρίου 2017, 12:48 | Επιστήμη

Ο μικροσκοπικός πρόγονος του ανθρώπου

Από REUTERS.     ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ισως να μην πρέπει να το πάρετε τόσο στα σοβαρά, αλλά ο αρχαιότερος πρόγονός μας δεν ήταν και χάρμα ιδέσθαι. Επιστήμονες ανακοίνωσαν χθες ότι ένα απειροελάχιστο θαλάσσιο oν από την Κίνα που κατακτούσε τον πυθμένα των θαλασσών πριν από 540 εκατ. χρόνια μπορεί να είναι το πρώτο μέλος στη μεγάλη εξελικτική πορεία που τελικά κατέληξε στην εμφάνιση του ανθρώπου. Ηταν ένα παράδοξο ον που, για το μέγεθός του, είχε τεράστιο στόμα.

Ο παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ Σάιμον Κόνγουεϊ Μόρις παρατηρεί ότι οι άνθρωποι που περπάτησαν επί της Γης πριν από διακόσιες χιλιάδες χρόνια έχουν κάποιους εξελικτικούς πρόγονους που δεν είναι πίθηκοι και μεγάλα πρωτεύοντα. Και ανάμεσά τους και ο επονομαζόμενος «Σακόρχυτος». Ο Σακόρχυτος, του οποίου το μήκος ανέρχεται στο ένα χιλιοστό, μοιάζει να είναι το αρχαιότερο παράδειγμα μεταξύ των λεγομένων «δευτερόστομων», κατηγορία στην οποία ανήκουν και πολλά σπονδυλωτά όντα, ψάρια, αμφίβια, πτηνά και θηλαστικά, εχινόδερμα όπως οι αστερίες και οι αχινοί, αλλά και πολλά άλλα είδη. Εζησε στην Καμβριανή περίοδο και τα χαρακτηριστικά που διέθετε ανοίξαν τον δρόμο για την εμφάνιση πολλών δευτερόστομων, ανάμεσα στα οποία και σπονδυλωτά όντα. Τα ψάρια εμφανίστηκαν περίπου 10 έως 15 εκατ. χρόνια μετά τον Σακόρχυτο. «Ο Σακόρχυτος μας ανοίγει ένα πραγματικό παράθυρο για την πρώτη φάση της εξελικτικής πορείας που κατέληξε στη δημιουργία των ψαριών, αλλά τελικά και στην εμφάνιση του ανθρώπινου γένους», επισημαίνει ο παλαιοντολόγος Ντεγκάν Σου του κινεζικού Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν.

Τα απολιθώματα από περίπου 40 τέτοια όντα, που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, εντοπίστηκαν στην επαρχία Σαανσί της Κεντρικής Κίνας. Οι Σακόρχυτοι ζούσαν σαν μικρά μαύρα σπόρια μέσα στα ιζήματα στα αβαθή των θαλασσών. Με το πελώριο στόμα του ο Σακόρχυτος φαίνεται ότι μπορούσε να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες τροφής ή και μικρότερα πλάσματα. Οι ερευνητές, εξάλλου, δεν κατάφεραν να βρουν ίχνη που να υποδεικνύουν ότι τα όντα αυτά είχαν πρωκτό και κατά συνέπεια η απελευθέρωση των περιττών υλών γινόταν από το στόμα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Πηγή : kathimerini.gr

20