Χρηματιστήριο: 10 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, για πρώτη φορά από το 2009!

08 Μαϊου 2017, 15:10 | Απόλυτο Σύστημα

Άνοδο κατά 1,25% σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, φθάνοντας στις 763,42 μονάδες. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ο όγκος των συναλλαγών ο οποίος έφθασε στα 116,7 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη 10η συνεχή άνοδο του Γενικού Δείκτη (από την 24/4/2017). Κατά το διάστημα αυτό, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει ανέβει 13,7%, ενώ βέβαια, πολλές μετοχές ανέβηκαν κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης (φθινόπωρο του 2009) που ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημειώνει 10 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις. Άλλωστε, το φαινόμενο αυτό είναι -ούτως ή άλλως- αρκετά σπάνιο. Και όταν στις χρηματιστηριακές αγορές συμβαίνουν σπάνια γεγονότα, κάποιο σημαντικό μήνυμα παράγεται.

Στο ίδιο διάστημα, ο δείκτης σημείωσε μόλις μία φορά 9 ανοδικές συνεδριάσεις (από 11/1/2012 έως 23/1/2012 όπου κέρδισε 19,0%), όμως σε εκείνη τη φάση η αγορά βρισκόταν σε μία ευρύτερα πτωτική φάση. Παράλληλα, κατά το διάστημα της κρίσης, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει δύο φορές από 11 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις και μία φορά 10 συνεχείς πτωτικές.

Οι 763,42 μονάδες του σημερινού κλεισίματος είναι υψηλότερο σημείο από την ημέρα επιβολής των capital controls (ο ΓΔ, στις 26/6/2015 είχε βρεθεί στις 797,52 μονάδες και υποχώρησε στις 668,06 μονάδες, όταν το Χρηματιστήριο λειτούργησε και πάλι στις 3/8/2015). Εκτιμούμε ότι σήμερα, έχει τη δυναμική να επαναπροσεγγίσει τις 800 μονάδες, δίδοντας ένα “τέρμα” σ' αυτή τη διετή περιπέτειά του.

Εάν όντως, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, υπάρξει λύση, ή έστω γίνουν συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, η αγορά θα μπορέσει να αποκτήσει μία νέα δυναμική. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι το χρέος.

Ο τραπεζικός κλάδος μπορεί μεν να παραμένει ακόμη “εύθραυστος”, αλλά δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον τελευταίο σκόπελο, αυτόν των “κόκκινων δανείων”. Ήδη οι επενδυτές στην αγορά δείχνουν να παίρνουν θέση προς την κατεύθυνση αυτή. Βέβαια, το ζήτημα αυτό δεν είναι εύκολο και δεν θα ξεπεραστεί γρήγορα. Κατά την άποψή μας, σταδιακά δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε -έστω και τώρα- να αρχίσουμε να ξαναβλέπουμε προς τις τραπεζικές μετοχές.

Η πορεία των εταιριών κατά το 2016 (με βάση τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα) έδειξε ότι η λειτουργία τους έχει προσαρμοστεί πλέον στο περιβάλλον κρίσης. Παράλληλα όμως έδειξε ότι οι διοικήσεις, πέρασαν ό,τι “κακό” είχαν να περάσουν στους ισολογισμούς των προηγούμενων ετών. Εκτιμούμε ότι, αν βοηθήσει και η οικονομία, στους ισολογισμούς των επομένων ετών (όπως και στον ισολογισμό του 2016), θα περάσουν τα “καλά” στοιχεία, ώστε να υπάρξει πάλι ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο και τις μετοχές και να ρευστοποιηθεί -με ικανοποιητικό κέρδος- ό,τι “μαζεύτηκε” στα χρόνια της κρίσης. Άλλωστε, αυτό είναι μία “αρχαία” συνήθεια για τους επιχειρηματίες, αλλά και για όσους ασχολούνται συστηματικά με τις μετοχές.

Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά της αγοράς, εδώ και μερικούς μήνες, μας δείχνει ότι, κάτι πάει πλέον να αλλάξει. Και η κίνηση των μετοχών, είναι πολύ -μα πολύ- διαφορετική από την κίνησή τους σε άλλες ανοδικές “παρενθέσεις” που είδαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όταν πριν από αρκετούς μήνες αναφερθήκαμε στο ενδεχόμενο ανόδου της αγοράς, όπως άλλωστε μας έδειχναν και οι μακροχρόνιοι δείκτες που ακολουθούμε, πολλοί το αμφισβήτησαν και άλλοι το χλεύασαν. Και τώρα, κάποιοι θα εξακολουθούν να επισημαίνουν το πόσο καταστροφικό είναι το Χρηματιστήριο και το πόση δυστυχία προκάλεσε στο παρελθόν. Αυτοί είναι τελικά που δεν πήραν κάποιο μάθημα από την περιπέτεια αυτών των ετών.

Ακολουθούμε πιστά το “απόλυστο σύστημα” συναλλαγών. Όλοι οι δείκτες του συστήματος (ανάλογα με την “επιθετικότητα” ή τη “συντηρητικότητα” του καθενός) μας έδωσαν σήμα εισόδου στην αγορά, μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2016. Τα κέρδη των παραλλαγών του συστήματος για το διάστημα αυτό φθάνουν από 29,7% έως 34,0%. Πρόκειται για ένα από τα πλέον κερδοφόρα “σήματα αγορών” που δόθηκαν από το “απόλυτο σύστημα” στα 22 χρόνια παρακολούθησης του. Και βεβαίως, αν η αγορά συνεχίσει ανοδικά, έπεται και μία πολύ ικανοποιητική συνέχεια.

Το Χαρτοφυλάκιό μας (το οποίο σταθερά αποτελείται από 4 μετοχές τις οποίες δε μεταβάλλουμε) έχει πετύχει απόδοση 29,7% από την ημέρα εισόδου μας στην αγορά (3/11/2016) και 18,32% από την αρχή του έτους. (Δείτε τις αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων που παρακολουθούνται από το eurocapital.gr )

Σημειώνουμε ότι δε μας αγχώνει εάν δεν πετυχαίνουμε υπεραπόδοση (δηλαδή, απόδοση μεγαλύτερη του Γενικού Δείκτη), αφού -όπως πολλές φορές έχουμε αναλύσει- η οπτική ενός χαρτοφυλακίου που κινείται με βάση το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” είναι εκ των πραγμάτων μακροχρόνια, ενώ -προς το παρόν- αποφεύγουμε να τοποθετούμαστε σε τραπεζικές μετοχές, οι οποίες όμως συμβάλλουν πολύ στην άνοδο του Γενικού Δείκτη. Και το κυριότερο: Όταν θα έρθει η ώρα της εξόδου, εμείς θα βγούμε και θα διαφυλάξουμε τα κέρδη μας, ενώ ο Γενικός Δείκτης, θα ...παραμένει πάντα μέσα στην αγορά.

(Από σήμερα, τα σχόλια για την αγορά θα δημοσιεύονται καθημερινά)