Η χρηματιστηριακή αγορά θα βρει “παράθυρα ευκαιρίας” για περαιτέρω άνοδο

17 Μαϊου 2017, 19:38 | Απόλυτο Σύστημα

Η χρηματιστηριακή αγορά θα βρει “παράθυρα ευκαιρίας” για περαιτέρω άνοδο

Αμφιβάλλουμε εάν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα ληφθεί οριστική απόφαση για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται. Ή, ακόμη και εάν τέτοια απόφαση ληφθεί, ενδεχομένως θα είναι αρνητική για την ελληνική πλευρά και δε θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Αυτό σημαίνει ότι η οποίαδήποτε απόφαση δεν θα είναι και η οριστική.

Κατά τα δύο ή και τρία τελευταία χρόνια, έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι, οι διευθετήσεις κρατικών χρεών μέσα στην ιστορία, είναι καταστάσεις που έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά παράλληλα, είναι καταστάσεις που οι συζητήσεις για την οριστική λύση διαρκούν χρόνια. Και συνήθως, στη συντρηπτική πλειοψηφία τους, καταλήγουν με ονομαστική μείωση (κούρεμα) του χρέους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, συζητώνται εξωπραγματικές υποθέσεις. Οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνουν εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας (από 1% έως 3,5% έως το ...2060) και διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2,0% έως 2,6% και πάλι έως το 2060. Είναι σαφές -χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί- πως αυτές οι υποθέσεις γίνονται απλά για να γίνουν, χωρίς βέβαια να μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Η ελληνική πλευρά, πηγαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναγκασμένη -εκ των προτέρων- να δεχθεί οτιδήποτε της προσφερθεί, με τη συνήθη λογική του “ποιός ζει και ποιός πεθαίνει έως το 2060”. Στόχος είναι η λήξη αυτής της “εμπόλεμης περιόδου” και η επικράτηση της πολιτικής και επενδυτικής ηρεμίας, καθώς και η επίτευξη των στόχων της “ποσοτικής χαλάρωσης”, αλλά και της εξόδου στις αγορές. Από την πλευρά μας, έχουμε αναφερθεί στο άσκοπο και στο δαπανηρό της “εξόδου στις αγορές”, όμως, όπως συνήθως γίνεται, ο πολιτικός εντυπωσιασμός πάντα επικρατεί έναντι της ανάγκης για καλύτερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Με βάση τα παραπάνω, είναι -κατά την άποψή μας- σαφές ότι το ζήτημα του δημόσιου χρέους θα εξακολουθεί να απασχολεί τους πολιτικούς, την οικονομία, τους πολίτες και τους επενδυτές, για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, το οποίο μετριέται σε χρόνια.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό χρηματιστηριακή αγορά, σαφώς και θα βρει “παράθυρα ευκαιρίας” στο προσεχές μέλλον για να κινηθεί ακόμη ψηλότερα. Με το ζήτημα του χρέους “κουκουλωμένο” και τα σκουπίδια κρυμμένα κάτω από το χαλί, με μία κατάσταση πολιτικής ηρεμίας και μίας “αβανταδόρικης” ατμόσφαιρας από τη Γερμανία (η οποία έχει ανάγκη να δείξει στο δικό της εκλογικό κοινό ότι διαχειρίστηκε με επιτυχία το ελληνικό ζήτημα χωρίς να επιβαρύνει τους γερμανούς φορολογούμενους για το ελληνικό χρέος), δημιουργούνται οι συνθήκες για μία καλύτερη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Άλλωστε, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, το ρίσκο της αγοράς παραμένει χαμηλό, παρά την εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υπάρχει με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, όπου -κατά τα φαινόμενα- μπορεί και να μην υπάρξουν σοβαρές αναταραχές.

Βέβαια, από την πλευρά μας, αναφέρουμε συχνά ότι δεν επιθυμούμε να κάνουμε προβλέψεις, αφού οι προβλέψεις συχνά καταλήγουν να είναι λανθασμένες. Προτιμούμε να προχωρούμε δίδοντας έμφαση και να εκπαιδευόμαστε στο “τί θα κάνουμε, όταν μία εξέλιξη συμβεί”. Όμως, όταν υπάρχει μία επαρκής αντίληψη για το περιβάλλον της οικονομίας και της πολιτικής, συνήθως κάποιος νιώθει πιο άνετα όταν διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του.

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” βάσει του οποίου κινούμε το χαρτοφυλάκιό μας, δείχνει ότι μπορούμε να παραμένουμε με άνεση μέσα στην αγορά, αφού κάποιο “σήμα εξόδου” δε φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Σημειώνεται ότι, το “σύστημα” μας έδωσε “σήμα εισόδου” στην αγορά στις 3/10/2016, στις 569 μονάδες (ανάλογα με το ποιά παραλλαγή του συστήματος ακολουθούμε τα σήματα εισόδου δόθηκαν από τις 3/10/2016 έως τις 2/11/2016) και από τότε είμαστε πλήρως τοποθετημένοι σε μετοχές. - Δείτε περισσότερα για το πώς λειτουργεί η διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου με το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, σημειώθηκε οριακή άνοδος του Γενικού Δείκτη (έκλεισε στις 789,08 μονάδες, με απόδοση +0,04%) ενώ οι συνολικές συναλλαγές έφθασαν στα 123 εκατομμύρια ευρώ, επίπεδο σχετικά υψηλό, το οποίο σημαίνει ότι κεφάλαια εξακολουθούν να εισέρχονται στη χρηματιστηριακή αγορά.