Κοτζιάς: Η τουρκική πλευρά παρουσιάζει παλιές θέσεις ως καινούργιες

29 Ιουνίου 2017, 16:50 | Εξωτερική Πολιτική

Κοτζιάς: Η τουρκική πλευρά παρουσιάζει παλιές θέσεις ως καινούργιες

Από τον Βασίλη Νέδο.   ΚΡΑΝ-ΜΟΝΤΑΝΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για παραβίαση των δύο συνθηκών που αφορούσαν τις εγγυήσεις και τις συμμαχίες από την τουρκική πλευρά έκανε λόγο από τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται από το πρωί με βάση τα τρία ερωτήματα που υπέβαλε ο βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ.

«Σήμερα κουβεντιάσαμε με βάση τα τρία ερωτήματα που υπέβαλε ο γ.γ του ΟΗΕ κ. Φέλτμαν, όπου στάθηκα πολύ να εξηγήσω ότι οι δυο συνθήκες που υπήρχαν των εγγυήσεων και των συμμαχιών ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν.

Τις παραβίασε η Τουρκία από όλες τις πλευρές και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητά την διατήρηση συνθηκών που παραβίασε και έμειναν εκτός οποιασδήποτε πρακτικής. Όλοι λένε ότι μπορεί ίσως αύριο να μας πει κάτι καινούργιο, οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν θέσεις που είχανε πει την τελευταία δεκαετία και νομίζουνε ότι είναι καινούργιο. Αλλά είμαστε μελετηροί άνθρωποι και έχουμε εντοπίσει ακριβώς ποια πράγματα από πότε επαναλαμβάνονται ως καινούργια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κτοζιάς.

Οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί περιλαμβάνουν αρχικά τις τοποθετήσεις των πλευρών έναντι των ερωτημάτων που έθεσε χθες ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν. Και συγκεκριμένα, πρώτον, τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή των εγγυήσεων, δεύτερον, ποιος ο τρόπος εφαρμογής της λύσης και τρίτον, πως θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Για τα τρία ερωτήματα Φέλτμαν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε προφορικά, σε κείμενο έκτασης 16 σελίδων, με έμφαση στην πρόταση του για την ασφάλεια και την ιδιότητα της χώρας ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Ανάλογο κείμενο έκτασης τεσσάρων σελίδων για τα ερωτήματα Φέλτμαν κατέθεσε και η ελληνική αντιπροσωπεία.

Πάντως, η πρόταση Τσαβούσογλου, όπως αυτή κατατέθηκε στο τραπέζι χθες το βράδυ, δεν πρόκειται να τροποποιηθεί, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις. Εν ολίγοις, η συγκεκριμένη εκδοχή- η οποία έχει κάποια σημεία ομοιότητας με το σχέδιο Ανάν- θεωρείται η βασική τουρκική πρόταση ως αυτή τη στιγμή. Η συγκεκριμένη τακτική επιβεβαιώνει όσα είχε πει ο κ. Τσαβούσογλου ήδη από το δείπνο της 27ης Ιουνίου στο Κραν-Μοντανά ότι θεωρεί πως τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων αλληλένδετα (interdependency).

Προσερχόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο του Κραν-Μοντανά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δήλωσε πως «αύριο θα είναι η κρίσιμη μέρα για τη διάσκεψη της Κύπρου». Την Παρασκευή καταφθάνει στο ελβετικό θέρετρο ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και η παρουσία του θα κρίνει εν πολλοίς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ως εκ τούτου αναμένεται σήμερα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαπραγματευτικής τακτικής τους. Ως προς τις χθεσινές προτάσεις του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πριν λίγο ότι «περιστρέφονται γύρω από αυτά που έγιναν και με το σχέδιο Ανάν».

Ο κ. Κοτζιάς συμπλήρωσε ότι οι Τούρκοι «δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Προσπαθούμε να τους κάνουμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Πρέπει να κερδίσουμε και τη σημερινή μέρα».

Πηγές ανέφεραν ότι κύριο συμπέρασμα της συζήτησης που έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα είναι ο καθοριστικός ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ΕΕ στο θέμα της Ασφάλειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ευρωπαϊκή διάσταση αναδεικνύεται για πρώτη φορά και θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά προς το ρόλο που εκ των πραγμάτων θα διαδραματίζει ο ΟΗΕ.

Θετικά κρίνεται η παρουσία και η συνεισφορά της ΕΕ, η συμμετοχή της οποίας στις διαπραγματεύσεις και βεβαίως στην εφαρμογή της λύσης και στην παρακολούθησης της υλοποίησής της θα είναι σημαντική, ενώ εξαιρετικός είναι ο συντονισμός μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής αντιπροσωπείας. Διπλωματικέ πηγές τόνιζαν, τέλος, ότι ο κ. Φέλτμαν, ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ. Γκουτιέρες για την πρόταση του κ. Κοτζιά χθες, λέγοντάς του ότι η πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ «έσωσε» τη Διάσκεψη.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο περί πρότασης για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ μιλώντας στην «Κ»επιβεβαίωσε την ύπαρξη της πρότασης διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα ποσοστά.


Πηγή: kathimerini.gr

23