Η βραχυχρόνια οπτική, τα ...rotations, οι συχνές πράξεις, το άγχος και οι ζημιές του επενδυτή!

13 Ιουλίου 2017, 19:21 | Απόλυτο Σύστημα

Η βραχυχρόνια οπτική, τα ...rotations, οι συχνές πράξεις, το άγχος και οι ζημιές του επενδυτή!

Θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω μερικά από τα πράγματα που διαβάζω το τελευταίο διάστημα σε διάφορα οικονομικά και χρηματιστηριακά sites, τα οποία, λόγω της ανάκαμψης του ενδιαφέροντος για το χρηματιστηριακό χώρο, προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Μην παρασύρεστε από τα καθημερινά σχόλια των διαφόρων sites, που γράφονται από ανθρώπους που έμαθαν να βλέπουν βραχυπρόθεσμες κινήσεις, να παρακολουθούν ποιός ξένος θεσμικός κάνει τί, ή που υποτίθεται ότι μεταφέρουν ειδήσεις και “πληροφορίες” για κινήσεις, για λόμπυ και για καταστάσεις που, μπορεί μεν να συμβαίνουν στην αγορά, αλλά που την επόμενη μέρα ανατρέπονται. Έχοντας μάθει πια το πώς κινούνται οι αγορές, όλοι εμείς, που ζήσαμε τις διακυμάνσεις, τις χαρές και τα δράματα των 20 τελευταίων ετών, θα πρέπει να καταλάβουμε πλέον ότι στην αγορά υπάρχουν δομικοί κύκλοι (περίοδοι που ξεκινούν όταν συμβαίνουν δομικές αλλαγές σε μία οικονομία και σε μία κοινωνία) και μεγάλοι σε χρονική διάρκεια κύκλοι (περίοδοι που συμπίπτουν με τις μακροπρόθεσμες μεταβολές στην οικονομία), οι οποίοι τελικά προσδιορίζουν τις μεγάλες κινήσεις της αγοράς, στις οποίες πρέπει να συμμετέχουμε.

Τα γράφω αυτά επειδή διαβάζω πάλι σχόλια του τύπου “Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το βραχυχρόνιο "consolidation" στις παρυφές των 850 μονάδων, εξυπηρετούσε σε πιθανές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, αλλά και σε "rotation" των ενεργών παικτών, κάτι για το οποίο συνηγορούν οι ιδιαίτερα αυξημένες, για τα δεδομένα της εποχής, προσυμφωνημένες συναλλαγές”. Πρόκειται για σημερινό σχόλιο. Τί καταλάβατε από το αυτό; Ποιά consolidations και ποιά rotation; Έλεος πια! Αυτοί που τα γράφουν, δεν καταλαβαίνουν ότι ο αναγνώστης τους δεν είναι ο τρελαμένος με τις αγορές που άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει παρά να κρέμεται πάνω από μία οθόνη και να καταγράφει τα ...rotation και όλες αυτές τις ανοησίες;

Κάποια στιγμή, εμείς, ως σχολιαστές ή ως αναλυτές, θα πρέπει να δούμε σε τί κόσμο απευθυνόμαστε. Ή, ποιό πρέπει να είναι το προφίλ του υγιούς επενδυτή. Αλλά και το ποιοί είναι αυτοί που τελικά κερδίζουν απ' αυτό το “παιχνίδι” του Χρηματιστηρίου; Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι κερδίζουν αυτοί που κάνουν λίγες κινήσεις. Αυτοί που δεν κυνηγούν τη μία μετοχή σήμερα και την άλλη μετοχή αύριο. Αυτοί που δεν αγχώνονται με την καθημερινότητα και που μπορούν να δουν τους κύκλους της αγοράς. Και που τοποθετούνται έγκαιρα, περιμένοντας -συχνά με τις ίδιες μετοχές- να εξαντληθεί. Για να πουλήσουν όταν θα τους δοθεί το σήμα της πώλησης. Χωρίς άγχος, χωρίς καθημερινή ενασχόληση, χωρίς αγωνία για το ποιός κάνει το “rotation” και τις ...στρατηγικές της μιας μέρας!

Κύριοι (και κυρίες)! Η συμβουλή μου είναι να τα παρατήσετε όλα αυτά. Η αγορά ανεβαίνει, η άνοδός της στηρίζεται σε κάποια στοιχεία και αυτό μας φθάνει. Παρακολουθούμε την αγορά με βάση έναν από τους καλύτερους δείκτες (Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών) και ξέρουμε πως, όταν αλλάξουν τα πράγματα, θα μας δώσει εγκαίρως σήμα εξόδου. Παράλληλα, έχουμε τοποθετηθεί στην αγορά με έναν από τους πιο έξυπνους τρόπους (το “απόλυτο σύστημα”) που γνωρίζουμε ότι εκμεταλλεύεται τις διακυμάνσεις των “επιθετικών” μετοχών. Και αυτό και πάλι μας φθάνει.

Όταν πριν από 20 ή από 25 χρόνια, αγωνιζόμουν και γω να βρω κάτι να γράψω για την καθημερινή κίνηση των μετοχών (κάτι διαφορετικό από αυτό που είχα γράψει την προηγούμενη μέρα), κατέληγα και γω να περιγράφω τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις και τα βραχυπρόθεσμα λόμπυ και όλες αυτές τις φαιδρότητες που τελικά δεν οδηγούν πουθενά. Ή μάλλον, οδηγούν. Οδηγούν σε μειωμένα κέρδη ή και σε ζημιές, επειδή κυνηγώντας μία διαφορετική μετοχή κάθε μέρα, καταλήγεις να κάνεις πολλές πράξεις, τους χρηματιστές πλούσιους και το χαρτοφυλάκιό σου να υποφέρει.

Μην παραξενεύεστε αν συχνά τα σχόλια σ' αυτή τη στήλη είναι απλά και λακωνικά. Γράφουμε μόνον ό,τι έχουμε να γράψουμε για να “εντοπίσουμε” τη μακροχρόνια ψυχολογία της αγοράς και το τί σημαντικό μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Και βεβαίως, παρακολουθούμε το δείκτη μας, ο οποίος μας τοποθέτησε έγκαιρα στην αγορά (από τον Οκτώβριο του 2016), αλλά και το σύστημά μας το οποίο μας δίνει μέχρι σήμερα εξαιρετικά κέρδη (περίπου 47%) χωρίς αλλαγές, χωρίς πολλές πράξεις και -κυρίως- χωρίς άγχος!

 

Γιάννης Σιάτρας

Δείτε την αγορά από την οπτική του "απόλυτου συστήματος"

Δείτε τις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr

Διαβάστε το σημερινό επενδυτικό σχόλιο

 

Προσφορά για την παρακολούθηση των συνδρομητικών σελίδων του eurocapital.gr