Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

25 Ιουλίου 2017, 00:52 | Σκέψεις

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Το θυμάμαι εκείνο το βράδυ. Θα έλεγα μάλιστα ότι, από τότε, από εκείνη την περίοδο, νοιώθω ότι έχω συνεχή και συγκροτημένη μνήμη. Θυμάμαι που άκουγα ότι “επιστρέφει ο Καραμανλής”. Θυμάμαι το εξώφυλλο της Βραδυνής που επανακυκλοφορούσε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1973 (στο σπίτι μας πάντα υπήρχαν εφημερίδες). Θυμάμαι να ακούμε -φοβισμένοι- τον εκφωνητή του κρατικού ραδιοφώνου να λέει “η Ελλάς ετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία”, ενώ ο μπαμπάς (αξιωματικός του στρατού) βρισκόταν στα σύνορα και πολλές φορές έκανε μέρες να τηλεφωνήσει. Θυμάμαι που τα μαζέψαμε και φύγαμε για την Τρίπολη, για να είμαστε ασφαλείς. Θυμάμαι τον Αττίλα 2, θυμάμαι που χάσαμε την Αμμόχωστο, θυμάμαι τη συγκέντρωση του Καραμανλή, έξω από το Μακεδονία Παλλάς, δίπλα από το σπίτι μας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Και δεν ξανάδα από τότε.

Τότε δεν ήξερα τί θα πει δημοκρατία. Και τί σημαίνει να λείπει. Έμαθα με τον καιρό. Στην αρχή ίσως να το έμαθα στραβά, όμως νομίζω πως όσο μεγαλώνω (και σήμερα μεγάλωσα ακόμη ένα χρόνο) το μαθαίνω πιο καλά και πιο σωστά.

Τώρα, “μεγάλος” πια, ξέρω τί θα πει δημοκρατία. Ξέρω επίσης ότι η δημοκρατία δεν ήρθε εκείνο το βράδυ με τον Καραμανλή, από το Παρίσι.
Γιατί, δεν είναι δημοκρατία όταν τρεις στους δέκα είναι άνεργοι. Δεν είναι δημοκρατία όταν τα νέα παιδιά φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό. Δεν είναι δημοκρατία όταν το κράτος σε αδικεί. Όταν δε μπορείς να αντιδράσεις ως πολίτης. Όταν δε βρίσκεις το δίκιο σου, όσο και αν προσπαθήσεις, όπου και αν απευθυνθείς. Όταν αυτοί που σε κυβερνούν παρανομούν και ο νόμος ...δεν επιτρέπει να τιμωρηθούν. Δεν είναι δημοκρατία όταν τα ίδια ονόματα κυβερνούν επί δεκαετίες, ακόμη και πριν γεννηθώ. Δεν είναι δημοκρατία όταν υπάρχει τόση ανισότητα. Όταν υπάρχει τόση διαφθορά σε τόσες θέσεις του δημοσίου, αλλά και σε τόσα επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι δημοκρατία όταν τα στραβά τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, ενώ τα καλά τα χαίρονται οι λίγοι και οι διεφθαρμένοι.

Η δημοκρατία δεν ήρθε στην πατρίδα μας εκείνο το βράδυ των γενεθλίων μου, το 1974. Και δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα. Άργησε. Άργησε μερικές δεκαετίες. Εύχομαι να ζήσω να την υποδεχθώ και να τη χαρώ. Και θέλω να αγωνιστώ γι' αυτό.

Καλό σας βράδυ φίλοι μου. Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας. Εγώ θα σας αφιερώσω -μέρα που 'ναι- τις τρεις πρώτες στροφές από το υπέροχο ποιήμα του Μάνου Ελευθερίου, που το μελοποίησε εξαιρετικά ο Γιάννης Μαρκόπουλος και που το τραγούδησαν τόσοι και τόσοι...

ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ

Μαλαματένια λόγια στο μαντήλι
τα βρήκα στο σεργιάνι μου προχθές
τ’ αλφαβητάρι πάνω στο τριφύλλι
σου μάθαινε το αύριο και το χθες
μα εγώ περνούσα τη στερνή την πύλη
με του καιρού δεμένος τις κλωστές

Τ’ αηδόνια σε χτικιάσανε στην Τροία
που στράγγιξες χαμένα μια γενιά
καλύτερα να σ’ έλεγαν Μαρία
και να `σουν ράφτρα μες στην Κοκκινιά
κι όχι να ζεις μ’ αυτή την κομπανία
και να μην ξέρεις τ’ άστρο του φονιά

Γυρίσανε πολλοί σημαδεμένοι
απ’ του καιρού την άγρια πληρωμή
στο μεσοστράτι τέσσερις ανέμοι
τους πήραν για σεργιάνι μια στιγμή
και βρήκανε τη φλόγα που δεν τρέμει
και το μαράζι δίχως αφορμή

Διαβάστε όλο το ποίημα. http://www.stixoi.info/stixoi.php…
Ακούστε το τραγούδι με την υπέροχη φωνή του Γιάννη Χαρούλη: https://www.youtube.com/watch?v=gie2DCgc_wQ

Γιάννης Σιάτρας
Από ανάρτησή μου στο facebook (24/7/2017)