Τι θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

17 Οκτωβρίου 2017, 12:55 | Εξωτερική Πολιτική

Τι θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Από το Ραβανό Άρη.  

Την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και την…«επικύρωση» ότι η χώρα μας αποτελεί τον βασικό πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στη συνάντηση για μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση και ευελπιστεί, όπως προκύπτει από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ότι θα λάβει διαβεβαιώσεις που σύντομα θα γίνουν πράξη για περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δυο πλευρών και παράλληλα οικονομική και επενδυτική βοήθεια.

Η πρώτη τους συνομιλία είχε γίνει τον περασμένο Μάιο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκεί όπου ο Ντ. Τραμπ είχε πολύ θετικές αναφορές για την προσπάθεια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας τότε στον Αλ. Τσίπρα: «Σε παρακολουθώ. Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε κι αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».

Με δεδομένο ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας επιδεινώνονται, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά και ουσιαστική και σε βάθος πρόοδο στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική πλευρά –σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times- εξετάζει την αποχώρηση των βάσεών της από το Ιντσιρλίκ της γειτονικής χώρας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, τόσο σήμερα με τον Ντ. Τραμπ όσο και αύριο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μαικ Πενς, αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασία με επίκεντρο τη βάση της Σούδας (αν και δεν σχεδιάζεται η αντικατάσταση της βάσης του Ιντσιρλίκ), ενώ υπάρχει σενάριο για βάση στο Καστέλι. Η πλευρά των ΗΠΑ, πέρα από την αναβάμιση των F-16 βάζει στο τραπέζι και την αγορά των μαχητικών F-35, ενώ πάντα έχει στο σχεδιασμό της την προοπτική να σταθμεύουν σε ελληνικό έδαφος, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). 

Πέρα όμως από τον αμυντικό τομέα και με δεδομένο, όπως προκύπτει από πληροφορίες, ότι δεν θα ασκηθεί πίεση και στα εθνικά μας θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις), υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την οικονομική συνεργασία και όλες οι επαφές του Αλ. Τσίπρα μέχρι σήμερα ήταν στοχευμένες στο πεδίο των επενδύσεων. Εκτός από το έντονο ενδιαφέρον των αμερικανών για τα ενεργειακά (κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, κα), υπάρχει μεγάλο πεδίο ευρύτερης συνεργασίας σε άλλους τομείς. Και όπως είπαν, όσοι είδαν τον Αλ. Τσίπρα, ο έλληνας Πρωθυπουργός είναι πλέον αρκετά ρεαλιστής και αυτό αποτυπώθηκε πλήρως στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όπως στο Chicago Council on Global Affairs.

Την ίδια στιγμή, ικανοποίηση υπάρχει στην ελληνική αποστολή για τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου και για μια ακόμη φορά ειπώθηκε –πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο- ότι δεν υπάρχει η προοπτική νέων μέτρων. Παράλληλα, το θετικό σημείο, κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία για έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με επισήμανσην περί της καλής πορείας της Ελλάδας, ενώ ετέθη και το θέμα του ελληνικού χρέους.


Πηγή : tovima.gr

23